MLADE, PAMETNE I NEMILOSRDNE

'SVIJET POKERA OKRENULE SU NAGLAVAČKE. PROTIVNIKA SE NE BOJE I ZARAĐUJU MILIJUNE' Upoznajte Vanessu i Liv!

Na turnirima ih zovu ‘one dvije luđakinje’. Vanessa igra agresivno, a Liv voli svoje protivnike provocirati

Vanessa Selbst nije osoba s kojom želite pričati za pokeraškim stolom. Najbolja igračica svijeta, koja je dosad zaradila sitniš od sedam milijuna dolara, iskoristit će i najsitnije informacije protiv vas. Možda je to kratki razgovor između dva dijeljenja u kojem joj je jedan od suparnika otkrio da ima posao i dvoje djece.

- To mi govori da nije profesionalac. To mu je jedini turnir u tri mjeseca i ne želi odmah ispasti. Želi se zabaviti za novac koji je uložio u put. To znači da će igrati oprezno i konzervativno. Znači da je podložan blefu. Ponekad amatere prepoznam još prije prvog dijeljenja - govori Vanessa dok sjedimo u glomaznoj podzemnoj etaži Grosvenor Victoria Casina punoj stolova za rulet i slot aparata.

Gužva je i puno ljudi se gura oko šanka, ali prava je akcija na katu iznad.

Ubojit instinkt

Tamo 411 igrača počinje drugi dan EPT poker turnira, jednog od najvećih na svijetu. Prostorija je tiha, jer konverzacija se odigrava isključivo kroz karte, čipove i poglede među protivnicima za istim stolom. Jedinu buku stvara zvuk sličan gigantskom roju pčela, a to je zvuk čipova koje igrači redovito nervozno ili iz navike bez iznimke vrte među prstima. Neki kapuljačama i sunčanim naočalama na glavama koncentraciju traže slušajući glazbu na svojim smartphoneima, drugi igraju i usput ručaju, trećima, dok ulažu, glave masiraju profesionalne hostese.

Ovo šareno društvo biznismena, tinejdžera, profesionalaca i amatera vežu isključivo strast za pokerom i ulog od 2500 funti, koji su morali uplatiti kako bi sudjelovali u turniru European Poker Toura.

Pobjednici će kući otići bogati: lanjski EPT grupi najboljih podijelio je nagradni fond od 43,5 milijuna kuna.

Vanessa je 28-godišnja Židovka iz New Yorka koja poker igra devet godina, od čega posljednje tri u timu Poker Stars Pro i ovaj je neobični svijet već okrenula naglavačke. Zarađuje milijune u tipičnoj muškoj igri, lani je završila Pravni fakultet i svoje protivnike uopće ne poštuje.

- Puno je odličnih igrača na touru, ali što ih više poštujete, to vas je više strah. Respekt je slabost. Moj problem je da precjenjujem protivnike, a za poker moraš biti neustrašiv i imati ubojiti instinkt - govori.

Selbst je poker počela igrati sa svojom obitelji, ozbiljnije ga se prihvatila s društvom na fakultetu, a onda je otkrila svijet online pokera gdje je razvijala strategiju i učila o ljudskoj psihologiji i logici igre.

Ubrzo je postala najbolja.

Na turniru na Karibima digla je 1,4 milijuna dolara. Bio je to prilično dobar dan za nju. Angažirao ju je Poker Star Pro tim i otada je profesionalna igračica, jedna od najpoznatijih na svijetu.

To nije kockanje

- Da bih upoznala protivnika, moram odigrati najmanje 50 tisuća handova (dijeljenja op.a.) protiv njega. To je na turniru nemoguće pa se rukovodim instinktom, logikom i matematikom. Odlučujem nakon prvog dijeljenja. Poker nije kockanje, to je logika, igra vjerojatnosti i razumijevanje ljudske psihologije - objašnjava bit igre i dodaje da ne vidi razliku između muškaraca i žena, iako je od kolega čula da je protiv žena puno teže igrati jer su koketne, pametne i nemilosrdne.

Karakter i raspoloženje

- Žene griješe kad igraju agresivno i često ih ometa vlastiti ego. Na kraju se sve svodi na karakter i raspoloženje: ako sam raspoložena, onda igram dobro. To ne ovisi o novcu. Ne marim za zaradu, samo želim igrati - zaključuje.

Njena najbolja prijateljica na touru također je rijetka pojava u svijetu pokera. Riječ je o vršnjakinji, bivšem modelu, Engleskinji Liv Boeree koja ima diplomu iz fizike i astrofizike na Sveučilištu u Manchesteru. Liv ima sve - izgled, novac, stil i pamet, ali u razgovoru je toliko ležerna i neozbiljna, kao da je zvijezda postala sasvim slučajno. Tvrdi da je upravo tako i bilo.

- Kad sam diplomirala, preselila sam se u London i razmišljala što ću dalje: želim li doktorat, želim li stvarni posao? A onda sam umjesto toga krenula po televizijskim kvizovima. Znam da zvuči čudno, ali tako je bilo - kaže Liv.

Na jednom od tih kvizova trebalo je igrati poker, Liv ga je naučila i otada ju ne zanima ništa drugo. Kaže da ju je privukao životni stil pokeraša, o kojem se u Hrvatskoj slabo zna.

- Igrači pokera su rock-zvijezde. Putuju i imaju novca. I ja sam željela probati - dodaje. Tako je krenula njena karijera, a dosad je osvojila 12 turnira. Od njih najvažniji je onaj u San Remu prije tri godine, gdje je osvojila 1,25 milijuna dolara i postala tek treća žena u povijesti koja je osvojila naslov EPT-a. Ubrzo je i nju angažirao tim Poker Stars Pro.

- Poker je umna igra. Napeta je, natjecateljska i puna logike i matematike. To mi je uvijek išlo bolje od psihologije jer nju učiš kroz svakodnevni život, a ja sam još mlada. Ne žalim što nisam išla za karijerom u znanosti, jer sretna sam tu gdje sam trenutno. Ipak, redovito čitam i pratim svjetski napredak u fizici i astrofizici - objašnjava.

Liv i Vanessa poznate su kao otkačene i zabavne igračice pokera. Kada turnir završi, često ih se, kaže Liv, može vidjeti na podu kako se hrvaju. Zovu ih “one dvije luđakinje”. No kada su za stolom, jako su ozbiljne. Vanessa je poznata kao agresivna igračica koja se često kladi protiv šansi i koja ne kalkulira. Liv je jedno vrijeme voljela provocirati protivnike.

- Za ovakve turnire nema priprema. Ne znaš hoćeš li igrati protiv amatera ili profesionalaca. Jedino što možeš je dobro se naspavati i mentalno pripremiti. Ostalo je čista sreća. I, naravno, važno je da prepoznaš razliku između blefera i dobrog igrača - kaže Vanessa.

‘Da, ubijamo ih’

Boeree također ne primjećuje je li joj protivnik žena ili muškarac. Ono što bi ona htjela jest da joj je protivnik - loš igrač!

- Što se mene tiče, savršena partija pokera je za stolom s osam loših igrača i jednim dobrim prijateljem, recimo Vanessom. Onda ih mi ubijamo i pritom se dobro zabavljamo - smije se.

Sa samo 28 godina i nekoliko milijuna dolara na računu Liv Boeree sigurno ima razloga za smijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:35