INTERAKTIVNA KARTA

ZNATE LI GDJE JE SVE PROSTITUCIJA LEGALNA? Amerika i Europa imaju najliberalnije zakone, pogledajte kako je reguliran najstariji zanat na svijetu

 Screenshot/OpenStreetMap / REUTERS/Leonhard Foeger (krug)

U siječnju ove godine u Kaliforniji je na snagu stupio novi zakon koji brani hapšenje osoba mlađih od 18 godina za kaznena djela vezana uz prostituciju što je izazvalo burne rasprave. Kritičari tvrde da je to samo korak prema legalizaciji dječje prostitucije, no demokratska zastupnica u Senatu, Holly Mitchell, koja je predložila zakon, tvrdi da je osmišljen upravo da bi štitio žrtve maloljetne prostitucije.

Zakoni o prostituciji, odnosno plaćanju za seks, razlikuju se od zemlje do zemlje i mogu biti vrlo nejasni.

Nizozemska je legalizirala prostituciju 2000. godine tako da je ondje legalno živjeti od prostitucije kao i podvođenja, sve dok s jedne ili druge strane nije uključena prisila. U Latviji je dozvoljeno baviti se prostitucijom, ali je zabranjeno posjedovati bordel i raditi kao svodnik.

Stranica OpenStreetMap izradila je interaktivnu kartu svijeta obilježenu prema podacima gdje je prostitucija legalna, a gdje nije. Zemlje su istaknute s tri boje pri čemu crvena boja označava mjesto gdje je prostitucija posve ilegalna, žuta mjesto gdje je djelomice legalna (primjerice, vođenje bordela nije legalno) i plava označava ona mjesta gdje je prostitucija u potpunosti legalizirana.

Screenshot / OpenStreetMap

Primjerice, seksualna industrija u Turskoj je posve legalna, no kako piše Indy100, pribavljanje dozvole je izrazito teško. Slična je situacija s Njemačkom i Švicarskom, s tim da s dozvolama nema problema.

U nekim su zemljama zakoni prilično komplicirani. Prostitucija je u Francuskoj do travnja 2016. bila legalna, da bi tad uveli zakon prema kojem se može kazniti svatko koga se ulovi na djelu da plaća za seks. Pružanje seksualnih usluga je legalno, ali bordeli i podvođenje nisu. U Engleskoj, Walesu i Škotskoj plaćanje za seks nije protuzakonito, ali sve aktivnosti vezane uz to, primjerice vođenje bordela i podvođenje jesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:54