OTKRIVENO PODRIJETLO

Svi psi na svijetu potječu iz Azije: Prvi vuk na svijetu pripitomljen je na jugu Kine

Pula,281111.Privezan pas ljubimac strpljivio ceka svojeg vlasnika koji kupuje u DM-u u Puli. Na fotografiji pas lezi na tablom oznacenom mjestu za ljubimce kupaca ispred DM-a. Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srecko Niketic / CROPIX / CROPIX

Svi psi na sviju potječu iz male kineske regije na istoku Azije, južno od rijeke Jangce , objavili su znanstvenici švedskog kraljevskog instituta za tehnologiju KTH .

Do sada se vjerovalo kako su psi prvotno pripitomljeni na Bliskom istoku, ali najnovije istraživanje, koje je proučavalo DNK pasa, ustanovilo je kako za to nema genetskih dokaza. Ukoliko su neki pradavni psi i bili pripitomljeni na tom području njihovi potomci su do danas izumrli.

- Naši rezultati potvrđuju da kako je ova regija na jugu Kine najvažnije, a vjerojatno i jedino područje pripitomljenja velikog broja vukova. Druge studije su pokazale da je vuk pripitomljen na Bliskom istoku, pa smo htjeli biti sigurni da nismo ništa propustili. Nismo pronašli niti jedan dokaz da su psi porijeklom s Bliskog istoka - izjavio je dr. Peter Savolainen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:47