ANNA SINCLAIR

Strauss-Kahnova supruga: Žena preljubnika ostaje uz supruga jer je u njega uložila 150 milijuna eura

Kad je u svibnju čula da joj je suprug uhićen pala je na pod i ‘zavijala je kao životinja’. Unatoč tome, bila je uz njega kada se slavodobitno vratio u Francusku

Kad je u svibnju doznala da joj je muž uhićen zbog silovanja sobarice Nafissatou Diallo u njujorškom Sofitelu, Anne Sinclair srušila se na pod i počela zavijati kao životinja. Njezini prijatelji ispričali su američkim novinarima da je to bio “dugi krik, kao pogođena zvijer”. To nije odgovaralo slici zgodne, pribrane žene koja je dojurila iz Pariza u New York čim je objavljeno da je predsjednik MMF-a Dominique Strauss-Kahn uhićen zbog silovanja dok je pokušavao pobjeći u Francusku. Njezine plave oči, osmijeh i lagan korak bili čista suprtonost šokiranom i iscrpljenom Strauss-Kahnu, uhvaćenom u nevolji kakve je izazivao već mnogo puta.

Francuski folklor

Moćni parovi i ljubavni trokuti francuski su politički folklor. Otkad je Cécilia, prva supruga predsjednika Nicolasa Sarkozyja napravila presedan i ostavila muža “jer je ženskar i ne voli nikoga osim sebe”, a bivša socijalistička predsjednička kandidatkinja Segolene Royal najurila stranačkog čelnika Françoisa Hollanda zbog nevjere, parovi poput Anne Sinclair i Dominiquea Strauss-Kahna ostali su dio tradicije, u kojoj su žene radi mira i moći na političkoj sceni trpjele da ih muževi desetljećima otvoreno varaju. Jacques Chirac je pored supruge Bernadette imao višegodišnje veze, obično sa suradnicama, François Mitterand imao je paralelan brak i kći koju su obavještajne službe uspjele sakriti i od njegove supruge Danielle. Svi bi, od stranke, preko medija do sigurnosnih službi sudjelovali u zataškavanju, nijedan političar nije imao ozbiljnih problema zbog toga, pa tako ni Strauss-Kahn. Njegovi ispadi bili su gori od drugih, obično su uključivali nasilje, burne seksualne afere i nije ih skrivao. Anna je uvijek bila uz njega, vedra i energična kakva se pojavila na njegovu prvom saslušanju u New Yorku, jer je imala viziju - muža progurati do predsjedničke pozicije.

Oboje su židovi, Annina je obitelj u Drugom svjetskom ratu morala pobjeći iz Pariza. Njezin djed Paul Rosenberg bio je veliki galerist, zastupao je Picassa i Matissea. Pobjegao je u Ameriku, a nacisti su pokrali 400 Paulovih slika. Nešto je uspio vratiti i otvoriti galeriju u New Yorku. Njegova kći Micheline, Annina majka, kasnije se udala za direktora velikih kozmetičkih kuća Josepha-Roberta Schwartza. Anni su anglizirali prezime u Sinclair i kad je bila mala vratili se u Pariz. Bila je zaštićena bogata jedinica, ali nije htjela biti samo nasljednica. Novinarsku karijeru gradila je praktički od gimnazije, prvi muž bio joj je Ivan Levaď, mentor na radiju Europe 1 gdje je počela. Socijalisti su joj bili idoli.

Osamdesetih je postala francuska Barbara Walters, intervjuirala je Gorbačova, Madonnu, bila model za bistu Marianne. Kad joj je Strauss-Kahn 1989. došao u emisiju, bilo je kao da ju je pogodila munja. Oboje su bili u braku i Strauss-Kahn, kojega je jedna ljubavnica opisala kao “urlajućeg čimpanzu”, za promjenu je pokazao strpljivost.

Njezin projekt

Dvije godine kasnije diskretno su se vjenčali. Anna s prvim mužem ima dva sina, Strauss-Kahn četvero djece iz prethodna dva braka. Njihovih poznanici su složni: Dominique bio sjajan ekonomist, ali nikakav političar i samo su ga Annina podrška, novac i vizija pretvorili u moćnika u skupom odijelu koji cilja na Elizejsku palaču.

Kad je Dominique 1997. postao ministar financija, Anna je dala otkaz da izbjegne sukob interesa. Strauss-Kahnove nevjere počele su brzo, njegovi prijatelji tvrde da je to model ponašanja koji je naučio od oca, također neukrotivog ženskara. Anna se uvijek žalila da je usamljena.

“Moram ga svugdje pratiti inače ga nikad ne bih vidjela”, govorila je.

Sveti cilj

Ali postaviti Strauss-Kahna kao prvog židova na čelo Francuske za nju je bio veliki cilj, prava povijesna pobjeda i ideja kojom se ponosila. Sve je bilo podređeno tome. Anna mu je prvo stvorila životni stil. Kupila je dva raskošna stana u Parizu, kuću u Washingtonu, imanje u Marakešu, financirala je kampanje, iskeširala 4 milijuna kuna jamčevine da ga puste iz njujorškog zatvora i plaćala 300 tisuća kuna mjesečno za stan na Manhattanu u koji ga je smjestila kad su ga pustili.

Velik dio od 150 milijuna eura koliko je naslijedila, uložila je u Strauss-Kahnovu političku karijeru. Lojalnost koju je tako javno pokazivala od njegova prvog skandala 2006. za njezin je projekt bila važna koliko i novac. Njezino slavno objašnjenje da “uspješan političar mora biti u stanju zavoditi” postalo je mantra.

“Ponosim se time, dok ja mogu zavesti njega i on mene, ja sam zadovoljna”, govorila je. Sada kada su njihovi prijatelji progovorili pokazuje se druga slika. Strauss-Kahnove nevjere za Annu Sinclair bile su emotivno razorne. Da bi izdržala, povukla se u potpuno poricanje.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:24