OSJEĆAMO NEŠTO, ALI NE KAŽEMO NIŠTA

PAROVI KOJI SE UČINKOVITO I CIVILIZIRANO SVAĐAJU OSTAJU ZAJEDNO Greška koju većina parova radi nema nikakve veze s ljubavlju...

 Getty Images/Vetta
 

Istraživanje je pokazalo da parovi koji se svađaju zajedno ostaju zajedno, piše The Guardian. Možda nije dovoljno romantično da bi se stavljalo u čestitke za Valentinovo, ali tisuću anketiranih odraslih osoba otkrilo je da deset puta vjerojatnije da će oni parovi koji se učinkovito svađaju imati sretniju vezu od onih koji izbjegavaju svađanje.

"Mnogi parovi vjeruju da izbjegavanje rasprave o osjetljivim pitanjima znači i izbjegavanje svađe te da to vodi do dobre veze. To je međutim pogrešno", rekao je Joseph Grenny, koautor knjige Crucial Conversations.

"No, najveća greška koju parovi rade je izbjegavanje", naglašava Grenny. "Osjećamo nešto, ali ne kažemo ništa. Barem do trenutka kada to više ne možemo podnijeti. Onda čekamo trenutak da bismo o tome mogli razgovarati lošije i spomenemo problem."

"Takve razgovore izbjegavamo jer smo svjesni rizika koji dolaze s takvim razgovorima, ali istovremeno nismo svjesni rizika izbjegavanja takvih razgovora", dodao je Grenny. "U većini slučajeva uzimamo u obzir samo neposredni rizik bez da vodimo računa o dugoročnoj šteti koju izbjegavanje može nanijeti intimnosti, povjerenju i povezanosti."

Više od 80 posto ispitanika reklo je da je loša komunikacija kumovala raspadu njihove prethodne veze. Pola ispitanika je reklo da je loša komunikacija značajno utjecala na propalu vezu. Manje od 20 posto ispitanika je međutim reklo da smatra da su oni krivi za lošu komunikaciju.

"Najveća nesvjesna greška koju parovi rade je ne preuzimanje odgovornosti za vlastite osjećaje", rekao je Grenny. "Mislimo da nas drugi tjeraju da se osjećamo na određeni način i ne vidimo svoju ulogu u vlastitim osjećajima. Zato smo prilikom rasprave o brigama s partnerom često defenzivni i puni osjećaja krivnje."

Grenny kaže da parovi najteže raspravljaju o seksu, novcu i iritantnim navikama. "Uspjeh veze određuje način na koji se ljudi bave i raspravljaju o osjetljivim pitanjima", rekao je. "Prava ljubav zahtijeva rad. Prava intimnost nije samo ljubav već i istina. Razgovorima se ta istina može staviti u prvi plan te se iznošenjem istine može povećati intimnost, povjerenje i povezanost s partnerom.

Što čini uspješnu svađu? Grenny kaže da najvažnije upravljanje mislima. Stavite se na mjesto svog partnera i postavite si pitanje zašto bi razumna, racionalna i pristojna osoba napravila to što je vaš partner napravio. Također, svakako nemojte osuđivati te uvijek prvo budite pozitivni, a tek onda kritizirajte. Svađu nikako nemojte započeti problemom već konstatirajte da poštujete partnera i da vam je do njega stalo.

Svađu započnite prezentacijom činjenica te nemojte koristiti jezik kojim ćete partnera naživcirati. Budite oprezni, ali iskreni. Nakon iznošenja činjenica, recite svom partneru zašto se brinete. Međutim, nemojte optuživati, iznesite te stavove kao mišljenje. Budite otvoreni za dijalog jer će vas vaš partner spremnije poslušati ako i vi poslušate njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:32