KATARINA ROGIĆ

ŠAPTAČICA KONJIMA IZ LIKE SPASILA PASTUHA PRAMA Vlasnik ga brutalno htio ubiti: 'Plakala sam satima kad sam čula što mu je napravio'

'Bila sam šokirana, plakala sam satima kad sam čula što mu je napravio', rekla je spasiteljica Katarina Rogić
Perusic, 120216.Djordje C. iz Doljana kod Otocca brutalno je pokusao ubiti konja, u cemu nije uspio pa su ga udomile Ana Kruljac i Katarina Rogic iz Perusica.Na fotografiji: Ana Kruljac i Katarina Rogic sa nesretnim konjem.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Pram je ime ličkog pastuha, hladnokrvnjaka starog oko šest godina. Tako se, doduše, zvao u svojem prošlom životu dok je živio u Doljanima nedaleko od Otočca kod gazde Đorđa Ć. koji ga je pokušao ubiti neviđenom brutalnošću. Samo nekim čudom nije uspio.

A novim čudom, zahvaljujući tamošnjoj šaptačici konjima Katarini Rogić, našla se ta plemenita životinja u toploj staji u Perušiću. Ovdje još nema ime. Možda će biti “Zlato” jer mu se Katarina tako obraća dok mu timari izmučeno tijelo i ispire zagnojene rane.

Koliko god da je sretan kraj, toliko je užasan početak priče o Pramu. Đorđe je djed od osamdesetak godina, jednako stara i jednako bolesna je žena s kojom živi u neimaštini, tolikoj da više za konja nije imao hrane. Prodati ga nije imao kome, kaže, pa ga je odlučio - ubiti. Uzeo je palicu, nož i sjekiru i izveo ga na proplanak podalje od svojeg imanja.

Ne znamo kojim je redom udarao, je li mu najprije palicom izbio oko, pa ga onda sjekirom zasjekao po vratu i glavi ili ga je prvo izbo i zarezao petnaest puta po rebrima. Onda je prestao. Pram je stajao, nije ustuknuo ni metra. Starac ga je onda vezao za granu u žbunju, nadajući se da će tamo konačno izdahnuti ili da će ga dokrajčiti zvijeri iz ličkih šuma. Otišao je kući, rekao svojoj babi da je riješio životinju i da će im sada biti lakše.

Robert Fajt / CROPIX / CROPIX
Perusic, 120216.Djordje C. iz Doljana kod Otocca brutalno je pokusao ubiti konja, u cemu nije uspio pa su ga udomile Ana Kruljac i Katarina Rogic iz Perusica.Na fotografiji: Ana Kruljac i Katarina Rogic sa nesretnim konjem.Foto: Robert Fajt / CROPIX

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Na njezi kod prijateljice

Radnici Elektre Otočac u Doljanima su obnavljali elektromrežu. Naišli su na Prama. Nisu mogli niti slutiti što je sve prošao, ali znali su da treba veterinarsku pomoć. Oslobodili su ga i pozvali veterinara, a on policiju. Priča o Pramu krenula je Likom i došla do Katarine, 28-godišnjakinje koja je na svojem imanju u Klancu već zbrinula šest zlostavljanih i napuštenih konja.

- Bila sam šokirana, plakala sam satima kad sam čula što mu je napravio. Odlučila sam mu pomoći. Nisam ga mogla samo uzeti, upozorili su me da bi to bila krađa. Otišla sam na bankomat i digla svu ušteđevinu koju sam imala. Da mi je rekao 15.000 kuna, platila bih mu toliko. Došla sam tamo, no taj se čovjek već bio odrekao vlasništva u korist Grada Otočca koji mi ga je onda poklonio.

Smjestili smo ga kod Ane Kruljac, moje prijateljice iz Perušića, jer trenutačno ima bolje uvjete od mene, a i veterinarska tehničarka je pa će mu pružiti bolju njegu - priča nam Katarina.

Druga prilika

Stručnjaci su predlagali da se životinja uspava, želeći je poštedjeti muka, no Katarina za takvo što nije htjela niti čuti.

- Ne. On je borac. Ako je preživio sve to, zaslužuje drugu priliku - odlučna je Katarina.

Robert Fajt / CROPIX / CROPIX
Perusic, 120216.Djordje C. iz Doljana kod Otocca brutalno je pokusao ubiti konja, u cemu nije uspio pa su ga udomile Ana Kruljac i Katarina Rogic iz Perusica.Na fotografiji: Katarina Rogic sa nesretnim konjem.Foto: Robert Fajt / CROPIX

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Pomoć za konje

S Anom je prije dva dana otišla u Doljane, uhvatili su Prama i dovezli ga u staju.

- Drhtao je satima. Sada je dobro, jede sijeno i zob. Rane mu se gnoje, no ispiremo ih hidrogenom. Mora se još nekako priviknuti na život s jednim okom - kaže Ana Kruljac.

- Hej, beba moja, zlato moje. Ti si moj heroj - šapće Katarina životinji na uho.

Đorđa je policija kazneno prijavila Državnom odvjetništvu zbog mučenja životinje, a on je spreman suočiti se sa svojim postupcima.

- Živim u bijedi, povratnik sam iz Srbije. Da sam mogao, prodao bih ga, ali nitko ga nije želio - rekao je Đorđe ljutitim glasom i dodao da je toliko bolestan da jedva izlazi iz kreveta.

Svi koji žele pomoći u brizi za konje mogu to učiniti uplatom na Katarinin broj računa: IBAN HR4523900013102178662.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:30