APLIKACIJA NATURAL CYCLES

Pametni algoritam kao prirodna kontracepcija? Možda, ali samo ako živite vrlo urednim životom...

Nakon što je to još prošle godine učinila Europska unija, ovaj je mjesec i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila jednu aplikaciju za pametne telefone kao - metodu kontracepcije.

Riječ je o aplikaciji Natural Cycles, koju je još 2014. godine osmislio švedski poslovni i bračni par Elina Berglund i Raoul Scherwizl, doktori fizike koji su prije vlastitog poslovnog pothvata radili u Cernu na otkrivanju Božje čestice. Godišnja pretplata na aplikaciju stoji 80 dolara, a trenutno je koristi oko 700.000 korisnika - godišnje, dakle, donosi zaradu veću od 55 milijuna dolara.

Aplikacija se bazira na prirodnoj metodi praćenja ciklusa i mjerenja bazalne temperature kod žene te određivanju plodnih i neplodnih dana. Dok se u početku - kao i deseci vrlo sličnih aplikacija koje se gotovo svakodnevno pojavljuju kao dio milijardu dolara vrijedne Femtech industrije - prezentirala kao aplikacija za praćenje plodnih dana sa svrhom pomoći ženama koje žele začeti, od prošle godine počela se reklamirati upravo obratno, kao metoda sprečavanja začeća, odnosno kao “prirodna metoda kontracepcije koju podržava pametni algoritam”.

Razlika je ogromna, prije svega u odgovornosti: praćenje plodnih dana kako bi se “uhvatili” oni najplodniji i kako bi se povećale šanse da žena ostane u drugom stanju nosi daleko manju odgovornost. Ako žena ne ostane u drugom stanju, nastavit će pokušavati sljedeći mjesec ili, nakon nekog vremena, zatražiti medicinsku pomoć.

Međutim, ako koristi aplikaciju kao metodu kontracepcije te u dane koje joj aplikacija odredi kao neplodne održava nezaštićene seksualne odnose, a algoritam iz bilo kojeg razloga pogriješi, posljedice su mnogo ozbiljnije: žena će neplanirano i neželjeno ostati u drugom stanju.

Nepouzdani prirodni ciklus

Algoritam koji izračunava plodne i neplodne dane sasvim je sigurno kvalitetno određen u aplikaciji Natural Cycles, uzima u obzir više faktora i sigurno je kvalitetniji od onih u nekim drugim aplikacijama, s obzirom na to da je prošao i europsku i američku registraciju, no ipak se u osnovi oslanja s jedne strane na nepouzdani prirodni ciklus te, s druge strane, na discipliniranost žene koja je upotrebljava.

Naime, žena koja je koristi mora imati posebno precizni toplomjer te svako jutro čim otvori oči - prije nego što ustane, pokrene se, provjeri mobitel - mora oralno izmjeriti temperaturu. Riječ je o bazalnoj temperaturi, odnosno najnižoj dnevnoj temperaturi koju tijelo ima tijekom spavanja. Nakon toga vrijednost mora precizno unijeti u aplikaciju na mobitelu.

Temeljem tih vrijednosti, algoritam određuje plodne i neplodne dane (bazalna je temperatura nešto viša nakon ovulacije), a ženi se na mobitelu svaki dan pojavi zeleni ili crveni krug. Zeleni krug slijedi i natpis “nisi plodna”, što sugerira da može imati nezaštićen spolni odnos. Ako je krug crven, treba koristiti kontracepciju ili apstinirati.

Žena tijekom mjeseca ima šest do 10 crvenih dana.

Da bi metoda funkcionirala u potpunosti, žena treba imati uredan život - otprilike svaki dan ići na spavanje u isto vrijeme i ustajati u isto vrijeme, mora spavati najmanje 6 sati svake noći, ne smije mijenjati vremenske zone, a aplikacija neće biti djelotvorna ako je žena prehlađena, ako je konzumirala alkohol ili je mamurna. Ako se žena pridržava svih ovih pravila, tvrde njezini stvoritelji, aplikacija će biti jednako djelotvorna kao i najdjelotvornija kontracepcija, odnosno kontracepcijska pilula. No koliko žena može ispuniti sve ove uvjete?

- Nisam se još susrela s pacijenticom koja bi tražila savjet vezano uz ovu aplikaciju. Kad bi se to dogodilo, ja bih joj - za razliku od raznih drugih aplikacija koje se također mogu naći na tržištu - preporučila Natural Cycles, iz jednostavnog razloga: ta je aplikacija dobila dozvolu europske agencije i američkog FDA-a, što implicira da je prošla ozbiljne testove i vjerujem da je bolja od drugih aplikacija. Međutim, izričito bih pacijentici naglasila da se radi o prirodnoj metodi, temeljenoj na prirodnom ciklusu koji je potpuno nepredvidiv. Potrudila bih se da razumije da to nije metoda kontracepcije na koju bi se u potpunosti smjela osloniti - kaže dr. Romana Dmitrović, ginekologinja iz Poliklinike BetaPlus.

Ističe kako žene u Hrvatskoj, prema njezinu iskustvu, rijetko koriste kontracepciju, a najčešće se oslanjaju na one nepouzdane - prekinuti snošaj i kondome.

- Jednako tako, vrlo malo znaju o biologiji i funkcioniranju ciklusa, a jako puno - ne samo u Hrvatskoj - vjeruju u mobitele i aplikacije. Stoga mogu razumjeti da se, bitno više nego što bi im to ginekolog preporučio, oslanjaju na ovu metodu - kaže dr. Dmitrović.

Jesu li oglasi obmanjujući

Čini se da je dr. Dmitrović itekako u pravu: sve je veći broj žena u Europi koje prijavljuju da su, vjerujući u aplikaciju, ostale u drugom stanju, a u Švedskoj je objavljeno kako je gotovo 7 posto žena koje su napravile abortus zatrudnjelo koristeći aplikaciju Natural Cycles.

Baš uoči odobrenja aplikacije u SAD-u od strane FDA-a, britanska organizacija koja regulira reklamnu industriju Advertising Standards Authority (ASA) pokrenula je službenu istragu preispitujući jesu li oglasi za aplikaciju bili obmanjujući te jesu li navodili žene da precijene spomenutu aplikaciju. Aplikacija se, naime, oglašavala kao certificirana prva svjetska aplikacija za kontracepciju, kao prirodna, nehormonska i neinvazivna metoda koja nudi sigurnu zaštitu i mogućnost da žena upozna svoje tijelo te stekne seksualnu slobodu bez nuspojava.

Udruga za planiranje obitelji iz Velike Britanije također je izrazila zabrinutost jer, kako je glasnogovornik rekao za Guardian, riječ “certificirana” sugerira da za njezinu sigurnost postoje nezavisni dokazi, a zapravo postoje samo istraživanja same kompanije koja ju je izbacila na tržište.

Spisateljica Olivia Sudjic za Guardian je ekstenzivno opisala svoje iskustvo korištenja aplikacije: nakon četiri mjeseca ostala je u drugom stanju, iako je nezaštićen odnos imala na “zeleni dan”, i pobacila. Žao mi je što to čujem, rekao joj je Scherwizl kad mu je to ispričala.

Berglund i Scherwizl pomogli su u pronalaženju Božje čestice, napisala je, ali čini se da njihov algoritam nije uspio mapirati moj menstrualni ciklus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:03