SCUBA SKENER

Fascinantno biće iz Jadranskog mora: Pogledajte kako izgleda morski pužić - dalmatiner

 Srđan Vrančić/Cropix
Poznat još kao točkasti morski puž ili morska krava, vrsta je morskog puža, nudibranča, stražnjoškržnjaka iz porodice gastronožaca

Morski pužić dalmatiner, čest je u Jadranu. Kao i ostali puževi pojavljuje se u ciklusima. Ova sezona za pozicije na vrhu istarskog poluotoka očito je plodonosna za Peltodoris atromaculatu.

Poznat još kao točkasti morski puž ili morska krava, vrsta je morskog puža, nudibranča, stražnjoškržnjaka., morskog mekušaca iz porodice gastronožaca iz obitelji Discodorididae. Bilo ih je na svakom koraku. Velikih i malih. Ovo je dio godine kada se oni pojavljuju masovno, ali ovakav broj zaista je bio neočekivan. Žive jednogodišnji životni ciklus, pa su ovakve razlike u broju uobičajene.

image
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix

Obično obitava do dubine od 40 m. Možemo reći da je pretežito nastanjen u Sredozemnom moru, iako postoje viđenja u istočnom Atlantiku. Na snježnobijeloj osnovi nalaze se veće ili manje tamnosmeđe do crne mrlje i točkice.

One mogu pokriti do polovice plašta. Hrani se spužvama Petrosia ficiforms i Haliclona fulva. Obzirom da je možda i jedina vrsta koja jede ove spužve, hrane ima u izobilju. Na nekim spužvama naišli smo i na desetak pužića, u raznim veličinama. Od minijaturnih do nekoliko centimetara veličine. Pravi praznični obiteljski ručak.

image
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix

Za razliku od većine pužića dalmatiner ne iskorištava toksine iz hrane i ne pohranjuje ih kao obrambeni mehanizam. Za obranu koristi sikule plašta. Njihova uočljivost je i njihova najdjelotvornija obrana.

Bijela boja odvraća grabežljivce upozoravajući ih da nije najjestiviji. Pužić ispušta i sluz na gornjem dijelu tijela koja omogućuje da ima obrambenu funkciju.

image
Scuba skener
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:05