ZIMSKA ROMANTIKA

Razmišljate kuda na zimovanje? Donosimo vam TOP 5 inspiracija za uživanje u 2018.

 
 Achim Meurer

Planiranje zimovanja ujedno je nešto što nas veseli, ali istovremeno nam stvara probleme jer nismo sigurni što točno želimo. Grad ili planina? Aktivan odmor ili uživanje u wellnessu? Ako ste se ipak odlučili na gradski odmor, donosimo vam najboljih pet destinacija u Austriji!

Advent u Beču

Christkindlmarkt Rathausplatz Wien 2010
Sonja Burtscher

Glavni grad Austrije predivan je tijekom čitave godine, ali posebnu čar pruža od sredine studenog do Božića. Upravo u tom periodu najljepši trgovi u Beču pretvaraju se u božićne sajmove koji nude veliku ponudu gastronomskih delicija, pića, ideja za božićne poklone, božićne ukrase, ali i brojne rukotvorine tradicionalnih obrta. Na trgu ispred Gradske vijećnice, popularnom Rathausplatzu, nalaze se i dva klizališta u parku, a na Trgu Marije Terezije (Maria-Theresien-Platz) možete posjetiti pravo Božićno selo s više od 70 štandova. Nešto malo udaljenije od centra, ispred palače Schönbrunn, nalazi se romantičniji sajam koji nudi nevjerojatan pogled, ali i bogati kulturni program popraćen koncertima i priredbama za najmlađe.

Innsbruck u srcu Alpa

Christof Lackner

Bogata povijest Innsbrucka i njegovih spomenika savršeno se stapa s modernom arhitekturom, ali i prekrasnim planinama koje ga okružuju. Svakako predlažemo vožnju gondolom na Seegrube koji se nalazi na čak 2 000 metara visine s koje se pruža fantastičan pogled. Ljubitelji povijesti neće odoljeti posjetiti Hofburg, dvorac Ambras, Ottoburg i baziliku Wilten. Poznato je i kako su se u Innsbrucku dva puta održavale Zimske olimpijske igre, 1964. i 1976. godine, što znači da i danas nudi u svojoj okolici staze za skijanje, snowboard i skijaško trčanje, ali i brojni tereni za hodanje na krpljama i klizališta za potpuno uživanje.

Božićna čarolija u Grazu

Achim Meurer

Jedna od najpopularnijih destinacija za kraći odmor u Austriji zasigurno je Graz. Glavni grad Štajerske smješten je na rijeci Muri, a poseban je po dvorcu Schloßberg, koji se nadvija nad gradom. Stari dio grada se nalazi na UNESCO Popisu svjetske baštine, a zimi svojim božićnim ukrasima osvajaju arhitektura Landhausa – zgrade štajerske vlade, Gradska vijećnica, Opera, Katedrala sv. Egidija i mnoštvo drugih atrakcija. Bogata kulturna scena osigurala je Grazu 2003. godine titulu glavnog europskog grada kulture, a ujedno je poznat i kao mjesto za kupovinu.

Sportski svijet Salzburga

Reinhart Bryan

Iako nam je prva pomisao kod Salzburga, slastica Mozart kugla, on nudi puno više od toga. Kulturni i romantični grad vrvi brojnim atrakcijama. Od bajkovitih dvoraca pa sve do nevjerojatnih pejsaža planina. Centar grada nudi brojne palače, dvorce, parkove i spomenike od kojih su najpoznatiji dvorac Hohensalzburg, dvorac/palača Leopoldskron, Mozartova rodna kuća, katedrala te dvorac Mirabell, ali i brojne kavane s nevjerojatnom ponudom slastica. Samo malo dalje od grada se nalazi ski resort Salzburger Sportwelt koji je središte Ski amadé i nudi 270 uspinjača i žičara. Moderna i velika skijališta domaćini su utrke Svjetskog skijaškog kupa poput Altenmarkt-Zauchensee ili Flachau, žičare u Wagrain s novom gondolom G-Link ili St. Johann-Alpendorf te skijališta Radstadt-Altenmarkt, Filzmoos, Kleinarl ili Eben.

Minijature u Klagenfurtu

Andreas Roebl

Glavni grad austrijske savezne pokrajine Koruške, Klagenfurt nalazi se na jugu Austrije u dolini između Alpa i Karavanki kojima prolazi granica Austrije i Slovenije. S obzirom na to da je lociran u kotlini i sa svih strana okružen planinama, idealna je opcija za ljubitelje planinarenja, a jezero Wörthersee (poznato kao Austrijsko more) savršen je rekreacijski centar za cijelu obitelj. Alpsko jezero se proteže od Klagenfurta na istoku pa sve do Veldena na zapadu. Klagenfurt je idealna opcija upravo za obiteljski odmor, posebice s malom djecom jer se u njemu nalazi i Minimundus - park minijaturnih građevina koje predstavljaju svijet u malom. Tako ćete pronaći više od 150 modela najpoznatijih simbola i građevina svijeta, od Eiffelovog tornja, pa sve do kosog tornja u Pisi, Kineskog zida i Kipa slobode. Uživanje za čitavu obitelj, a posebice najmlađe!

Također, imate priliku osvojiti i vrijedne nagrade. Sve što trebate jest odgovoriti točno na pet pitanja o Austriji (odgovori se nalaze u člancima) te jedno kreativno pitanje i osvojite vrijedne GARMIN i Tatonka nagrade ovdje.

Detaljnije informacije o zimovanju u Austriji možete pronaći klikom na ovaj link.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:41