POTVRDILO ISTRAŽIVANJE

SAVJET KOJI SLUŠATE GODINAMA IPAK NIJE ISTINIT? Veliko istraživanje otkrilo da ako preskočite ovaj obrok ipak se nećete udebljati

 Ilustracija / Profimedia, Caia Image

Većina nas čula je savjet koji zvuči kontradiktorno - preskakanjem doručka mogli bi se udebljati, jer to usporava vaš metabolizam i tjera vas da tijekom dana više jedete.

Čini li vam se to kao besmislica, možda ste u pravu. Nema dokaza da preskakanje doručka dovodi to rasta tjelesne težine, stoji u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu British Medical Journal.

Suprotno uvriježenom vjerovanju, istraživanje je pokazalo da, ako ne jedete doručak, to neće izazvati osjećaj pojačane gladi u poslijepodnevnim satima ili razliku u potrošnji energije.

Znanstvenici sa sveučilišta Monash u Melbourneu analizirali su vezu doručka s promjenom tjelesne težine i dnevnim unosom energije.

Poslužili su se podacima iz 13 kliničkih istraživanja provedenima u SAD-u i Velikoj Britaniji u posljednjih 28 godina.

Ustanovili su kako je ukupan dnevni unos energije bio veći kod ljudi koji su doručkovali, nego kod onih koji nisu (u prosjeku 260 kalorija), bez obzira na to doručkuju li inače ili ne.

Također su utvrdili da između jednih i drugih nema značajne razlike u aktivnosti metabolizma.

- Iako redovito uzimanje doručka može imati druge važne učinke, treba biti oprezan kad se doručak preporučuje zbog skidanja težine jer može imati posve drugačiji efekt - stoji u studiji.

No to ne znači da bi se trebali "ubijati" u jajima i slanini - znanstvenici, naime, kažu kako je kvaliteta starih istraživanja prilično loša, pa bi zaključke trebalo uzeti s oprezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:03