POSTOJI LI FILMSKA LJUBAV

BRITANSKA STRUČNJAKINJA SRUŠILA SVE HOLIVUDSKE MITOVE 'Cmizdrili ste na Titanic, Briljantin i Notting Hill? Bez razloga, evo i zašto!'

 Screenshot YouTube

Ako je vjerovati Hollywoodu, žene su vječno nesretno zaljubljene, a muškarci godinama prije nego što se uz nekoga vežu uživaju u samačkom životu. Onda se slučajno sretnu između polica u trgovini, pogledaju se duboko u oči i zauvijek se međusobno očaraju, a on je već sutradan na njezinim kućnim vratima s buketom cvijeća i obećanjem vječne ljubavi. Sve njezine patnje izbrisane su u trenu, baš kako i njegova zakletva samome sebi kako će vječno živjeti kao Petar Pan.

Naravno, zaboravimo odmah na te ideje. Za visoka očekivanja koja imate možete kriviti Disney ili Hollywood, ali, realnost je drugačija i ti bajkoviti stereotipi najčešće su ipak, koliko god razočaravajuće bilo, samo stereotipi. Ali, holivudski producenti svjesni su onoga za čim svi čeznemo i 'dosadna' i 'obična' ljubavna priča neće biti film koji ćete gledati.

Independent je na tu temu razgovarao s Arabellom Russell, savjetnicom za ljubavne veze, i upitao ju o mišljenju vezanom uz holivudske mitove s kojima smo se susreli u nekim od najpoznatijih filmskih ljubavnih priča.

TITANIC nas je uvjerio da….

…su veze uvijek savršene.

Arabella smatra da, kad bi tome bilo tako, razvodi ne bi postojali.

- Ne postoji savršeno, postoji 'dovoljno dobro' - smatra žena kojoj je profesija savjetovati ljude po pitanju ljubavnih odnosa.

Hollywood često ljubav predstavlja kao savršen odnos, a to može biti opasno za očekivanja 'običnih smrtnika'.

- Ponekad zaista osjetimo savršenstvo i ultimativnu ljubav, i stvari su potpuno briljantne, ali, važno je zapamtiti da ne znači da nešto s Vama ili Vašim partnerom nije u redu ako se ne osjećate tako 24 sata u danu – napominje Russell.

BRILJANTIN nas je uvjerio…

…da moramo promijeniti sebe i svoj izgled kako bismo pronašli ljubav.

Ako imate potrebu promijeniti svoj imidž kako biste poradili na svom samopouzdanju i osjećaju više vrijednosti – to je u redu, ali nemojte to raditi za nikoga osim samoga sebe – napominje Arabella.

Čineći suprotno, netko drugi postaje odgovoran za osjećaj koji ćete o sebi imati, a to je potpuno nezdravo. Prije no što uđete u novi odnos, idealno bi bilo da volite sebe upravo onoliko koliko zaslužujete, kako biste bili sigurni da ste vrijedni ljubavi i pažnje koju vam druga osoba može i treba pružiti.

NOTTING HILL nas je uvjerio…

…da svađa rezultira prekidom, a sretni se parovi ne svađaju.

Sretni parovi se svađaju jer komuniciraju; svađa je forma komunikacije. Nije bitno svađate li se, bitno je na koji se način svađate, ili ispravnije rečeno – raspravljate.

-Rasprava, ukoliko je konstruktivna i pametna ne može rezultirati ničim lošim – smatra stručnjakinja za ljubavne veze.

Složiti se ponekad da se oko nečega ne slažete s partnerom, pronaći kompromis ili doseći razinu komunikacije i odnosa u kojemu razumijete drugu osobu iako se s njom ne slažete cilj je svakog zdravog ljubavnog odnosa, ali i općenito međuljudske interakcije.

SVAKI DISNEYJEV FILM uvjerio nas je da…

…veze ne zahtijevaju rad na njima.

