REVOLUCIJA NA POMOLU

Stiže muška pilula? Novo kontracepcijsko sredstvo uzima se pola sata prije seksa i 100% sprječava trudnoću

Ilustrativna fotografija

 Andrea Obzerova/Alamy/Alamy/Profimedia/Andrea Obzerova/alamy/alamy/profimedia
U pokusima izvedenima na miševima lijek je uspio eliminirati plodnost u samo 30 minuta, no nije omeo njihovo ponašanje pri parenju

Nakon što je američka vlada financirala opsežnu studiju o muškoj kontracepcijskoj piluli, istu su pohvalili brojni istraživači. Kako prenosi Daily Mail, spomenuta tableta uzima se 30 minuta prije seksa i 100 posto je učinkovita u sprečavanju trudnoće u razdoblju od najmanje dva sata.

Dokazano je kako spomenuta pilula koja zaustavlja spermu zasad sprječava začeće samo kod miševa, no postoje dobri dokazi koji sugeriraju da će takvo kontracepcijsko sredstvo djelovati i kod ljudi.

Jedine dosadašnje opcije za mušku kontracepciju bile su kondomi i vazektomija.

Ovu studiju financirao je Nacionalni institut za zdravlje (NIH), američka agencija za medicinska istraživanja.

- Lijek djeluje na enzim - adenilat ciklazu (sAC), koji spermijima daje sposobnost da plivaju kroz ženski reproduktivni trakt i oplode jajnu stanicu. Enzim prirodno nema vrlo mali broj muškaraca i ti muškarci su neplodni. Nova pilula zapravo blokira spomenuti enzim i muškarce čini privremeno neplodnima - objašnjavaju istraživači. Nadaju se i kako bi se djelovanje tablete s novim istraživanjima moglo produljiti i do 16 sati.

U pokusima izvedenima na miševima lijek je uspio eliminirati plodnost u samo 30 minuta, no nije omeo njihovo ponašanje pri parenju. Utvrđeno je i kako je kontracepcijska učinkovitost u prva dva sata iznosila 100 posto, u prva tri sata pala je na 91 posto, a 24 sata kasnije bila je na normalnoj razini. Osim toga, nisu otkriveni nikakvi negativni utjecaji na zdravlje miševa kojima je lijek kontinuirano bio davan u periodu od šest tjedana.

Miševi su revolucionarni lijek uglavnom primali preko injekcija, no pokretljivost njihovih spermija bila je smanjena za slične razine i kad su im ga znanstvenici davali oralno.

- Naš inhibitor djeluje unutar 30 minuta do sat vremena. Svakoj drugoj eksperimentalnoj hormonskoj ili nehormonskoj muškoj kontracepciji trebaju tjedni da smanji broj spermija ili ih onemogući da oplode jajne stanice. Muškarci će, nadamo se, novu pilulu moći uzimati samo kad žele i onoliko često koliko je potrebno, što znači da će svakodnevno moći donositi odluke o vlastitoj plodnosti - izjavila je dr. Melanie Balbach, postdoktorska suradnica.

- Ako se pokusi na miševima mogu ponoviti na ljudima s istim stupnjem učinkovitosti, onda bi ovo mogao biti muški kontracepcijski pristup koji smo tražili - zaključio je Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu Sheffield u Velikoj Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:25