PRIPREME

SLATKE MUKE NAŠE NAJPOZNATIJE KREATORICE Matija Vuica otkrila dijelić kreacija za zanosnu Miju koja odlazi u SAD

U zagrebačkom atelieru naše dizajnerice sve vrvi od materijala za kreacije koje će Mia ponijeti na svjetski izbor u Ameriku
 Darko Tomas / CROPIX

- To je ta, ova mi je haljina savršena - govori Mia Rkman, aktualna Miss Universe Hrvatske, dok se u crvenoj svilenoj haljini lepršavog kroja s visokim prorezima vrti pred ogledalom u atelieru Matije Vuice na glavnom zagrebačkom trgu.

Prohladno je jesensko poslijepodne, a Matijin atelier s bezbroj raskošnih haljina od najfinijih materijala, s mnoštvom perlica i šljokica pravi je raj za žene.

Manje od 20 dana

Nakon nekoliko fotografija 22-godišnja Mia presvlači se u izazovnu haljinu sirena kroja s mnogo perlica. Potpuno je drukčija od prethodne crvene haljine, no i ona tamnoputoj Korčulanki stoji kao salivena. Fotografiramo je na Radićevoj ulici, gdje je zbog Mije, doslovno, stao promet.

- Ne, ova haljina je savršena. Ali i ona je crvena. Ajme, pa koju da na kraju ponesem - govori Mia s tračkom panike u glasu dok se uspinjemo natrag u Matijin atelier.

Zagreb, 081119.
Trg bana Josipa Jelacica 2.
Miss Universe Mia Rkman na modnim je pripremama kod modne dizajnerice Matije Vujice.
Na fotografiji: Matija Vujica i Mia Rkman.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Jer još je manje od 20 dana do njezina odlaska u SAD na 68. svjetski izbor za Miss Universe, koji će se održati 8. prosinca u Atlanti, u saveznoj državi Georgiji, a snimat će se u velikom studiju slavnog filmskog producenta Tylera Perryja. Mia sama s kovčezima punim haljina na avion ide već 28. studenoga kako bi stigla na pripreme.

- Tamo smo sve mi misice prepuštene rukama Miss Universa, svaka će imati svoju paziteljicu i sve ćemo boraviti zajedno - objašnjava Mia, koja se paralelno s predavanjima na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na kojem studira sanitarno inženjerstvo, intenzivno priprema za svjetski izbor.

- Trudim se barem jednom dnevno otići u teretanu, no ne stižem baš svaki put, ovisno o obvezama na fakultetu. Idem u školu engleskog jezika Berlitz, tamo s izvornim govornicima prolazim pitanja koja su bila na prošlim izborima kako bih barem otprilike znala što me čeka, jer ipak ću odgovarati na engleskom jeziku, pa da malo obogatim vokabular. Čitam dosta o svjetskim aktualnim temama jer mislim da će biti neko pitanje vezano uz politiku, imigrante, položaj žena u društvu, sve se nekako vrti oko toga, pa prolazim te teme kako bih bila spremna. Ipak, nadam se pitanju iz medicinskog spektra kako bih se mogla iskazati, ali spremna sam za svako pitanje koje dođe. Nemam tremu i ne bojim se nastupa.

Zagreb, 081119.
Trg bana Josipa Jelacica 2.
Miss Universe Mia Rkman na modnim je pripremama kod modne dizajnerice Matije Vujice.
Na fotografiji: Matija Vujica i Mia Rkman.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Je li te ičega strah? - pitam je.

- Jedino da ne padnem - smije se dok obuva cipele s opasno visokom platformom i potpeticom.

Opuštena

Dva su izlaska u preliminarnom dijelu svjetskog izbora, u večernjoj haljini i u kupaćem kostimu. A ako Mia prođe u uži izbor, onda slijedi još izlazaka. Prvo je u konkurenciji više od 90 djevojaka, potom se broj smanjuje na 20 pa se eliminacija nastavlja.

- Ne razmišljam previše o finalnom rezultatu jer nemam previsoka očekivanja, ići ću tamo ovakva kakva jesam i potrudit ću se da se pokažem u najboljem svjetlu. Bit ću prirodna i opuštena, bez glume i pretvaranja. Moji su aduti osmijeh i oči, time se nadam istaknuti iako su doista sve cure prekrasne i konkurencija je jaka ove godine po onome što sam uspjela vidjeti na internetu. Iako, imam svoju favoritkinju, Miss Paname. Ona je, po meni, cura koja stvarno zaslužuje krunu - otkrila nam je Mia, kojoj ovo neće biti prvo putovanje u SAD-u.

