Prakticirate li ih?

Ljeto je zabavnije uz četiri odlične aktivnosti, a jedna sagorijeva i do 1125 kalorija po satu

Stand Up Paddling

 Surf shop
Pravo je vrijeme za aktivnosti na otvorenom pomoću kojih možemo napuniti baterije, guštati, ali i ostati u top formi

Mnogi od nas napokon su dočekali ljetnu sezonu i odlazak na zasluženi godišnji odmor. Nakon duge naporne godine sve što želimo napraviti jest zaboraviti na svakodnevne brige, odmoriti tijelo i prepustiti se ljetnim užicima. Brže-bolje pakiramo kofere i uzbuđeni odlazimo na ljetovanje tijekom kojeg će se većini svakodnevica sastojati od dugog izležavanja u hladovini rajskih uvala, ispijanja rashlađujućeg pića i kratkih osvježavajućih umakanja nogu u more. Zvuči savršeno, zar ne? Posebice prvih nekoliko dana kada tek „uranjamo” u takvu rutinu.

No, monotono provedeno vrijeme može brzo i dosaditi, naročito obiteljima s djecom. Nakon par dana cjelodnevnog prženja na plaži nekolicina mahom traži dodatnu preokupaciju kojom će razbiti kolotečinu i slobodno vrijeme iskoristiti za zabavu.

Ljeto je, zapravo, idealno vrijeme za aktivnosti na otvorenom pomoću kojih možemo napuniti baterije, guštati, ali i ostati u top formi. Zahvaljujući raznim sportskim atrakcijama možemo potrošiti i do 1125 kalorija u sat vremena, što je puno bolje od napornog odlaska u teretanu. Zato, nanesite kremu za sunčanje ili obucite lycra majicu, osigurajte se velikom količinom vode, pripremite šešir ili kapu i začinite svoj godišnji pomoću četiri uzbudljive ljetnih aktivnosti.

Plivanje – od 600 do 800 kalorija po satu

image
Shutterstock

Rijetko tko može zaobići ovu aktivnost tijekom ljetnih mjeseci. Posebice ako godišnji odlučite provesti na Jadranskoj obali upravo s ciljem da se u slobodno vrijeme bućkate u plićaku ili plivate do bova. Super je što u ovom sportu mogu uživati i oni koji se drže kopna jer su otvoreni i zatvoreni bazeni tijekom cijele godine uvijek spremni za dolazak kupača koji su željni svježine.

Osim što rashlađuje od visokih temperatura, ova aktivnost preporučuje se i osobama s ozljedama, trudnicama i pretilima jer pozitivno utječe na mišiće i zglobove. Učinkovito je i za oblikovanje tijela jer rekreativno plivanje troši između 600 i 800 kalorija po satu, dok hladnoća vode pogoduje cirkulaciji te jačanju srca i krvnih žila.

Stand up paddling - od 305 do 1125 kalorija po satu

image

Stand Up Paddling

Surf shop

Za još više adrenalina isprobajte nešto sasvim drugačije. Prepustite se surfanju na dasci! Iako ova aktivnost većinu asocira na Australiju i Havaje, popularna je i u Hrvatskoj, na jadranskim plažama gdje veliki broj turista prakticira SUP - stand up paddling, najbrže rastući vodeni sport današnjice. Za razliku od klasičnog surfanja tijekom kojeg surfer čeka dok se ne pojavi veliki val, u ovoj aktivnosti stojite na dasci i jednostavno surfate pogonjeni veslom, tj. vlastitom mišićnom snagom. Rekreativno SUP veslanje sagorijeva od od 305 do 460 kalorija na sat, dok natjecateljsko sagorijeva i do 1125 kalorija na sat. SUP je sport u kojem rade sve mišićne skupine i idealan ja kao kompletan fitness trening na vodi. Bit je u održavanju ravnoteže jer u suprotnom može doći do pada u vodu, no takvi se scenariji mogu izbjeći ako osoba ispravno izabere opremu, ovisno o tjelesnoj konstituciji i vrsti SUP aktivnosti, za koju bira opremu, da li za laganu rekreaciju, malo bolji fitness, SUP yogu ili pak SUP utrke.

Potražite na dasci znak WELDED! Osim da se bira ovisno o tjelesnoj građi i afinitetima, majstori surfanja savjetuju da kada birate SUP na napuhavanje, posebno obratite pažnju na tehnologiju izrade. Tako je, primjerice, varena daska izrađena daleko superiornijom tehnologijom spajanje rubova fuzijskim varenjem od tehnike lijepljenja koja je jednostavnija, a samim time i manje kvalitetna.

image

Stand Up Paddling

Surf shop

Varene daske su relativno nove na tržištu, a pokazale su se kao izvrsna dugoročna investicija jer traju tri, četiri puta dulje od lijepljenih dasaka. Uz to su i stabilnije, sigurnije te ekološki prihvatljivije jer je će te sami bacati manje otpada. Uz to varena se daska neće odlijepiti tijekom veslanja i dovesti vas u opasnost, ali i stvoriti otpad u moru, rijekama i jezerima. Naprotiv, jedan od važnih aspekata ekološke osviještenosti je proizvodnja kvalitetnijih i time trajnijih proizvoda što apsolutno doprinosi manjem zagađenju. Ako nabavite dasku čiji će životni vijek biti deset, a ne dvije do tri godine, već time pozitivno utječete na okoliš.

