ISTRAŽIVANJE SREĆE

OTKRIVENA DOB U KOJOJ SU ŽENE NASRETNIJE Znanstvenici dali odgovor na vječno pitanje

 Pixabay

Žene su u prosjeku manje sretne od muškaraca sve dok ne napune 85 godina, pokazuje najnovije NHS-ovo istraživanje. Psihijatri smatraju da je to zato što su do te dobi većina njih udovice, piše The Times.

Istraživanje provedeno na 8 tisuća Britanaca također je otkrilo i da će žene tijekom života češće od muškaraca prijaviti da imaju neki ozbiljan zdravstveni problem. To je naročito izraženo kad se radi o mentalnom zdravlju pa će eventualne mentalne probleme prijaviti 28 posto žena u odnosu na samo 16 posto muškaraca u dobi od 16 do 24 godine. Također, kad dođu u srednju dob, osjećaj sreće kod žena će splasnuti češće nego kod muškaraca.

Ispitivanje se sastojalo od 12 pitanja koja su za cilj imala utvrditi stupanj samopouzdanja, tjeskobe i kvalitete spavanja kod ispitanika. Odgovori su tad klasificirani, a osoba koja je na četiri ili više pitanja odgovorila pozitivno, vjerojatno pati od nekog mentalnog poremećaja.

Prema riječima Kate Lovett, dekanice Kraljevskog koledža za psihijatriju, žene su uglavnom manje sretne od muškaraca jer su izložene većem teretu kućanskih poslova i ostalih odgovornosti. To se u starijoj dobi smanjuje jer djeca odrastaju pa više nema toliko pritiska.

Međutim, iako će žene statistički vjerojatnije patiti od depresije, zbog tog su stanja ipak muškarci u većoj opasnosti jer teže podnose posljedice, pogotovo ako se radi o muškarcima starije dobi iznad 85 godina koji su ostali sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52