IMA NOVI DOM

RUSI NAPOKON ODLUČILI ŠTO ĆE S ISCRPLJENOM I IZGLADNJELOM MEDVJEDICOM 'Sada dobiva zdravu hranu, a o njezinu oporavku brinu veterinari'

Polarni medvjed u Norilsku
 Profimedia, East2West News

Izgladnjela polarna medvjedica zamijećena početkom tjedna kako luta najsjevernijim gradom na svijetu, ruskim Norilskom, u petak je odvedena u zoološki vrt u sibirskome Krasnojarsku gdje joj je ukazana veterinarska pomoć.

Iscrpljena i izgladnjela dvogodišnja polarna medvjedica prošle je nedjelje zamijećena u Norilsku. Stručnjaci su objasnili da se njezino prirodno stanište uslijed klimatskih promjena smanjuje, zbog čega je prisiljena odlutati daleko od njega u potrazi za hranom.

Medvjedica se razboljela i gotovo uginula pošto je u Norilsku pojela hranu s gomile smeća. Stručnjaci su ustanovili da je treba hitno zbrinuti, stoji u priopćenju naftne tvrtke Rosneft koja radi u toj regiji. Iz tvrtke su kazali da su sudjelovali u operaciji transporta medvjedice iz Norilska u Krasnojarsk.

"Medvjedica sada dobiva zdravu hranu, a o njezinu oporavku brinu veterinari", stoji u priopćenju.

Ledena prostranstva koja su tradicionalno bila prirodno lovište za medvjede smanjila su se uslijed relativno visokih temperatura u regiji, pojasnili su stručnjaci.

"Smanjenje ledenog pokrova rezultiralo je promjenama u ponašanju životinja kada je posrijedi njihova prehrana", rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF-Rusija).

S obzirom na to da ne mogu loviti tuljane, medvjedi su "prisiljeni hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja", kazao je.

Oleg Kraševskij, lokalni stručnjak za divlje životinje koji je vidio polarnu medvjedicu u Norilsku, smatra kako je moguće da se jednostavno izgubila.

Zasad se još ne zna kamo će s medvjedicom nakon liječenja jer još uvijek izgleda preslabo da bi se vratila u svoje prirodno stanište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:31