SOM SPORT

STARTUP KOJI DIGITALIZIRA KLUBOVE Vi samo trenirajte nogomet, za ostalo brine naš digitalni računovođa

 
Lorenzo Gašparić, Renato Deumić i Neven Rapajić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Nije lako biti sportski trener, pogotovo mlađih sportaša, s čime će se složiti svi koji su se ikada okušali u tom poslu.

Mlade sportaše treba naviknuti na sportski program, usmjeriti im energiju u sportske aktivnosti, a pored svega ostaje i niz administrativnih aktivnosti o kojima se najčešće ti isti treneri trebaju pobrinuti.

Prikupljanje članarina u tom je smislu jedan od elemenata koji postaje smetnja samom sportskom radu. Zašto bi jedan nogometni trener mlađih kategorija trebao “gubiti vrijeme” na takvu aktivnost, ako bi ga mogao uložiti u rad s djecom na terenu ili teorijsku nastavu u svlačionici?

Naplata članarina

Otprilike takve misli su zaokupile tim oko startupa “SOM System”, koji je uskoro shvatio kako upravo u sportskim klubovima postoji velik prostor za digitalizaciju raznih procesa. Naplata članarina samo je jedan od njih. Tu je i praćenje te raspodjela sportskih grupa, zatim dolazaka pojedinaca na treninge, kao i niz ostalih “featurea” aplikacije koja olakšava sportskim trenerima da se bave sportašima i treninzima, odnosno svojim primarnim poslom, umjesto administrativnih aktivnosti bez kojih ne može funkcionirati niti jedan sportski kolektiv. SOM je razvijen u zagrebačkom Ziceru, a prvotna ideja ovog “sustava obavještavanja mejlom” bila je usmjerena k malim i srednjim obrtnicima kojima je trebala olakšati naplate potraživanja i sl.

Štedi vrijeme

- Sustav smo dugo razvijali, sredstvima iz natječaja EU, no u jednom trenutku smo shvatili da u sportu ima puno toga nedigitalizirano te smo SOM prilagodili u tom smjeru, nazvali ga SOM Sport i tako smo pronašli svoju nišu. Softver štedi klubovima vrijeme koje mogu iskoristiti za napredak kluba u sportskom smislu - govori Lorenzo Gašparić, koji je uz Nevena Rapaića i nekoliko developera razvio projekt.

- Shvatili smo da je u mnogim sportskim klubovima, pogotovo malim, trener zapravo i tajnik, i predsjednik, i vozač. Ovaj sustav mu olakšava praćenje svih sportaša i trening-grupa, putem njega ima legalizirano i digitalizirano poslovanje, kao i sve potrebne podatke koje traže zakoni o udrugama i sportu. Većina klubova ima takve podatke na raznim excel tablicama, koje sada mogu ubaciti u naš sustav te kroz njega olakšano sve pratiti - navodi Gašparić, dodajući kako putem njihove aplikacije, koja radi u browseru te na pametnim telefonima, sportski treneri mogu olakšano pratiti detalje o uplatama članarina, ali i o, primjerice, zaduživanju opreme i sl. Tu su i već spomenuti (ne)dolasci na treninge, a za svakog se pojedinca može vidjeti i grafički prikaz te statistika dolazaka na treninge te uplata članarina. Tu je i komunikacija s roditeljima, koji upravo zbog SOM Sporta sada mogu puno lakše plaćati članarinu te voditi svoju evidenciju, naravno ako je klub u kojima trenira njihovo dijete korisnik Som Sporta.

- Kroz jedan klik se na termin plaćanja članarina mejlovi šalju roditeljima, koji zatim članarine uplaćuju putem QR koda. Bez našeg softvera, prolaze sati, dani dok se ne skupe sve članarine. Djetetu treba dati uplatnicu, pa je ono mora odnijeti roditelju, pa je putem izgubi, i tome slično. Ovako, svi roditelji su obaviješteni u isti čas, u tek nekoliko sekundi - pojašnjava Gašparić, pa nastavlja o tome kako već imaju u vidu razviti slični softver za dječje vrtiće.

Zagreb, 130120.
Igraliste N.K. Rudes.
Nogomet, Pocetak priprema NK Rudes
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

Treneri zadovoljni

- Kao što smo trenerima ovom aplikacijom omogućili da se bave svojim poslom, umjesto prikupljanjem članarina, tako djelatnicima u vrtićima želimo omogućiti da se bave djecom, umjesto potraživanjima naplate - završava Gašparić iz SOM Sporta, kojega, kako kaže, već sada koriste deseci klubova koji su upravo njime ubrzali mnoge svoje procese, a feedback koji dobivaju od trenera koji se koriste aplikacijom je odličan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:27