OPASNA NEZGODA

Nijemcima prijeti tradicionalna božićna boljka: ‘Bol je jaka, gubitak erekcije brz, penis im izgleda kao patlidžan!‘

Ilustracija

 Stasia04/Alamy/Alamy/Profimedia
U blagdanskom uzbuđenju i veselju često se zalomi ta ozljeda, a znanstvenici upozoravaju da je rizik puno veći nego za Novu godinu

Božićno vrijeme sa sobom nosi uzbuđenje i veselje, ali u tom ozračju češće se događaju frakture penisa, potvrdila su najnovija znanstvena istraživanja u Njemačkoj.

Obično se u slučaju ove ozljede začuje zvuk kao da je nešto krcnulo, a potom slijede prodoran bol i oticanje. Kada pacijenti dođu do liječnika, ozlijeđeni organ, opisuje jedan medicinski djelatnik, najčešće izgleda poput patlidžana.

Ova ozljeda muškog spolovila događa se isključivo kada je on u erekciji i nakon naglog i nasilnog savijanja penisa, uglavnom u žaru seksualnog čina. Bol je jak, gubitak erekcije brz, a penis otekne i pomodri. "Uglavnom se to događa u pozama kada se partneri ne gledaju u oči, primjerice u obrnutoj kaubojki", kazao je za Guardian urolog Nikolaos Pyrgides, autor istraživanja sa Sveučilišta Ludwig Maximilian iz Münchena.

On i njegovi kolege pregledali su podatke vezane uz 3421 pacijenta, koliko ih je ozlijedilo cjevčice koje prolaze kroz penis između 2005. i 2021. u Njemačkoj. Pretpostavili su da do takvih ozljeda češće dolazi u vrijeme svetkovina, kada su muškarci i žene seksualno aktivniji i bezbrižniji. Zaključci pokazuju da je Božić vrlo učestalo vrijeme da vam se dogodi ovakav tip nezgode.

Štoviše, da je Božić svaki dan, fraktura penisa u Njemačkoj bilo bi od 2005. za 43 posto više. Prema novoj studiji, broj slučajeva "slomljenog" penisa ostao je manje-više jednak za vrijeme pandemije kao i prije nje, čak i dok su trajali lockdowni. Prosječna dob u kojoj se događa lom penisa bila je 42 godine, i to češće u slučajevima izvanbračnih afera ili prilikom seksa na neobičnim mjestima.

Možda je to češći slučaj s muškarcima koji se približavaju srednjoj dobi, rekao je Pyrgides. "Bilo bi zanimljivo vidjeti podatke iz drugih zemalja, ali u Njemačkoj se Božić jako slavi, a na Novu godinu su stvari malo primirenije", dodao je urolog.

Njegov savjet parovima je da budu svjesni potencijalne situacije i da budu pažljivi ususret Božiću. A ako se najgore ipak dogodi, ozlijeđeni mora hitno k liječniku. Naime, u slučaju odgađanja liječenja moguće su trajne komplikacije.

Fraktura penisa nije jedina neobična nezgoda koja se češće događa za Božić. Treba se paziti i božićnih drvaca, lampica, pripreme božićnog ručka, čepova na šampanjcima, dječjeg gutanja baterija, porasta srčanih problema.

A nakon Nove godine očekuje se porast kupovine pilula za dan poslije jer su blagdani - i Božić i Nova godina - tradicionalno vrijeme kada se više ljudi upušta u seks bez zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:32