- Bila sam već u Phoenixu, u Arizoni, imam tamo rodbinu, što je odlično jer će me svi oni doći podržati na izbor. Tetak, tetka, rodice i rođaci su mi tamo, a iz Hrvatske će doći mama Nada - rekla je Mia. Svi ostali navijat će za nju uz prijenos, a među njima će biti i Mijin dečko, Zagrepčanin Vanča Miklec, koji je ime, kaže Mia, dobio po nadimku Ivice Kičmanovića iz glasovitog romana.

Zagreb, 081119.
Trg bana Josipa Jelacica 2.
Miss Universe Mia Rkman na modnim je pripremama kod modne dizajnerice Matije Vujice.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Najviše me privukao njegov smisao za humor, mogu s njim razgovarati o ozbiljnim temama, a istovremeno biti i svoja, opuštena. Stvarno sam sretna i, da sam mogla zamisliti savršenog dečka, to bi definitivno bio on - otkrila nam je Mia. Vanča, nažalost, ne može s njom u Ameriku, jer istog dana kada je izbor on ima promociju na fakultetu.

Dok hoda po atelieru, govori mi kako se u ovim elegantnim haljinama osjeća potpuno drukčije, kao da neprestano hoda po crvenom tepihu.

Dalmatinski geni

- Kad se vidim u ogledalu u Matijinim kreacijama, to sam neka druga ja, nisam Mia u trapericama, nego diva u senzacionalnoj haljini - kaže. Teško je bilo odlučiti kojih će pet haljina ponijeti jer se u svim Matijinim haljinama pronašla.

- Bilo je jako teško odlučiti koji je, zapravo, moj stil i što mi najbolje pristaje. Matija ima haljine koje vas mogu pretvoriti u princezu, ali i one za fatalan, dramatični dojam. A ja sam nešto između, kombinacija i jednog i drugog, pa će finalna haljina koja se još šiva biti spektakularna. U moru haljina koje će biti tamo na pisti, svojom se haljinom zaista želim istaknuti, a ako itko zna kako to postići, onda je to Matija - sigurna je Mia, za koju Matija posebno šije sve haljine.

- Nas vežu dalmatinski geni - ubacuje se Matija Vuica, 61-godišnja dizajnerica.

Zagreb, 081119.
Trg bana Josipa Jelacica 2.
Miss Universe Mia Rkman na modnim je pripremama kod modne dizajnerice Matije Vujice.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Županija nas veže, naša Dalmacija - dodaje Mia.

- Upoznale smo se tek nedavno, ali to je odmah bio klik, inače ti ja ne bih na to pristala. Ja ne mogu, ako energetski segment ne štima, ma može ona biti najdivnija na svijetu... Srećom, sve štima i kod Kraljevića, koji su sve organizirali i paze na nju. S obzirom na sve to, mi smo se udružile u zajedničkom pothvatu - govori Matija.

- Da osvojimo Ameriku - ubacuje se Mia veselo.

- Pa dobro, ajmo za početak Atlantu - odvraća Matija.

- Mia će biti simpatična, bit će beskrajno lijepa, bit će ono što jest, Dalmatinka, Hrvatica na predstavljanju svoje zemlje u svijetu, ništa se drugo od nje ne traži - nastavlja dizajnerica.

- Znači, očekujemo pobjedu? - pitam ih, a Matija odgovara:

- Nećemo to tako, pa znaš, moramo malo “biti nogometaši”. To se nikad ne zna, ipak ima raznih konkurencija i klubova... Globalno, to je veliki projekt, samo pojavljivanje na tom velikom događaju za Miju je već veliki uspjeh, a od nje očekujemo da se vrati puna utisaka, divnih fotografija...

No, do izbora ima još posla.

- Najgore je kad sve savršeno stoji. No, budući da je ona crne puti, ja sam zapravo sigurna koja će boja biti. A neće biti bijela - otkriva dizajnerica. Mora imati nacionalnu haljinu s pričom.

Nacionalne haljine često su na meti kritika jer lako dizajnom skliznu u kič, u želji da se prikažu sve ljepote i prepoznatljivosti domovine, no Matija kaže da sada neće biti tako. Iskustvo joj ne nedostaje jer iza sebe ima dvije pobjede u kategoriji nacionalnih haljina. Onu Anice Martinović (udane Kovač, op. a.) koja je bila prva pratilja na svjetskom izboru 1995., kasnije i Antonela Butigan (prva supruga Tonyja Cetinskog, op. a.) iz Dubrovnika koja je haljinu “Plodovi zemlje” nosila na izboru u Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:54