PSIHOLOZI SAVJETUJU

KAKO ŠTO BEZBOLNIJE PREBOLJETI PREKID Ljudski mozak na slomljeno srce reagira kao ovisnik na apstinencijsku krizu pa prekidu morate pristupiti oprezno

 Profimedia, Alamy

Prekidi su teški i ta se činjenica ne da uljepšati. Pljuvanje po bivšem partneru može pomoći, ponavljanje pozitivnih misli također, međutim ništa od toga samo po sebi nije dovoljno da se izliječi slomljeno srce. Koliko dugo će to liječenje trajati, pitate se? Guy Winch, autor knjige "Kako popraviti slomljeno srce", otkrio je za The Independent kako se vrijeme oporavka može potencijalno smanjiti.

Premda se u filmovima i serijama često tvrdi da sladoled može izliječiti sve pa čak i slomljeno srce, u realnosti je situacija nešto drukčija. "Magnetske su rezonance mozga pokazale da gubitak romantične ljubavi u mozgu aktivira iste mehanizme koji se aktiviraju u mozgu ovisnika o teškim drogama koji prolazi kroz apstinencijsku krizu", kaže Winch. "Drugim riječima, na ljubav se čovjek može navući, a prekid može biti vrlo bolan."

Winch kaže da upravo zbog te činjenice osobe proganjaju svoje bivše partnere na isti način na koji ovisnik traži drogu. Osjećaj je sličan žudnji, no ona je naravno nezdrava.

Zbog toga je mnogima teško preboljeti i zaboraviti svoje bivše partnere. Naime, osobe koje su nekoć bile u vezi često idealiziraju svoje bivše partnere do te mjere da im se sjećanja na vezu mijenjaju. Činjenice se prilagođavaju idealu koji je stvoren, a ne realnosti koja se proživjela. "Morate se pobrinuti da o bivšem partneru razmišljate realno i uravnoteženo", inzistira Winch. "Ako se stalno vraćate na onaj jedan vikend kada ste bili nevjerojatno sretni tada ćete se osjećati grozno jer ta osoba više nije u vašem životu. Svaki trenutak sreće morate uravnotežiti s trenucima kada niste bili sretni. Svaki zagrljaj sparite sa svađom, itd."

Winch onima koji se osobito muče sugerira stvaranje liste s razlozima zašto veza nije uspjela. Uz to, osobe činjenicu da su ostavljene moraju staviti u kontekst. Nema koristi od utapanja u tuzi. Vaš partner to sigurno ne radi pa ne biste trebali ni vi.

Zašto je onda osobama teže kad ih ostavi, nego kad one ostave nekoga?

Odgovor se možda nameće sam po sebi, međutim Winch kaže da je jako važno razumjeti tu razliku kako bi se osoba što prije oporavila od prekida. Za početak, niti jedan prekid se ne događa naglo, odnosno odluka se ne donosi naglo. Osobe koje se odluče prekinuti vezu o tome su vjerojatno dugo razmišljale, i možda još važnije, već neko vrijeme u vezu ne ulažu emotivni trud.

Winch kaže da je sam čin prekida više simboličan jer je veza i prije tog trenutka već završila. "Međutim, osoba koju se ostavlja za kraj veze doznaje tek u trenutku prekida pa moraju proći kroz inicijalne stadije tuge i gubitka", objašnjava. "Ljudima je često nevjerojatno da je njihov bivši partner još prošlog tjedna prije prekida bio super prema njima. Prava je istina da su se oni samo pretvarali da su puni ljubavi dok su razmišljali o tome kako i kada će prekinuti vezu."

Kada je riječ o svladavanju prekida, Winch kaže da ljudi često upadnu u zamke te donosi svojih šest savjeta za okončavanje tuge koju je kraj veze prouzročio.

1. Nemojte provjeravati što rade putem društvenih mreža. To će samo osnažiti njihovo prisustvo u vašim mislima te će vam biti teže prestati fantazirati o svojoj netom okončanoj vezi.

2. Budite transparentni oko prekida. Sva objašnjenja moraju biti u skladu s činjenicama i prikazanim ponašanjem. Na kraju krajeva, moguće je da jednostavno niste bili jedno za drugo. Čak i ako niste dobili razlog za kraj veze, možete pretpostaviti zašto je ona okončana.

3. Napravite popis svih kompromisa koje ste napravili u ovoj vezi, a koje ne biste napravili u sljedećoj.

4. Radite stvari koje su vam prije pričinjavale zadovoljstvo, čak i ako vam trenutno nije do njih. Važno je proći kroz njih kako biste se uvjerili da vaš život nije stao.

5. Uklonite sve podsjetnike na vezu koji bi vam mogli narušiti mir u glavi. Počnite s brisanjem poruka i zajedničkih fotografija, a nastavite s bacanjem poklona.

6. Provedite vrijeme s prijateljima. Svatko od njih vam može pomoći savjetom ili iskustvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 02:30