LJETO MASTERCHEFA

Šime: Dižem se u zoru i idem na ribe. Nema mi boljeg odmora

 Drago Havranek/CROPIX

Ljudi me na ulici primjećuju, naročito me djeca prepoznaju. Nemam ništa protiv toga, a kako bih i imao kada mi uglavnom prilaze pozdravljajući me s ‘Bravo majstore’ - priča Šime Sušić, 25-godišnji student povijesti i geografije, te prvi pobjednik hrvatskog Masterchefa Nove TV , koji godišnji odmor provodi na Rabu, s djevojkom Klarom Jakelić i roditeljima Zdravkom i Milinkom.

Otok od 4 kvadrata

- Prvi dio godišnjeg odmora moja djevojka i ja proveli smo na nenastanjenom otoku Svecu. To je otočić površine četiri kvadratna kilometra, bez vode i struje. Po cijele dane smo se kupali, lovili smo ribu, navečer sjedili na trijemu kamene kuće u kojoj smo odsjeli gledajući zvijezde na nebu, i moram priznati da sam se stvarno odmorio - priča simpatični mladić koji je južni Jadran sredinom kolovoza zamijenio sjevernim, a na Rabu, otoku njegovog oca, ostat će još koji tjedan.

Kuha na roditelje

- Pristalica sam aktivnog godišnjeg odmora, pa gotovo svako jutro ustajem oko pet sati i krećem na ribe. Lovim uglavnom na parangal, a najveći ulov ovog ljeta mi je škarpina teška oko kilogram i pol. Napravio sam je na brudet. Nakon što sam je narezao na fete, dodao sam još neke sitnije ribe. Potom sam na maslinovom ulju popržio na sitno narezanu kapulu, na to posložio ribu i umjesto da je zalijem vodom, stavio sam u lonac malo ribljeg temeljca, te pasirane pomidore, malo češnjaka, sol i papar. Sve to krčkalo se oko 40 minuta, a pred kraj sam dolio malo vina. Jelo sam svojim najmilijima servirao uz palentu, a bilo je tako ukusno da su svi tražili repete - priča Šime, kojem su ljubav prema kuhanju prenijeli mama i tata.

- Tata je stručnjak za jela na gradele i roštilj, a mama je pravi majstor u spravljanju ribljih specijaliteta. Ribu često jedemo i na Rabu i u Zagrebu, gradu u kojem živimo, a moram priznati da je ponuda morskih specijaliteta u ribarnicama metropole mnogo bolja i raznolikija od ove na otoku - kaže mladić koji je svoje prvo jelo skuhao kada je imao samo trinaest godina.

Ispeći jaje? Pih!

- Imao sam i prije nekakvih više ili manje uspješnih pokušaja, ali kao moje prvo pravo jelo računam crni rižoto od sipa koje sam napravio prije dvanaest godina. Ja, naime, ne smatram da je kuhanje ispeći jaje ili staviti hrenovku u vruću vodu. Što se mog prvog rižota tiče, pojeo sam ga u društvu mame i tate i tako je krenulo - prisjeća se Šime koji, unatoč tome što se pokazao i dokazao kao vrsni kuhar, poput većine sinova uživa u maminoj kuhinji.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:05