SCUBA SKENER: PAG

Ronilački centar Foka morate uzeti u obzir jer nudi tečajeve te rekreativno i tehničko ronjenje

Ronilački centar Foka u kampu Šimuni na Pagu
 Srdjan Vrancic/Cropix
Lokacija za zaron na Pagu ne nedostaje, no pravi se boom dogodio slučajnim pronalaskom amforišta na Letavici

Ronilački centar Foka smjestio se u kampu Šimuni na Pagu. Na pitanje otkud foka u Jadranu, Vedran Dorušić objašnjava: „Tuljani su oduvijek bili moja opsesija. Velika želja mi je bila vidjeti sredozemnu medvjedicu, a foka ili morski čovik, objedinjava sve to te je još internacionalno i lako pamtivo ime. Nikad mi nisu bili napeti astronauti. Uvijek su ronioci bili moji idoli. Druga strast mi je arheologija. Ovdje sam uspio spojiti te dvije strasti.”

image
Ronilački centar Foka u kampu Šimuni na Pagu
Srdjan Vrancic/Cropix

Dorušić je uspio organizirati ronilački centar za koji se zna u Hrvatskoj. Bilo da želite tečajeve, rekreativno ronjenje ili tehničko, ovaj centar morate uzeti u obzir.

Smješten je na plaži jednog od najbolje uređenih kampova sa svim dostupnim popratnim sadržajima. Možda i zbog toga centar nema neke od usluga koje bi trebao imati.

Toaleti, garderobe i ormarići izostaju, ali korisnicima su na usluzi servisni dijelovi kampa koji sve to nadomještaju. Ulazak u gumenjak nije najsretnije riješen, ali zato osoblje centra uskače u pomoć kada god je to potrebno.

image
Ronilački centar Foka u kampu Šimuni na Pagu
Srdjan Vrancic/Cropix

Lokacija za ronjenje ne nedostaje, ali se ipak najveći boom dogodio kada je na Letavici slučajno pronađeno amforište. Najprije je Dorušić vidio antičko sidro, pa je potom krenuo u potragu za brodom. Jer - tamo gdje je sidro, valjda je i pripadajući brod. Umjesto broda, naišao je na brdo amfora. Razradio je ideju o neograđenom, ali osiguranom nalazištu. Pozvao je sve svoje kolege i prijatelje arheologe u pomoć.

Objedinio je nepomirljive stručnjake i krenula su iskapanja i istraživanja. U proteklim godinama puno je napravljeno, no stvar nije ni izbliza gotova. Projekt i radovi se nastavljaju, ali ga već sad možemo nazvati prvim modernim antičkim muzejem u podmorju Jadrana.

image
Ronilački centar Foka u kampu Šimuni na Pagu
Srdjan Vrancic/Cropix

Brifinzi o amforištu naprosto su fantastični, a ronioci iz prve ruke mogu saznati sve stvari koje ih interesiraju. U većini naših centara dobijete tehničke podatke: dubinu, struje, vrijeme zarona i sl. Ako je nezahtjevniji zaron, možda vam samo kažu - zaronite, to je dobra lokacija, vidjet ćete bit će vam lijepo. Ovdje to nije tako. Pružaju vam kompletnu video i foto prezentaciju, te 3D animaciju nalazišta sa svim pojedinostima. Kada zaronite, točno znate na što trebate obratiti pažnju i imate kompletan doživljaj.

image
Ronilački centar Foka u kampu Šimuni na Pagu
Srdjan Vrancic/Cropix

Osim toga, lokaciju amforišta možemo gotovo nazvati drugim home reefom Foke. Nalazi se na manje od deset minuta vožnje gumenjakom. Priču o Letavici u Foki digli su, slobodno možemo reći, na najvišu razinu, i to ne samo za uvijete u Jadranu nego i puno šire. To je nešto što ronioci zaista žele. Kompletan doživljaj: prije, za vrijeme i poslije zarona. Produžiti sat vremena pod vodom na nekoliko ugodnih i edukativnih sati. Da ne spominjemo poklon u obliku replike amfore koji dobijete po povratku u centar. Ona osigurava da se i kod kuće, povremeno, sjetite ovog doživljaja.

image
Scuba skener
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:49