Ljubav nije samo sjeme koje ćete zasaditi u zemlju i gledati kako raste. Ovom metaforom savjetnica za ljubavne veze Arabella Russell pokušava dočarati da ljubav treba željeti, biti joj sklon i njegovati ju kad jednom 'izraste'. Da, ponekad možete vjerovati da ste upoznali savršenu osobu, on je 'taj' ili je ona 'ta' i sad je 'to to'. Arabella Russell ne slaže se s tom idejom.

- Suživot s drugom osobom, nošenje s razlikama, obveze i odgovornost koju donose djeca, financijske (ne)prilike; sve to su životne situacije koje ponekad nisu nimalo lake i činjenica da ponekad nešto od toga ne ide glatko nije znak da vaša veza nije zdrava, kvalitetna, dobra i vrijedna daljnjeg truda – naglašava Russell.

Važno je, napominje, vidjeti zajedničku snagu, a slabosti ostaviti po strani.

GOTOVO SVI FILMOVI OSIM 'LJUBAV NEMA PRAVILA' uvjerili su nas da…

…je ljubav zanimljiva i zabavna samo kad ste u 20-im i 30-im godinama života.

Taj prekrasan osjećaj zaluđenosti i izgubljenosti u ljubavi ne traje zauvijek i često se zamjenjuje s nečim mnogo dubljim i značajnijim. Veze koje traju godinama prošle su kroz mnoge faze, a oni ne tako laki trenuci ponekad mogu pružiti predivne osjećaje, baš zato što se toliko dobro i dugo poznajete s partnerom – pojašnjava Russell.

Naglasila je kako ljubav može trajati do duboke starosti, a jednako tako, može i nastati u bilo kojoj životnoj dobi i sasvim je prirodno da i tada bude jednako sretna, zabavna i intrigantna kao i one ljubavi koje vezujemo uz mladost.

BILJEŽNICA nas je uvjerila…

…da postoji 'The one'.

Taj pomalo nametnuti osjećaj koji su nam usadili, da postoji samo jedna srodna duša, može biti opasan po naše emotivno zdravlje, smatra stručnjakinja za veze.

Mit o jednoj srodnoj duši vodi teškom osjećaju usamljenosti jer uvijek ostavlja dojam da negdje daleko postoji vaša srodna duša, a vi ju niste upoznali i imate strah da se to nikada neće ni dogoditi. Ta igra skrivača, kako ju Arabella naziva, dovodi do mnogo nepotrebnog razočaranja. Spomenuti nas mit često dovodi i do preispitivanja trenutnog odnosa i osjećaja da osoba s kojom smo u vezi nije ona s kojom smo sudbinski vezani, iako se s njom osjećamo sasvim sretno i zadovoljno.

Tajna je, otkriva Arabella, da 'Onu pravu' ili 'Onog pravog' ne pronalazimo, već ga stvaramo. Postoji mnogo ljudi koji nas mogu učiniti sretnima, ispunjenima i zadovoljnima, a to često nisu oni na koje pomislite u dnevnom sanjarenju – nadodaje.

VEZA BEZ OBVEZA uvjerila nas je…

…da je seks baš uvijek eksplozija strasti.

Seks može biti savršen cijelo vrijeme. Ili barem većinu vremena. Ali, šanse da će se to s vremenom promijeniti su realne - pojašnjava Russell. Ako je veza kvalitetna, a osjećaji uzajamni, to će se reflektirati i u vašem seksualnom životu. Kao i svaki drugi segment vaše veze, i seks je svojevrsna komunikacija - smatra Russell napominjući da je realno za očekivati da će užurban način života i sve obveze koje dan donosi činiti loše po vaš seksualni život.

Ponekad parovi misle da imaju problem u svom seksualnom odnosu, no, često moraju prije svega pogledati u druge segmente svoje veze, dnevnih navika i naposljetku osjećaja koje jedno prema drugome imaju. Jer, loš seks može biti samo indikator da se nešto drugo u vašoj vezi ne odvija onako kako bi trebalo.

- Čim se poradi na problemima iz sjene, i seks može postati ono što je nekoć bio – zaključuje stručnjakinja za veze Arabella Rusell u razgovoru za britanski Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:45