BEAR GRYLLS

SLAVNI PUSTOLOV ZA JUTARNJI UOČI NOVE SEZONE NA NAT GEO TV-u 'Plastika je najveća tragedija našeg planeta'

 
 National Geographic/Jeff Ellingson

Holivudski glumac Channing Tatum gotovo je ležerno otvorio padobran na nebu iznad surovog norveškog kamenjara. Odmah za njim iz zrakoplova je skočio i jedan od najpoznatijih pustolova na svijetu Bear Grylls. Dvojac se prizemljio lako i meko kao da to rade svaki dan.

Gryllsu su, doduše, ovakve akcije doista gotovo pa svakodnevica. Ovaj je čovjek sinonim za avanturu, zovu ga umjetnikom za preživljavanje. Osvojio je Everest, obišao britanske otoke na jet skiju u 30 dana, prešao je Atlantik u gumenjaku, organizirao gala večeru u balonu na 7600 metara, paraglideom se vozio po Himalaji... I tu je ljubav prema adrenalinu pretvorio u svoj posao. Napisao je petnaestak knjiga i snimio otprilike isto toliko televizijskih emisija.

Norway - Channing Tatum gently blows on a Chaga mushroom to keep an ember glowing for National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Ben Simms)
National Geographic/Ben Simms

Novi TV serijal

A skakanje iz padobrana s poznatim Channingom Tatumom jedna je od scena iz njegova posljednjeg televizijskog serijala, “Divlje pustolovine slavnih s Bearom Gryllsom”, koji počinje s emitiranjem 19. siječnja u 22 sata na National Geographicu. U tom smo povodu, uz predstavnike medija iz cijeloga svijeta, jedini iz Hrvatske dobili ekskluzivnu priliku čuti se s avanturistom Gryllsom. Svi su njegovi slavni gosti, kaže nam, odlično podnijeli divljinu.

Među njima su glumac Zachary Quinto (“Američka horor priča”, “Zvjezdane staze”), model, influencerica i glumica Cara Delevingne (“Valerian i grad tisuću planeta”, “Odred otpisanih”, “Gradovi na papiru”) te nekadašnji profesionalni hrvač i filmska zvijezda Dave Bautista (“Osvetnici: Završnica”, “Stuber”, “Čuvari galaksije”). No, kaže Grylls, “najsnažnije vještine za preživljavanje pokazao je upravo Channing Tatum”.

Sardinia, Italy - (L to R) Cara Delevingne and Bear Grylls for National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Jeff Ellingson)
National Geographic/Jeff Ellingson

- Channing je, ujedno, moj prvi gost koji se vratio u emisiju. Već smo skupa bili u Kaliforniji, u nacionalnom parku Yosemite - priča Grylls, koji u emisiji zadirkuje Tatuma: - Ne znam govori li ovaj povratak više o tebi ili o nama - kaže poznatom glumcu.

Njih su dvojica, vrlo je očito, već postali prijatelji. - Da, zaista smo se sprijateljili. U emisiji sam ga prilično snažno motivirao. Svi budu nervozni, što je normalno. Razmišljaš o svojoj obitelji, prijateljima. Bilo nam je vrlo hladno. Ali on se odlično snašao - otkriva nam Grylls, koji je, među ostalim, podučio Tatuma kako oguliti crva i koju koru od drveta pojesti, ali je s njim popričao i o ozbiljnim stvarima.

Sardinia, Italy - Cara Delevingne and Bear Gryllson the side of a helicopter for National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Jeff Ellingson)
National Geographic/Jeff Ellingson

- Nikad nisam mislio da ću biti samohrani otac. Mislio sam da ću sa svojom kćeri samo bojiti lice, gledati mjesec, uživati, zabavljati se, a onda shvatio da je odgoj vrlo kompleksna stvar - otvorio je Tatum dušu u jednom od rijetkih trenutaka predaha kod Gryllsa u gostima.

Tatum se pokazao kao vrlo sposoban i skroman čovjek, a takvi su, kaže Grylls, zapravo svi koji su mu bili u emisiji, unatoč činjenici da je redom riječ o zvijezdama s holivudske A-liste.

Susret s krokodilom

- Zanimljivo je ljude koje znate iz filmova i isključivo preko njihova posla staviti u ovakve uvjete. Imaju toliko followera na Instagramu, znate sve o njima, a opet ih nikad niste vidjeli ovako ranjive, same sa sobom. Tražimo entuzijaste, one koji žele iskustvo. Oni ne čine to za novac i slavu, nego isključivo za iskustvo, za duh, za to da budu tretirani kao normalni ljudi. U divljini nitko nije zvijezda - kaže Grylls.

Kao njemu osobno zanimljivu anegdotu pamtit će onu s Brie Larson, koja je gostovala u prvoj epizodi. S glumicom je bio u džungli, u kojoj ih je na putu iznenadio krokodil. Promijenili su rutu i izbjegli ga. Navečer su legli u svoje hamocke, a Brie je iznenadila Beara komentarom.

- Ona nije vjerovala da je to bio pravi krokodil. Rekla mi je da je bila toliko šokirana da je pomislila da je na filmskom setu i da je životinja električna. Kaže da je to jednostavno način na koji se nosi sa stvarima koje ju plaše. Zamisli da je na filmskom setu i da jednostavno mora odraditi svoj posao - smije se Bear.

Obama na Aljasci

Kako su kod njega već gostovale brojne svjetski poznate ličnosti, među kojima je bio i bivši američki predsjednik Barack Obama, Gryllsa je tijekom našeg razgovora jedan od kolega novinara upitao bi li sa sobom u avanturu poveo i Donalda Trumpa.

- Obama je htio vidjeti posljedice globalnog zatopljenja. Ja ih stalno gledam. Vidim vatru, poplave, suše, posljedice topljenja ledenjaka. Obamu sam vodio na Aljasku jer je i sam htio vidjeti direktne posljedice zatopljenja. Rekao je da misli da nema smisla da na klimatske promjene upozorava iz svoje fotelje. Ta mi je akcija vrlo prirasla srcu. Vodio bih bilo koga od svjetskih vođa da im pokažem našu kuću, naš planet - empatično govori Grylls te dodaje da su neki od njegovih ciljeva i briga za okoliš te pokazivanje koliko nam je planet predivan i spektakularan.

Na njemu se, priča, nažalost gotovo svakodnevno, osim s prirodnim katastrofama, suočava i s onima koje su direktno proizveli ljudi. Konkretno, misli na plastiku. - Plastika je jedna od najvećih tragedija. Često idemo na zaista udaljene otoke. Čak i kad počistiš plažu, s prvim valom opet se odnekud pojavi plastika. Trebamo je pokazivati jer je postala naš realitet. Moramo dati sve od sebe da je uklonimo - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:32