IZ OPERE U POLITIKU

Sandra Bagarić: Razmišljam o ulasku na izbornu listu Ljube Jurčića

Poznata operna pjevačica podržala je Hrvatsku ekonomsku inicijativu Ljube Jurčića koji prvi puta samostalno izlazi na parlamentarne izbore
 Igor Sambolec/CROPIX

Poznata operna pjevačica Sandra Bagarić u završnim je pregovorima o ulasku na izbornu listu Ljube Jurčića na predstojećim parlamentarnim izborima. Premda je ostala prilično “zakopčana” oko svoga eventualnog političkog angažmana, Jutarnjem listu priznala je da je u intenzivnim pregovorima s nekadašnjim SDP-ovim kandidatom za premijera.

- U ovoj fazi ne mogu reći ni da ni ne, postoje neki dogovori, ali sve će se konkretno znati sljedeći tjedan - rekla je S. Bagarić, no nije željela precizirati s kakvom bi platformom izašla pred birače, nego je u zaključku samo poručila: “Molim da me se i dalje percipira kao pjevačicu”.

Pjevala za HSP

Povezanost s Jurčićevom Hrvatskom ekonomskom inicijativom (HEI) nedvojbeno je demonstrirala prošli tjedan, kada im je došla pružiti podršku na konferenciji za novinare na kojoj je Jurčić objavio svoju kandidaturu. Sarajka s dugogodišnjom zagrebačkom adresom - koja je, usput rečeno, na posljednjim parlamentarnim izborima pjevala na predizbornim skupovima HSP-a, a prije toga HSLS-a - možda jest tek posljednja glazbena prinova u politici, ali nikako nije prva.

Najsnažniji pečat bez ikakve je sumnje ostavio legendarni Vice Vukov. Pokojni velikan hrvatske glazbe u politiku se nije uključio tek s demokratskim promjenama, nego već krajem 60-ih godina. Za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. bio je etiketiran kao hrvatski nacionalist i nekoliko je godina proveo u egzilu u Francuskoj. Na početku raspada bivše Jugoslavije bio je blizak budućem prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, ali su se prilično brzo i razišli. Vukov se zatim priključio Hrvatskoj narodnoj stranci, u kojoj je ostao do 1997. Dvije godine poslije ušao je u Socijaldemokratsku partiju, u kojoj je ostavio najdublji trag. Nakon dolaska SDP-a na vlast 2001. godine imenovan je veleposlanikom Republike Hrvatske u Švicarskoj, a na parlamentarnim izborima 2003. na listi SDP-a napokon ulazi u Sabor, i to kao nezavisni zastupnik.

Slavonski pjevači

Vice Vukov je 2005. nakon teškog pada upravo na saborskom stubištu zadobio ozljede od kojih se nikada nije oporavio, nakon kome i vegetativnog stanja umro je tri godine poslije.

Glazbeni zastupnik iz redova HDZ-a u jednom je sazivu bio Krunoslav Kićo Slabinac. Potporu svojoj nekadašnjoj stranci davao je ne samo iz saborskih klupa, nego i s pozornica po cijeloj zemlji, ali u posljednje vrijeme odnosi slavonskog slavuja s HDZ-om nisu baš najbolji. Naime, nakon što je Slabinac nekoliko puta zapjevao na skupovima podrške jednom drugom bivšem HDZ-ovcu - Branimiru Glavašu - zaredala su se misteriozna otkazivanja njegovih već dogovorenih gaža. Kićo je odmah laserski precizno ukazao na krivca.

- HDZ mi brani koncerte. Skida me s koncerata. Što su onda SDP-ovci trebali napraviti kad sam pjevao za isti taj HDZ - retorički se tih dana pitao Kićo Slabinac, dodavši kako je moguće da se HDZ-ovci ljute i zbog jednog bećarca koji je znao zapjevati: “Baš mi žao Šeksova šofera, gazda pije, a šofer ne smije”. Vladimir Šeks demantirao je da HDZ stoji iza Kićinih gažerskih problema.

HDZ je u svoje redove svojedobno bio dovabio još jednog slavonskog pjevača domoljubnih budnica, Miroslava Škoru (za kojeg bivša blagajnica stranke Branka Pavošević tvrdi da je bio jedan od estradnjaka koji je na crno primao novac tijekom predsjedničke kampanje 2009.), ali i ovaj brak iz interesa završio je burnim razvodom. Naime, Škoro je uz veliku pompu 2007. obnovio članstvo u HDZ-u, i to neposredno uoči izbora. Obreo se visoko na listi u IV. izbornoj jedinici i ušao u Sabor, a samo pet mjeseci poslije stranka ga je kandidirala za gradonačelnika Osijeka na prijevremenim izborima. Činilo se da sve ide krasno; pjevač se čak u parlamentu nekoliko puta javio za riječ, ali nekoliko mjeseci poslije Škoro iznenada objavljuje da napušta i Sabor i politiku jer mu se “sve zgadilo”. Da ne bi bilo zabune, pojasnio je Škoro, nije problem ni u stranci ni u politici, nego su za sve krivi mediji koji, eto, stvaraju percepciju da su svi političari lopovi, a to, ustvrdio je, nikako nije istina.

Kultura i estrada

Kulturnom politikom, doduše, zasad samo na lokalnoj razini, bavi se pjevač dvojbeno zabavnih poskočica Duško Mucalo, kojega je splitski gradonačelnik Željko Kerum namjestio za intendanta splitskog HNK unatoč buri prosvjeda više-manje cjelokupne kulturne javnosti, a Jelena Rozga oštro je demantirala glasinu da će se i ona uključiti u krojenje kulturne politike Splita na Kerumov nagovor.

Lokalnu politiku bistri i najslavniji dubrovački brk Milo Hrnić, koji je nedavno napustio gradski HNS i u Gradskom vijeću grada Dubrovnika ostao kao nezavisni zastupnik, dok Duško Lokin ima nacionalne ambicije, koje je iskazao 2001. uključivanjem na listu Ive Lončara.

Međutim, mnogo veći doprinos političkom životu svoje domovine hrvatski glazbenici daju radeći ono što su i odabrali za životni poziv - pjevajući. Predizborni skupovi više ili manje uvijek imaju svoju zabavnu komponentu, a tu uskaču upravo estradnjaci kojima je to prilika za itekako solidan bonus. Najizdašniji je kroz godine bio upravo HDZ: za njih su pjevali Vanna, Mišo Kovač, Nina Badrić, Mladen Grdović, Miroslav Škoro, Ivana Kindl, Prljavo kazalište, Jacques Houdek, Ivana Banfić, Jurica Pađen, Shorty, Lana Jurčević, Drele, Dražen Žanko i drugi.

Novac da ne pjeva

Vrlo je upitno koga će od njih uspjeti snubiti za predstojeću kampanju s obzirom na već spomenutu optužbu Branke Pavošević da su mnogi (ili možda svi?) bili isplaćivani novcem iz crnih fondova. Štoviše, HDZ je bio toliko galantan da je Marko Perković Thompson, navodno, dobio oko pola milijuna eura - samo da ni za koga ne pjeva u predizbornoj kampanji!

Za SDP su pak pjevali nešto urbanije profilirani izvođači, kao što su Let 3, Majke, Vatra, E.N.I., Pips, Chips & Videoclips, ali i estradna kraljica glavom - Severina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:39