U Surf Shopu možete pronaći odličan izbor premium dasaka za stand up paddling brendova JP-Australija i STARBOARD, svjetskih lidera u proizvodnji SUP, windsurg, WINGsurf i surf proizvoda. Njihove SUP daske na napuhavanje proizvedene su jedinstvenom varenom tehnologijom zbog kojeg su čvršće, a samim time i stabilnije te daleko trajnije od ostalih lijepljenih dasaka.

Koriste okolišu

Uz svako kupljeno STARBOARD veslo dobivate trash picker i mogućnost da sudjelujete u globalnom TRASH HERO projektu sakupljanja otpada iz mora i oceana. Veslo sadrži malu kukicu zahvaljujući kojom možete pokupiti plastične vrećice i drugi otpad na koji naletite plutajući morem, rijekom ili jezerom. Korisno, zar ne?

image

Akcija Scuba skener

Božidar Vukicević/Cropix

Toj su svrsi poslužile tijekom akcije Scuba skener u kojoj tim vrhunskih fotografa, ujedno i ronioca i majstora podvodne fotografije, izranjaju otpad iz podmorja te ga precizno polažu na plutajuće STARBOARD daske. Prošle su godine projekt provela tri iskusna i nagrađivana Cropixova fotoreportera Ivana Nobilo, Božidar Vukičević i nedavno preminuli idejni začetnik projekta Srđan Vrančić Vrana, a Nobilo nam je objasnila na koji način su im daske za surfanje koristile tijekom akcije čišćenja.

- Na daske smo postavili pet do šest vreća za smeće na koje smo zatim polagali glomazni izronjeni otpad poput starog akumulatora i kamionskih guma. Njega smo prvo skupljali na dnu mora, a onda u jednom mahu dizali na površinu i polagali na dasku tako da odjednom skupimo što više – ističe Nobilo.

image

Akcija Scuba skener

Bozidar Vukicević/Cropix

U planu je ronjenje od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Hrvatske, a akcija čišćenja bez granica u Savudriji i Piranu ove godine postaje međunarodna. Daske će sigurno koristiti i tijekom ovogodišnje Scuba skener akcije.

- Tijekom cijeloga ljeta objavljivat ćemo ekskluzivni sadržaj, a vrhunskim fotografijama, tekstovima, videoprilozima i infografikom približit ćemo čitateljima podvodni svijet Hrvatske. Radit ćemo reportažno priče s lokacija, razgovarati s lokalnim roniocima, arheolozima, vodičima, turistima... U pričama će biti i tehnički podaci o lokaciji, ono po čemu je posebna, poput olupina, brodova ili drugih detalja. Naravno, sve će priče pratiti pažljivo odabrane vrhunske podvodne fotografije i videoprilozi, uz koje će i naši čitatelji nakratko zaviriti ispod morske površine. Veselimo se novoj sezoni - rekla je Ivana Nobilo u ime Scuba skener tima.

Ronjenje - 300 kalorija po satu

image
Shutterstock

No, ne morate samo uživati u fotografijama morskih dubina sa Scuba skenera. Možete ih i sami doživjeti i to ako se ovog ljeta prepustite čarima ronjenja s bocama. Uz ovaj rekreativni sport otkrit ćete neistraženi svijet ispod površine mora te skrivenu floru i faunu koja se ne može vidjeti svaki dan. Uz to, u samo sat vremena potrošit ćete oko 300 kalorija te poboljšati pokretljivost, kardiovaskularno i mentalno zdravlje. Vježbanje pod vodom dokazano pomaže u oslobađanju od stresa i tjeskobe, a kontrolirano disanje kroz cijev može koristiti kao meditativna tehnika opuštanja tijela. Ako ste početnik, poželjno je da ronite u pratnji stručnjaka, no ako već imate svoju opremu i znate sva pravila sigurnog ronjenja, onda vam je samo morsko dno granica!

Veslanje u kajaku - 200 kalorija po satu

image

Veslanje u kajaku

Surf Shop

Baš kao ni za sup, niti za kajakarenje, odnosno veslanje ne morate biti ekspert. Doslovno ne morate imati nikakvog prethodnog znanja o ovoj aktivnost prije nego se upustite u nju, a odličan je način da provedete dan na moru, rijeci ili jezeru. Nakon što se udobno smjestite u narančasti plastični čamac, ruke u kojima su vesla spontano započinju s borbom protiv vode da bi pokrenule tijelo. Zato u ovoj aktivnost pretežito rade mišići gornjeg dijela tijela, a razgledavanje okolice i horizonta troši od 200 kalorija za svaki sat proveden na vodi. Ova morska atrakcija donosi nezaboravno iskustvo o kojem će se pričati dugo pri povratku s ljetovanja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Surf shopom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:43