OLIMPIJSKA NADA

Sara Radman: Moj hrvatski inat Njemačkoj će donijeti medalju

Sara je najbolja ritmička gimnastičarka Njemačke i jedna od rijetkih sposobna ugroziti dominaciju sportašica iz istočnih dijelova Starog kontinenta

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna poslao joj je dres kad je bila ozlijeđena, Ivan Klasnić redovito je zove, a Blanka Vlašić joj je prijateljica. Ona je Sara Radman, dijete hrvatskih iseljenika, predvodnica novog vala njemačkih gimnastičarki.

Uvjerljivo najbolja gimnastičarka i, prema procjeni stručnjaka, jedna od rijetkih koja bi mogla ugroziti dominaciju sportašica iz istočne Europe.

Kruna karijere

Na nedavnom natjecanju u Moskvi osvojila je 5. mjesto, što je trebalo biti dovoljno da osigura normu za Olimpijske igre u Londonu, međutim svjetska federacija je promijenila pravila i tek će idući SP, onaj u Francuskoj za godinu dana, biti kvalifikacijski.

- Uopće ne sumnjam da ću vidjeti London - kaže Sara samouvjereno. London bi trebao biti kruna dosadašnje karijere u koju je krenula kao petogodišnjakinja.

Zadaće u automobilu

- Već nakon prvog treninga zaljubila se u taj sport. Godinu dana kasnije trenirala je tri-četiri sata dnevno - s ponosom priča majka Blaženka.

- Ne znam niti sama koliko smo kilometara prošli zajedno. Znala je u automobilu pisati zadaće i učiti. Trud se očito isplatio. Potvrda je stigla prije dvije godine na juniorskom EP-u u Torinu, kada je Sara ušla u finale, što je najuspješniji rezultat Njemačke u povijesti ovog natjecanja. Nekoliko mjeseci prije natjecanja Sari je puknuo mišić.

Trenira 8 sati dnevno

- Niti jedan liječnik nije mi davao jedan promil izgleda za oporavak do Torina - priča Sara koja je za čudesan oporavak “okrivila” gene.

- Proradio je hrvatski inat koji nosim u sebi. Trenirala sam po osam sati dnevno i na kraju uspjela - kaže Sara, koja još ide u srednju školu i trenira u sportskom internatu u Schmiedenu.

- To je najveće gimnastičko središte u Njemačkoj. Ovdje su uvjeti toliko sjajni da mi ne preostaje ništa drugo nego trenirati i vratiti ljudima ukazano povjerenje - skromna je Sara, koja je već počela pripreme za Olimpijske igre u Londonu.

Odličan rezultat i 11 pobjeda u 12 natjecanja donio je zaokret u Sarinoj karijeri.

- Roditelji su pomišljali da se vrate u Hrvatsku, ali odustali su kada su shvatili da tamo nema pravih uvjeta za razvoj moje karijere. Upoznala sam na natjecanjima djevojke iz reprezentacije Hrvatske i zaista su talentirane. Zasigurno bi imale bolje rezultate kad bi u Hrvatskoj imale ovakve uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:21