VOJVOTKINJA OD YORKA

Sarah Ferguson pred bankrotom! Dužna je 5 milijuna funti, a trošila je nemilice...

Visoki savjetnici u Buckinghamskoj palači predložili su dobrovoljni bankrot, no Sarah se nada da se još može izvući

Vojvotkinji od Yorka stvari su izmakle kontroli. Sarah Ferguson dužna je pet milijuna funti, ne može više popraviti ni svoj omiljeni Bentley, a javljaju se novi vjerovnici, pa dug vrtoglavo raste na tisuće funti tjedno.

Visoki savjetnici u Buckinghamskoj palači predložili su dobrovoljni bankrot, ali Sarah se još nada da će se izvući. Ne uspije li, bit će prvi član engleske kraljevske obitelji u povijesti koji je bankrotirao.

Legendarni šopinzi

Kad se dug popeo na pet milijuna, u pomoć joj je priskočio bivši muž princ Andrew i sa 1,5 mil ijuna funti platio većinu njezinih dugova. Za to je, navodno, prodao kuću u Sunninghill Parku, gdje su nekad skupa živjeli.

Kraljevska obitelj u svibnju joj je uplatila oko 3 milijuna funti. Kraljica je dala još 1,4 milijuna za zakladu za Sarine kćeri i 500 tisuća funti da si kupi novu kuću. Ta dva iznosa su na odvojenom bankovnom računu i ne mogu se podignuti za plaćanje Sarinih dugova.

Sarah više od 10 godina održava mir s kraljevskom obitelji, ne radi skandale kakve je radila nekad, a u Americi je zarađivala milijune dolara. Takvo ponašanje održavalo ju je u dobrim odnosima s kraljicom. Onda je prije mjesec dana do kraljice stigao glas da Sarah Ferguson u Americi, gdje je koncentrirala većinu svojih poslova, živi “iznimno dekadentno”.

Njezini shopping pohodi po New Yorku su legendarni, u jednom je kupila 20 pari cipela i čizama za 3000 funti i 12 haljina Isabel Kristensen za 50.000 funti. U jednom je dućanu potrošlila 4000 funti samo za ukrase za kosu. To joj je omogućila banka Coutts koja joj je dopustila da ode u minus od milijun funti. Dio dugova napravljen je na cjelogodišnjim odmorima i skijanjima. Sarah je svojim slugama, njih 11 stalnih i povremenih, naređivala da joj organiziraju bankete “u stilu Henrika VIII”, na kojima su votka i šampanjac tekli u potocima.

Zabrinuta kraljica

Samo je osobnom treneru ostala dužna 65 tisuća funti, za njim slijede mesar i čistionica. Većinu dugova napravila je u Americi. Morala je otpustiti 11 stalnih i povremenih sluga. Jedan od Sarinih bankara tvrdi da je ona zapravo žrtva koju su iskorištavali razni ljudi zainteresirani za njezin novac. Odvjetnici su joj naplaćivali astronomske troškove i tuže je za 200 tisuća funti duga. Rent-a-car tvrtka joj je dala Ford i Wauxhall aute na neograničeno korištenje, a onda ih oduzela i ispostavila račun.

Bentley Continental Flying Spur, dar od dečka, Norvežanina Geira Frantzena, stoji u garaži jer ne može ni uliti gorivo u njega. Ne treba ni spominjati da je kraljica Elizabeta “duboko zabrinuta”, o čemu je razgovarala i s premijerom Davidom Cameronom.

Jer kraljičina je dilema velika. Može stisnuti zube i preživjeti blamažu Sarina bankrota ili platiti njezine dugove bez jamstva da je Sarah neće opet napraviti kraljevskom budalom.

Sarini dugovi:

- 1,730.000 kn - odvjetnici

- 563.550 kn - osobni trener

- 442.170 kn - luksuzni pokloni

- 60.690 kn - portretistici jet-seta Basiji Hamilton

- 25.000 kn - jedan shopping, 20 pari cipela

- 433.500 kn - jedan shopping, 12 haljina

- 25.000 kn - usputni shopping, ukrasi za kosu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13