ZDRAVA AKTIVNOST

KOLIKO SE KALORIJA GUBI SEKSOM I JE LI SPOLNI ČIN UČINKOVITIJI OD VJEŽBANJA Stručnjaci savjetuju i koje su poze najbolje za mršavljenje

 Profimedia, Alamy

Svatko tko je ikad pokušao smršavjeti, zna da je to mukotrpan posao koji zahtijeva puno truda, a ni to ne garantira uspjeh. Zato se mnogi pitaju nije li lakše, i realno zabavnije, češće se seksati i tako gubiti kalorije?

Možda i jest, no brojna istraživanja koja su provedena proteklih nekoliko desetaka godina, pokazala su da primjerice 30 minuta seksualne aktivnosti sagorijeva oko 150 kalorija, a istu ćete količinu sagorijeti sa 15 minuta trčanja. Stoga, ako ste bili uvjereni da je seks bolji od vježbanja za skidanje kilograma, bili ste u krivu.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Montreal usporedilo je količinu kalorija koja se sagori pri trčanju s količinom koja se sagori tijekom seksa. Otkrilo je, dakako, da je trčanje puno učinkovitije.

Žene su u prosjeku za 30 minuta trčanja izgubile 213 kalorija, a muškarci 276. Isto vrijeme provedeno u seksualnoj aktivnosti kod muškaraca je sagorjelo 101 kaloriju, a kod žena 69. No, ni to nisu loši rezultati, kažu stručnjaci, posebno ako vodite aktivan seksualni život i imate seks barem dva puta tjedno, piše Mirror.

Želite li biti sigurni koliko točno kalorija gubite, stručnjaci su izradili online kalkulator pomoću kojeg možete točno izračunati koliko ste aktivni u krevetu. Pronađite ga na ovom linku.

Stručnjaci su također naglasili da se u nekim pozama puno bolje sagorijevaju kalorije. Također, u različitim pozama jačate različite mišiće. Univerzalno je pravilo što seks duže traje i što ste se više oznojili i micali, to ste više kalorija izgubili. Primjerice, partner koji se nalazi ‘gore’ uvijek će biti aktivniji od onoga koji se nalazi ‘dolje’.

Evo koliko su najpoznatije poze učinkovite...

Misionarska poza

Ona se nalazi na dnu po korisnosti i 10 minuta seksa u ovoj pozi sagorjet će bijednih 14 kalorija kod žena i 47 kalorija kod muškaraca. Međutim, stručnjaci naglašavaju da postoje mali trikovi koji će vam i u ovom jednostavnom položaju pomoći da uložite više energije. Muškarci bi se trebali podizati na rukama kao da rade sklekove, a žene bi trebale podizati zdjelicu i pritom stiskati mišiće stražnjice.

Doggy style poza

Muškarci u ovoj pozi posebno koriste trbušne mišiće, a žene prema nekim istraživanja tijekom doggy style poze sagorijevaju 84,38 kalorija. Žene u ovoj pozi koriste trbušnjake, kvadricepse i mišiće ruke

Obrnuta jahačica

Ovo je za žene najbolja poza za gubitak kalorija, tvrde stručnjaci. U prosjeku će ih sagorjeti 135 u 30 minuta. Premda su ženi noge na krevetu, ipak su trbušnjaci i mišići stražnjice uključeni. To će posebno doći do izražaja ako se žena malo odigne od poda ili kreveta kao da radi čučnjeve.

Stajaća poza

Stručnjaci ističu da će žena u ovoj pozi sagorijeti 30 kalorija, a muškarac 51 kaloriju u 10 minuta. No, ako muškarac na bokove podigne ženu koja je licem okrenuta njemu, u 10 minuta seksa njemu će otići 65 kalorija, a njoj 40.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:43