PROŠIRENE VENE

SAMO JEDAN UBOD ZA LIJEPE NOGE Liječnici iz zagrebačke poliklinike Venes o novim, manje invazivnim metodama

Sva pitanja o estetskoj kirurgiji i neinvazivnim zahvatima, koja vas zanimaju općenito ili na vašem primjeru, možete postaviti vrhunskim stručnjacima kroz obrazac u članku do 30. listopada 2018. Odgovore ćemo objaviti na Jutarnji.hr te poslati mailom korisnicima koji su postavili odabrana pitanja.
 Getty Images for Victoria's Secr

S problemom proširenih vena susreće se svaka peta osoba, a žene su četiri puta sklonije obolijevanju od tog problema nego muškarci. Čak je i Angelina Jolie otvorena priznala da više ne nosi kratke suknje, upravo zbog problema s venama. No, to nije samo estetski problem. Osjećaj težine u nogama, tupi bolovi, oticanje, crvenilo i svrbež kože pogoršavaju se tijekom ljetnih mjeseci. Pretjerano sunčanje i toplina ne odgovaraju nogama jer se tada krvne žile šire pa je povećana sklonost upalama. Bolest je nasljedna i progresivna pa s vremenom dovodi do kroničnih upalnih promjena kože, a u najtežem obliku i do otvorenih rana na potkoljenicama. Ovaj problem donedavno se rješavao klasičnom kirurškom operacijom, pri kojoj se vena fizički izvlači iz noge. Ne zvuči nimalo ugodno. Na sreću, prije petnaestak godina u liječenju proširenih vena nogu došlo je do revolucionarnih promjena.

POSTAVITE PITANJE DOKTORU KROZ NAŠ OBRAZAC

Moderne metode minimalno su invazivne, izvode se pod lokalnom anestezijom i često samo uz jedan ubod na koži, pa omogućavaju brz oporavak i povratak normalnim fizičkim aktivnostima. Više nema izvlačenja žila, nego se njihov unutarnji sloj namjerno oštećuje termalnim, kemijskim ili mehaničko-kemijskim sredstvima nakon čega u venama prestaje protok i organizam ih s vremenom apsorbira te se pretvaraju u vezivno tkivo.

U zagrebačkoj poliklinici Venes, s dr. Karlom Novačićem i dr. Slavenom Suknaićem na čelu, specijalizirali su se upravo za upravo takve, minimalno invazivne metode, uz pomoć kojih je liječenje moguće i tijekom ljetnih mjeseci primarno zbog nepostojanja rana i rezova, čime je smanjena opasnost od infekcije uzrokovane pojačanim znojenjem, te znatno kraćeg vremena nošenja kompresivnih čarapa koje, ovisno o težini promjena, iznosi od dva do deset dana.

Mehaničko-kemijska ablacija i ablacija cijanoakrilatnim ljepilom

Obje su metode netermalne i predstavljaju revoluciju u liječenju bolesti proširenih vena jer ne zahtijevaju nikakvu dodatnu anesteziju osim na mjestu uvođenja katetera u venu. Dok jedna metoda koristi kombinaciju mehaničkog oštećenja unutarnjeg sloja vene brzo rotirajućom žicom i istodobnim injektiranjem sklerozansa, druga metoda koristi medicinsko cijanoakrilatno ljepilo koje se isporučuje u lumen vene putem katetera i nakon injektiranja dovodi do trenutnog zatvaranja bolesne vene.

Endovenska laserska ablacija (EVLA)

Zlatni standard modernih termalnih metoda liječenja, kod kojeg se laserskom sondom isporučuje elektromagnetska energija koja zagrijava krv i oštećuje unutarnji sloj vene, stručno nazvan endotel, te tako zatvara protok krvi u veni. Za prevenciju boli i zaštite okolnih tkiva od djelovanja topline tijekom postupka se koristi dodatna anestezija oko čitave vene, tzv. tumescentna anestezija. Nakon termalne ablacije vena se razgrađuje i pretvara u ožiljno tkivo.

Radiofrekventna ablacija (RFA)

Slično kao i laserska ablacija, radiofrekventna ablacija također koristi toplinu za zatvaranje vena. Sonda izravno i kontrolirano zagrijava unutarnji sloj vene na 120 °C i tako je oštećuje, što dovodi do prestanka protoka krvi. Nakon što se radiofrekventna sonda uvede u venu, kao i kod laserske ablacije, pod kontrolom ultrazvuka i uz pomoć posebne pumpe injicira se fiziološka otopina u kojoj je mješavina anestetika i adrenalina, koja će stegnuti krvne žile i zaštititi okolno tkivo, a potom se obavlja postupak pod visokom temperaturom.

POSTAVITE PITANJE DOKTORU KROZ NAŠ OBRAZAC

Novi broj magazina Appeal vas očekuje na kioscima u studenom, a prvi broj možete prelistati ovdje.

Poliklinika VENES

Za razliku od drugih ustanova koje liječenje vena nude kao dio široke ponude raznih estetskih, kirurških ili dijagnostičkih usluga, Poliklinika Venes isključivo se bavi patologijom vena. One su njihov fokus i u cijelosti su posvećeni minimalno invazivnom liječenju proširenih vena.

Među ostalim, u poliklinici Venes pacijentima se nudi jedinstvena usluga liječenja bolesti proširenih vena korištenjem najmodernije minimalno invazivne tehnologije uz individualan pristup svakom pacijentu. Metode liječnja uključuju termalne metode ablacije vena – lasersku (EVLA) , radiofrekventnu ablaciju (RFA/VNUS/Venefit) i TRLOP (transluminalnu okluziju perforatora) te netermalne metode – Clariven (MOCA) i VenaSeal, UGFS i mikroskleroterapiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:12