Mihurić centar

Duša Mihurića je Nizozemka Meggi, a najveća prednost centra ujedno je i najveća mana

 Ivana Nobilo/Cropix
Mihurić ima i malu priručnu trgovinu u kojoj možete kupiti neku knjigu, vodič ili manji komad ronilačke opreme

Mihurić se nalazi u centru Selca na gradskoj plaži. S radom je počeo davne 1995. godine. Dva prijatelja skupila su dvanaestak kompleta s bocama i dva kompresora i počeli s ronjenjima.

Veliki je problem tada bilo nabaviti ronilačke boce. Već devedeset i osme nabavljena je banka zraka i novi kompresori. Polako su rasli i sada mogu primiti i do sedamdeset ronioca dnevno.

Najveća posjećenost centra u jednom danu je bila 170 ronioca.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Imali smo talijansku asocijaciju koja je kod nas održavala niz tečajeva. Od početnog do instruktorskog. Cijela uvala bila je puna mihurića. Ali to su iznimke. Svake godine smo u pravilu održavali po dvije eko-akcije. Tada imamo i preko sto ronioca u danu. Četiri godine smo radili vikend eko akciju, Dive down. Tu smo humanitarno pomagali oboljele od Downovog sindroma - rekao nam je Hinko Car.

Mihurić ima i malu priručnu trgovinu u kojoj možete kupiti neku knjigu, vodič ili manji komad ronilačke opreme. Možete i servisirati nešto ako zatreba. U tako malo prostora uspjeli su staviti sve najpotrebnije, da svojim gostima pruže potpunu uslugu. Najčešći gosti su iz Italije, Austrije, Slovenije, Nizozemske, Njemačke.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Nizozemci su tu zahvaljujući duši centra, ženi koja slaže rasporede, prima i otpraćuje goste, zna svaku informaciju. Meggi je došla i ostala. Nizozemka po rođenju, Hrvatica po ljubavi, zaljubila se u ovaj kraj i ljude, pa ostala zauvijek.

image
Vlasnici centra Megi i Hinko
Ivana Nobilo/Cropix

Centar, iako na malom prostoru, ima sve što vam je potrebno, a svojim plovilima odvest će vas na više od trideset destinacija u kanalu. Imaju i tri olupine: Grk, Jakljan i Regola. Svaki je namijenjen svojoj kategoriji. Od početnika do tehničkih ronioca. Svaki ima svoju priču, ali možda je najupečatljivija priča Theodorosa Belesisa, kapetana Peltastisa, popularnog Grka.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Brod je po jakoj buri po naređenju vlasnika isplovio prema Rijeci. Trebalo je ispoštovati rokove. Ipak, bura je bila prejaka i udario je u obalu Krka, te sobom povukao sedam članova posade i kapetana. Predanje kaže da je kapetan naredio da ga vežu za kormilo, preuzeo je odgovornost, kao pravi kapetan starog kova. Nažalost, nije uspio. Nakon nekoliko godina nađen je u uniformi kako stoji naslonjen na kormilo. Na dubini od dvadeset i nešto metara. Tijelo je izvađeno i najprije pokopano na riječkom groblju Kozala, a nešto kasnije i preneseno u rodnu Grčku.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Na toj legendi djeluju i djelatnici Mihurića. Bilo da su stalno zaposleni ili povremeni suradnici: Hinko, Meggi, Marino, Nikola, Filip, Sebastijan i Laura posao shvaćaju ozbiljni i pristupaju mu predano. Najveća prednost ujedno je i mana centra. Blizina atraktivnih sadržaja na plaži.

Obližnji kamp, šetnica restorani i kafići, stvaraju gužvu u vodi i na plaži. Ponekad taj promet može smetati roniocima, ali tu su već spomenuti ljudi koji su na svaki način spremni pomoći svojim gostima. Za sigurnost vrjednijih stvari postoje ormarići pod ključem, a djelatnici su spremni pomoći u čuvanju i nošenju opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:52