'VRIJEME JE ZA POŠTOVANJE'

SLAVNE MANEKENKE ODLUČILE STATI NA KRAJ SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU Progovorile o mračnoj strani modnoga svijeta, poznatom brendu uputile su oštro pismo

 
 Getty Images for Victoria's Secr

Brojne manekenke odlučile su stati na kraj seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u otvorenom pismu upućenom Victoria's Secretu i njegovim sestrinskim brendovima, piše Slobodna Dalmacija.

Peticiju "Vrijeme je za poštovanje" potpisalo je više od stotinu modela među kojima su Milla Jovovich, Doutzen Kroes, Christy Turlington Burns, ali i srpska manekenka Ana Mihajlović.

- Zabrinute smo zbog sigurnosti i dobrobiti modela te mladih djevojaka koje žele biti manekenke Victoria's Secreta. U posljednjih nekoliko tjedana čule smo za brojne optužbe za seksualno uznemiravanje, navodno silovanje te seksualno trgovanje modelima.

Iako optužbe nisu usmjerene izravno protiv Victoria's Secreta, jasno je da vaša tvrtka ima ključnu ulogu u popravljanju situacije - napisale su.

Uznemirava ih činjenica što unatoč brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje brend nije prestao raditi s financijskim savjetnikom Jeffreyjem Epsteinom kao ni s fotografima Timurom Emekom, Davidom Bellemereom i Gregom Kadelom.

View this post on Instagram

I sea you

A post shared by Doutzen Kroes (@doutzen) on

- Ovi muškarci iskoristili su poslovne veze s Victoria's Secretom kako bi namamili i zlostavljali ranjive djevojke. Pogođene smo ovim pričama jer smo se i same susrele s takvom vrstom zlostavljanja koje se u našoj industriji prečesto tolerira - izjavile su zabrinute manekenke koje su odlučile pomoći budućim naraštajima modela.

"Program poštovanja" jedini je program koji se bori protiv seksualnog zlostavljanja manekenki, a vode ga sami modeli. Pokrenula ga je organizacija Model Alliance, koja se bavi promicanjem poštenja i prava u modnoj industriji.

- Pozivamo Victoria's Secret da poduzme značajne mjere kako bi zaštitili svoj talent i sve one koji teže suradnji s tvrtkom. Promjene mogu započeti s vama - stoji u pozivu brendu.

Ipak, ne slažu se svi modeli s ovim pismom.

- Već su otpustili fotografe na koje su se djevojke žalile. Ako uistinu želite zaštititi manekenke od zlostavljanja, onda prozovite agencije i agente, jer oni su pravi razlog uznemiravanja - komentirala je anđelica Sara Sampaio ispod objave Model Alliancea na Instagramu, a podržala ju je i kolegica.

- Ovo nije pošteno. Kad sam im se požalila na Davida B., otpustili su ga sutradan. Oni su najpošteniji brend s kojim sam ikad radila. Proučite prošle događaje prije nego što optužite nekoga - dodala je Lais Ribeiro.

Izgleda kako trenutačna situacija u Victoria's Secretu nije najsjajnija. Dugogodišnji šef marketinga Ed Razek prije nekoliko dana dao je ostavku. Iako se točan razlog ne zna, pretpostavlja se da je odlučio otići zbog nove suradnje brenda s prvom transrodnom manekenkom Valentinom Sampaio. Naime, Razeku se nije sviđala ideja da angažira plus-size i transrodne modele, piše Slobodna Dalmacija.

- Bismo li trebali imati transrodne manekenke na reviji? Mislim da ne. Zašto? Jer je naša revija fantazija i jedini show takve vrste. Zašto bismo ga mijenjali? - izjavio je Razek u jednom intervjuu za američki Vogue.

Modni svijet također je šokirala i vijest da se ove godine čuvena revija Victoria's Secreta neće održati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:27