NADA ZA OZDRAVLJENJE

SUGRAĐANI POMAŽU 14-GODIŠNJEM MARKU OBOLJELOM OD LEUKEMIJE Makarski osnovac mora na operaciju u Rim

Još do prošlog petka 14,5-godišnji Marko Glibota iz Makarske radovao se da će bolničku sobu na hematološkom odjelu zagrebačke bolnice Rebro konačno nakon godinu dana ležanja napustiti i vratiti se u svoj dom u Makarsku kako bi zajedno sa svojom generacijom upisao gimnaziju , piše Slobodna Dalmacija.

Ali nalazi su zlokobno potvrdili: bolest se vratila! Sada nije više upitan samo mjehur, koji mu zadaje više problema od same primarne zloćudne bolesti, nego mora ponovno na presađivanje koštane srži.

Od ponedjeljka školom se proširila inicijativa za prikupljanje pomoći Marku, počeo je lanac inicijativa na Facebooku, da bi se u utorak čitav grad pokrenuo. Pokazala se mogućnost da se Marku spasi mjehur i pomogne specijalnim metodama u bolnici u Rimu, za što je potreban velik novac. Ali još veća je nada da Marko ozdravi.

Mjehur krvari

- Jedna liječnica na Rebru uputila nas je na rimsku kliniku radi liječenja mjehura koji krvari već deset mjeseci zbog oštećene ovojnice. Liječnici na Rebru čitavo vrijeme se bore da Marku pomognu, ali bez većih rezultata. Klinika u Rimu daje nadu s metodom uštrcavanja fibrinske pjene, odnosno dijela ljudske plazme, u mjehur, koja je nova i kod nas se ne provodi. Metoda se do sada pokazala uspješnom, od 36 pacijenata 28 ih je izliječeno. Pokušali bismo onda u Rimu nastaviti s liječenjem leukemije, odnosno s presađivanjem koštane srži, razmišlja se čak i od istog donatora od kojega je primio stanice lani 16. kolovoza - kaze Đino Glibota, Markov tata.

Nakon operacije Marko se jedno vrijeme dobro oporavljao, a onda je popustio mjehur. Obolio je od hematuričnog cistitisa, s kojim do danas ima velikih problema. Velike količine antibiotika oštetile su i bubrege. U potpunoj izolaciji bolest ga je prikovala godinu dana za krevet. Kako bi mu bili podrška, jer je djeci oboljeloj od malignih bolesti to jednako važno kao i samo liječenje, oba roditelja s njim su u Zagrebu.

- Marko je borac, veseo, hrabar. Nakon prvog šoka kada je čuo da se bolest vratila, stao je hrabriti on nas. Vjeruje da će biti sve dobro nakon Rima i da će brzo sustići svoje prijatelje u školi. Sada sa zebnjom iščekujemo informacije iz Rima. Nakon pregleda Markovih nalaza načelno ga je klinika prihvatila i sada bi trebalo dogovarati detalje. Marko je svega svjestan, jer je jako inteligentan, željan je znanja i stalno čita preko interneta. Želja mu je studirati u Americi, kaže da će upisati biokemiju i pronaći lijek za leukemiju, da više od te opake bolesti nitko ne oboli.

Odlikaš koji se ne predaje

U organiziranoj školi na Rebru preko skypa i interneta položio je s odličnim uspjehom 7. razred, a sada će i 8. Super je dečko. Jak je psihički. Bio je jako strpljiv sve do ovih dana, jer se veselio da će brzo kući. Krajem veljače nalaz koštane srži nakon punkcije bio je uredan. Samo da se popravi mjehur, da prestane to krvarenje, a Marko je svjestan da mora izdržati još jedno presađivanje i onda bi bilo gotovo - pun je nade Đino Glibota.

Sa suprugom Dunjom ne odvaja se od Markova kreveta već drugu godinu. U bolnici Marko ima laptop i internet i preko fejsa prati aktivnosti svojih prijatelja. Nazivaju ga oni na mobitel, ipak, očito se Marko malo povukao u sebe, ne javlja se baš često da mu ne prepoznaju bolest u glasu. Ali čitav dan je zapravo s njima. Zahvalio je čitavoj Makarskoj što je uz njih i što se s velikim srcem odazivaju akciji pomoći, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:26