U ČAST POKRETU #METOO

SPORTS ILLUSTRATED PRVI PUTA OBJAVIO NEOBRAĐENE FOTOGRAFIJE SVOJIH MANEKENKI Svaka od njih svojim je riječima rekla što joj takve slike znače

 
Aly Raisman
 Profimedia, Alamy

Najnovije izdanje specijalnog broja časopisa Sports Illustrated posvećenog kupaćim kostimima po prvi će puta sadržavati neobrađene fotografije, piše The Independent.

Sports Illustrated je u veljači izdao specijalni broj te ga je posvetio pokretu #MeToo, a u njemu se nalaze gole fotografije žena koje dolaze iz gotovo svih sfera društva. Među njima je pet majki, pet svjetski poznatih sportašica, četiri spisateljice, dvije žene raskošnijih oblina. Uz to, samo su žene radile na realizaciji broja, a na naslovnici se tek treći puta u povijesti pojavljuje crnkinja.

Časopis je unatoč svemu tome ipak najviše bure podigao objavljivanjem neobrađenih fotografija na temu "Njezinim riječima". Iz Sports Illustrateda kažu da su tim fotografijama htjeli dati obol osnaživanju žena i prigovoriti načinu na koji se žene inače prikazuju u medijima.

Hunter McGrady, jedna od dvije manekenke raskošnijih oblina, rekla je da joj je pojavljivanje u provokativnim fotografijama dalo priliku da se obrati drugim ženama na osobnoj razini.

"Slijepo društvo ispranih mozgova pokušalo me uvjeriti da me se kao visoku plavušu nikada neće shvatiti ozbiljno. Uz to, rečeno mi je da nikada neću biti manekenka jer nisam dovoljno mršava, imam strije, celulit na nogama, šlauf i nesavršenu kožu", rekla je McGrady.

Manekenka kaže da je shvatila da ništa ne obeshrabruje tako kao neiskrenost prema sebi pa je objeručke prihvatila temu fotografija.

"Ove su fotografije namijenjene svim malim djevojkama koje su se osjećale kao da nikada neće ispuniti očekivanja i izgledati poput djevojaka na neautentičnim slikama koje se mogu svakodnevno vidjeti na televiziji, u časopisima, u filmovima i u reklamama diljem svijeta", dodala je McGrady.

"Ovaj broj, ove fotografije, ove osobne i iskrene riječi su za vas. Želimo da znati da vas čujemo i vidimo te da ste važne."

Osim McGrady, "svojim je riječima" vlastite fotografije obogatila i gimnastičarka Aly Raisman, piše Time. "Žene ne moraju biti skromne da bi ih se poštivalo", napisala je na Twitteru Raisman.

"Svi se trebaju osjećati ugodno dok se izražavaju. Žene mogu biti inteligentne, opasne, seksi, moćne, snažne i mogu se boriti za što god žele dok su obučene u ono u čemu se osjećaju najbolje. Gotovo je s podučavanjem žena da se srame svog tijela. Žensko tijelo je lijepo i trebamo biti ponosne na to što jesmo."

Raisman se nametnula kao jedna od predvodnica pokreta #MeToo kada je javno progovorila o zlostavljanju koje je pretrpjela kao članica američke gimnastičke reprezentacije.

"Toliko si bolestan", rekla je Raisman svom zlostavljaču, liječniku reprezentacije Larryju Nassaru. "Iskoristio si našu strast i snove. Ja sam ovdje da se suočim s tobom, Larry, kako bih ti mogla pokazati da sam povratila svoju snagu i da više nisam žrtva, nego da sam preživjela."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:44