LJUBAV NA POMOLU

RUMUNJSKI RIS GORU ZAGLEDAO SE U SLOVENKU TEJU Stručnjaci otkrili da se pridošlica odmah sprijateljio sa ženkom, otkrila ih je ogrlica s GPS signalom

 
Doru snimljen u Rumunjskoj pred put za Hrvatsku

U svibnju ove godine rumunjski ris Doru stigao je u Nacionalni park Risnjak. Istovremeno je s njim stigao i Goru, pušten u Loškom potoku u Sloveniji. Radi se o međunarodnom projektu LIFE lynx čiji je cilj zaustaviti izumiranje populacije risa u Dinaridima što će se postići naseljavanjem četrnaest risova u Hrvatsku i Sloveniju u idućih pet godina.

I dok se o kretanju Dorua od dolaska ne zna puno, Goru se vrlo brzo snašao. Kako piše Novi list, Goru je vrlo brzo došao na teritorij ženke Teje u Maloj gori i na pomolu je nova ljubavna priča.

Zahvaljujući radiotelemetrijskoj ogrlici koja odašilje GPS signal prati se kretanje Gorua. GPS podaci pokazuju da se danima družio s Tejom, a priuštili su si i pravu gozbu - srnu i lane. Naime, i Teja ima svoju GPS ogrlicu.

Stručni tim koji radi na projektu ustanovio je da se njih dvoje druže i da je potencijalna ljubav u zraku.

Nakon što su se prvi put susreli na Tejinom teritoriju, odmah su se sprijateljili i tri su dana proveli zajedno. Potom su na četiri dana svaki otišli svojim putom, a onda su opet tri dana proveli skupa. Stručnjaci su pretragom terena pronašli ostatke plijena srne i laneta kojima su se zajedno pogostili.

Female lynx calling a mate from LIFE Lynx on Vimeo.

Budući da su risovi teritorijalne životinje, isti spol nikada ne dijeli prostor, međutim teritorij mužjaka i ženke može se poklapati. Uobičajeno je da se druže samo u vrijeme parenja, što je u Dinaridima tijekom veljače i ožujka, pa je tim više druženje Goru i Teje zanimljivije, piše Novi list.

Female lynx leaving a chemical message from LIFE Lynx on Vimeo.

Sezona parenja počinje za otprilike šest mjeseci, a hoće li Goru i Teja popraviti brojke populacije risova (u Hrvatskoj ih je ostalo 40, a u Sloveniji samo 17), tek treba vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:17