PROTIVNO DOBROBITI ŽIVOTINJA

REVIZIJA EUROPSKE KOMISIJE: LUKA RAŠA NE POŠTUJE EU PROPISE 'Zabilježili smo okrutnost u svakoj fazi procesa. Ova nasilna praksa mora se zaustaviti'

 
 Animals International

Organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals pokrenula je prije tri godine kampanju pod nazivom #StopTheTrucks, s ciljem zaustavljanja mučnog i nepotrebnog dugotrajnog prijevoza životinja unutar zemalja EU-a i u izvoz. Tijekom kampanje na vidjelo su isplivale šokantne snimke zlostavljanja životinja u prijevozu, a pokazalo se da je i Hrvatska upetljana u lanac odvratnog i nezakonitog iživljavanja nad životinjama.

Snimke snimljene 2016. u istarskoj luci Raša prikazuju ukrcaj krava i ovaca iz kamiona u brodove. Radnici iscrpljene životinje bjesomučno udaraju palicama i zlostavljaju elektrošokerima, a biku, koji je posrnuo od iznemoglosti, radnik gura elektrošoker u crijevni otvor ne bi li ga natjerao da ustane. Ukrcaj traje danima iako su brodovi i rampe infrastrukturno potpuno neprilagođeni prijevozu životinja. Po dolasku na brod životinje su gladne, žedne i potpuno malaksale, a predstoji im višednevna agonija na pučini, u nehigijenskim uvjetima i bez prisutnosti veterinara.

Luka Raša ne poštuje zakone EU

Europski parlament je već tada najavio istragu u europskim lukama, a sad je revizija Europske komisije utvrdila kako u luci Raša nije poštovan Zakon o dobrobiti životinja.

Animals International

2017. u luku Raša prispjelo je 2164 kamiona sa živim životinjama, uglavnom govedima, koji su cestovnim transportom dolazili iz Mađarske, Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Italije i Češke. Životinje su dalje ukrcane za prijevoz na 78 plovila (uglavnom u Libanon, Izrael, Tursku i Irak) pod okolnostima koje su uzrokovale strašne patnje i stres za životinje, što je kršenje propisa EU, a potvrđeno je i revizorskim izvješćem službe Komisije nadležne za zdravlje i sigurnost hrane.

‘Sustav koji je uspostavljen nedostatan je za smanjenje rizika koji mogu negativno utjecati na dobrobit životinja koje pristižu u luku Raša i koje se dalje prevoze morskim putem’, stoji u priopćenju nekoliko organizacija za zaštitu životinja.

Animals International

Nema ni postupka provjere

'U četiri dana svjedočili smo nekoordiniranom dolasku 101 kamiona pri dnevnim temperaturama višim od 30 °C, što je zakonsko ograničenje za prijevoz životinja', navode udruge. U izvješću se naglašava da pod tim uvjetima ‘utovar vozila pri odlasku nije trebao biti izvršen’.

U zaključku o dobrobiti životinja tijekom pomorskog prijevoza rezimira se da ‘lučki veterinari nemaju dovoljno tehničkog znanja za obavljanje odgovarajuće inspekcije plovila za žive životinje i stoga ne procjenjuju učinkovito sve potrebne elemente’.

Općenito, revizori izražavaju kritiku da ‘vlasti ne otkrivaju slabosti i pogreške u svojim kontrolama i stoga ih ne mogu ispraviti jer ne postoji postupak provjere učinkovitosti službenih kontrola u luci koji bi im omogućio poduzimanje korektivnih mjera’.

‘Prostori za ukrcaj u luci Raša godinama su u vrlo lošem stanju, što predstavlja rizik za zdravlje i dobrobit životinja. Veterinarska nadležna tijela ili nisu osposobljena za nadzor i inspekciju postupka prilikom ukrcaja, ili su bespomoćna. Uvjereni smo da u luci Raša nema stvarnog nadzora ni regulacije tih aktivnosti’, izjavila je Iris Baumgärtner, voditeljica projekata organizacije Animal Welfare Foundation.

Animals International

'Ovo Hrvatskoj donosi samo lošu reputaciju'

‘Izvješće samo potvrđuje da naši nalazi u protekle četiri godine nisu izolirani incidenti, nego rutina u luci Raša. Svjedočili smo životinjama pod ogromnim toplinskim stresom koje su stizale u luku i čekale nakrcane u kamionima na jakom suncu više sati prije nego što su ih silom ukrcali na brodove. Radnici su žestoko tukli životinje i utovarivali čak i one nesposobne za daljnji transport pred očima službenog veterinara. Neodgovarajući prostori za ukrcaj omogućili su to da su prestravljene životinje bježale, a neobučeni radnici premještali su ih na plovila upotrebom sile. Prošlog kolovoza svjedočili smo okrutnoj barbarskoj sceni kad je jedan veliki bik ukrcan na brod tako da su ga svezanog za jednu nogu podigli dizalicom. To je apsolutno protuzakonito!

Animals International

Raša je svoju lošu reputaciju stekla i u međunarodnim medijima prije 20 godina kada se dogodila slična scena. Vrijeme je da se u toj luci zabrani transport životinja! To Hrvatskoj donosi samo lošu reputaciju i zagađenje’, kaže Gabriel Paun, direktor organizacije Animals International za EU.

‘Mi dokumentiramo stanje živih životinja koje pristižu u izraelske luke nakon užasnih putovanja iz Raše i drugih luka u Europskoj uniji. Pri dolasku životinje su prljave, često pokrivene fekalijama, a mnoge su teško ozlijeđene. Neke su stare samo nekoliko tjedana, slabe su i zapomažu u pretrpanim kamionima. Njihovo putovanje i patnja ne završavaju u luci. Prevoze se dalje u karantene, na hranilišta i nakon toga u klaonice s barbarskim metodama koje su u Europskoj uniji nezakonite. Zabilježili smo okrutnost u svakoj fazi u procesu dolaska živih životinja. Ova nasilna praksa mora se zaustaviti. Mi vršimo pritisak na svoje političare da zabrane uvoz živih životinja i zatraže od EU-a pomoć u njegovu ukidanju’, kaže Yaron Lapidot, glasnogovornik organizacije Israel Against Live Shipments (‘Izrael protiv prijevoza živih životinja’).

Kompletno izvješće možete pronaći na ovom linku.

Animals International

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:45