NIKKI GLASER

STAND UP KOMIČARKA KOJU SE ISPLATI VIDJETI Ovo je žena koja o seksu priča duhovito, iskreno i otvoreno. Konačno

 Netflix
 

Volim imati kitu u sebi! Neću se ispričavati zbog toga - programatska je to rečenica 35-godišnje komičarke Nikki Glaser iz njenog prvog stand up specijala “Bangin’” (praskanje, u slobodnom prijevodu). Gotovo cijeli specijal je isključivo o seksu. I smiješan je, vrlo zabavan.

Dok su zadnjih godina mnoge komičarke objavile specijale, od kojih su mnogi ličili na nadahnute govore o društveno-političkom stanju u Americi začinjene s duhovitim opaskama, Nikki je izbacila sat vremena fora o seksu, suptilno začinjenim društveno-političkim komentarima. I pogodila je. Nije Nikki prva žena koja će na pozornici otvoreno pričati o seksu. Naprotiv, često komičarke na pozornici igraju lik nimfomanke, jer seks je i dalje tabu tema, pogotovo za žene od kojih se očekuje da, barem u javnosti, glume djevice koje se seksaju bez užitka, samo da bi proizvodile djecu. Još uvijek je jaka paradigma prema kojoj vrijednost žene proizlazi iz toga što može roditi, a muškarca iz toga što može raditi. Mnoge komičarke, kao prave komičarke, svjesno i silovito idu pričati o seksu, nesmotreno uzimaju tu slobodu.

To čini i Glaser, ali za razliku od mnogih kolegica, Glaser je autentična. Vjerujemo joj kad otvara specijal objašnjenjem zašto je loša u oralnom seksu, vjerujemo joj kad kaže da voli gledati pornofilmove gdje se ženama dominira ili kad opisuje svoje promiskuitetne 20-te godine. Ili kada opisuje pro i kontra prava izbora između gutanja i pljuvanja, prava izbora za koji kaže da ga neće ukinuti ni američka savezna država Alabama (koja je nedavno praktički ukinula pravo izbora žene da bira hoće li prekinuti trudnoću).

Glaser puno koristi poredbe u svom humoru, za hrvatske gledatelje bi neke reference mogle biti nepoznate. Ali ništa zato, zbog dvije, tri nepoznate reference ostalih 59 minuta specijala nije ništa manje zabavno. Najveća zamjerka koju bih mogao dati specijalu “Bangin’” je što je toliko tematski jednodimenzionalan. Ima samo jedan segment u kojem govori o svojim nesigurnostima, o tome da je sa 11 godina saznala da je ružna…

Kratka digresija, ovaj segment ima i problem u sebi, tj. traži od gledatelja da malo promisli. Kad Glaser za sebe kaže da je ružna, prvo što si pomisliš je da to nije istina. Na pozornici stoji lijepa žena, ne seks bomba, ali svakako ne netko za koga bi na prvu pomislio da je ružan. Ali, Nikki ne laže, samo je stvar u njenom vlastitom doživljaju sebe. Možda bi trebala, vjerujem da i hoće ubuduće progovoriti upravo o tome da je ključ u percepciji same komičarke.

Glaser je javno u intervjuima pričala o tome da je bila na rubu smrti zbog anoreksije. U njenom specijalu ništa o tome ne doznajemo. Samo nam kaže da je ružna, a teško mi je zamisliti komičara ili komičarku koja bi s više autentičnosti mogla nasmijati ljude ulazeći u problematiku manjka samopoštovanja i iskrivljenog viđenja samoga sebe, koje može otići toliko daleko da od te bolesti i umreš. Još jedna zamjerka - to što mu fali više toga što nije seks - je istovremeno apel za ubuduće. “Bangin’” je izvrstan prvi specijal, iskreno se nadam prvi u nizu.

Sama Glaser je izjavila kako joj je stand up komedija spasila život jer joj je dala ono nešto u čemu je dobra, jer je morala bacati fore kako bi skrenula ljudima pažnju sa svog izgladnjelog, anoreksičnog tijela, jer je morala početi jesti kako bi bila bolja u onome za što je nadarena - stand up komediji. Siguran sam da će u sljedećim specijalima otkriti još više o sebi, svakako kao seksualnom biću, ali i šire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:49