ROVINJ SUB

Vlasnik ronilačkog centra odavno je omađijan morem, a tu ljubav prenio je i na djecu

Ronjenje na lokaciji Banjol
 Ivana Nobilo/Cropix
Valentina je sportašica u jednoj od težih disciplina. Ronjenju na dah. Vlasnica je i dva rekorda u zaronima pod ledom.

"More, ono što baca čini, drži vas u mreži čudesa." Jacques Yves Cousteau. Time se na internetu otvara stranica ronilačkog centra Rovinj sub. Ona može najkraće opisati vlasnika Roberta Cafollu. Na njega su čini davno bačene, omađijan je morem.

Već dugo se ne koprca u toj začaranoj mreži, prepustio se i uživa. Kako su njegovi roditelji prenijeli tu ljubav na njega, tako je on, isto napravio svojoj djeci. Tu su s njim u centru, pomažu, vode, rone i uživaju. Valentina je sportašica u jednoj od težih disciplina. Ronjenju na dah. Već sa 15 godina spuštala se ispod trideset metara. Vlasnica je i dva rekorda u zaronima pod ledom.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ronilački centar
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ronilački centar
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ronilački centar
Ivana Nobilo/Cropix

Jednim dahom preronila je 125 metara ispod ledene površine jezera Anterselva u južnim Dolomitima. To je još uvijek aktualni svjetski rekord. Upravo je završila kineziologiju i želi podučavati ljude, ali naravno i nastaviti roniti.

Posao u centru omogućava joj da, zasad, spoji ta znanja i istovremeno uživa u njima. Sportski dio je trenutno zbog covida stavljen malo po strani, ali ambicija je još prisutna. „Volim vidjeti osmijehe na licima ljudi, dati im tu sigurnost i naravno primiti taj pozitivni feedback. To su dvije različite stvari ronjenje na dah i s bocama. Ne razmišljam nikad da sam svjetska rekorderka, ronjenje s bocama spaja neke druge moje osobnosti i zaista uživam u tome.” rekla nam je Valentina Cafolla.

Sam centar nalazi se u uvali Val de Bora. Centar je samostojeća zgrada okružena parkingom i plažom s malom rivom za ukrcaj ronioca. Ispred centra pruža se pogled na Rovinj. U blizini su: aqua park, cocktail bar, restoran, a sama jezgra Rovinja nalazi se na deset minuta hoda. Centar posjeduje sve potrebne sadržaje za ugodnu pripremu ronjenja. Velike betonske kadice za pranje, garderobu, toalete i tuševe, ured, terasu, vanjsko spremište za sušenje opreme, kao i unutrašnje.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Kompresornica je opremljena novim Nardi kompresorima s nitrox/trimix miksetom. Može se puniti do 100% kisika. Za punjenje je zadužen Jožef Kučerka. Društvo mu je vjerni 16-godišnji pas. Nekada aktivni scuba i speleoronioc, ubacio je u nižu brzinu. I dalje je u ronjenju, ali ritam je sporiji, primjereniji. Maksimalni kapacitet plovila je osamdeset ljudi, od čega su dva gumenjaka vlasništvo centra, a ostala plovila na ugovor.

Izgledalo je da će Home reef biti jedan od onih priručnih petmetarskih dosadnih zarona na kojima se rade pripremna ronjenja i prvi tečajevi. A u stvari bio je pravo oduševljenje.

Na samom početku dočekalo nas je jato girica. Grote plićaka postajale su sve veće, a između njih pravi labirint pješčanih staza. Udomaćeni fratri, pirke, ušate mirno svojim poslom krstare između oblih stijena. Plašljivi crvi uvlače se u svoje kožnate cjevčice. Rakovi raznih vrsta pretrčavaju staze i skrivaju se u šupljinama. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta sa zanimljivom morfologijom plitkog stjenovitog podmorja.

Opuštajući zaron u kojem možete isprobavati svoje vještine manevriranja i plovnost, zavirujući iza ugla gdje vas čeka nova iznenađena riba. Pred kraj naišli smo na lumbraka koji ljubomorno čuva svoje gnjezdo od drugih riba. Pliva nekoliko centimetara iznad njega i energično odbija sve uljeze. U centru se naravno pazi na ekologiju, postoje kante za odvajanje otpada, a sam centar aktivno i logistički sudjeluje u akcijama čišćenja podmorja.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Scuba scener pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 21:46