BRANI SVOJ UKUS

BIJESNE REAKCIJE NA IZJAVU KNJIŽEVNIKA DA NE MOŽE VOLJETI STARIJE OD 50 'Tijelo 25-godišnje žene je čudesno. Tijelo 50-godišnje žene nije čudesno'

Yann Moix
 Profimedia, TEMP Sipa Press
 

Francuski književnik i redatelj našao se očekivano na meti kritika nakon što je rekao da ne bi bio sposoban voljeti ženu koja je starija od 50 godina. Naravnom unatoč činjenici da je i sam 50-godišnjak. Yann Moix je za magazin Marie Claire rekao da su mu žene te dobi prestare.

- Više cijenim i volim mlađa ženska tijela, to je sve. Nije jako komplicirano. Tijelo 25-godišnje žene je čudesno. Tijelo 50-godišnje žene nije nimalo čudesno - rekao je.

Njegovi su komentari, naravno, izazvali niz bijesnih reakcija na društvenim mrežama. Francuska komičarka Marina Foïs našalila se na Twitteru da s obzirom na svoju dob (uskoro će napuniti 49) ima još samo godinu i 14 dana kako bi spavala s književnikom. Jedan mu se korisnik Twittera narugao rekavši da su žene starije od 50 vjerojatno osjetile olakšanje i odahnule. Drugi ga je pitao:

- Mogu li vam i žene mlađe od 50 biti nevidljive, molim vas?

Neke su pak žene starije od 50 objavljivale svoje fotografije pokazujući istesana tijela, piše BBC. Novinarka Colombe Schneck, koja se inače bavi plivanjem, objavila je (i kasnije obrisala) fotografiju svoje stražnjice uz opis:

- Evo, dupe žene stare 52 godine. Kakav si ti imbecil, nemaš pojma što propuštaš...

Neki su korisnici samo podijelili fotografije holivudskih diva poput Halle Berry i Jennifer Aniston, koje su u tim godinama, a izgledaju bolje od mnogih mlađih kolegica. Francuska komičarka Anne Roumanoff kritizirala ga je na radiju ističući da ni ljubav ni seks nisu samo ‘čvrsta stražnjica’, već povezivanje dvoje ljudi.

- Nadam se da će jednog dana pronaći sreću - dodala je. Jedna je komentatorica na društvenim mrežama možda najbolje sumirala odgovore komentarom:

- Žene starije od 50 apsolutno nije briga za to.

Moix je književnik, redatelj i voditelj koji je za svoj rad već primio niz nagrada. No, poznat je i po izazivanju kontroverzi svojim komentarima. Intervju koji je dao za Marie Claire, privukao je kritiku i zbog komentara na račun izlaženja s Azijkama, posevno ‘Korejkama, Kineskinjama i Japankama’.

- Možda je to žalosno i diskriminirajuće prema ženama s kojima izlazim, ali azijski tip žena je dovoljno bogat i velik da mi nije neugodno - rekao je.

Moix je odgovorio na kritike rekavši da nije odgovoran za svoj ukus:

- Sviđa mi se onaj tko mi se sviđa i ne moram odgovarati pred sudom o ukusima. Ni 50-godišnje žene mene ne vole. Obično imaju pametnijeg posla nego da se druže s neurotičarom koji po cijele dane piše i čita. Nije lako biti sa mnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:12