EKSKLUZIVNI ISTRAŽIVAČKI POTHVAT

TAJNO MEĐU SCIJENTOLOZIMA Želim odustati! To ti nije pametna odluka, govore mi. Sigurno su te nagovorili...

Reporterka Jelena Valentić mjesec dana pohađala je tečajeve i okupljanja jezgre kontroverzne vjerske zajednice koja je sve aktivnija i u Hrvatskoj
 Paun Paunović/CROPIX

Tom Cruise se uz pomoć scijentoloških tehnika riješio disleksije. Moj poznanik Pete Griffiths prebrodio je smrt najboljeg prijatelja. Da je prvi volonter kojeg sam u Splitu srela bio malo bolji psiholog te uspio i iz mene nešto iščeprkati, možda bih scijentološku bibliju, Dijanetiku, čitala iz druge vizure. No, nakon što sam je pročitala, javila sam svojim mentorima da odustajem od njihovih tečajeva.

- Je li Dijanetika koju si kupila tiskana nakon 2007. godine? Moram ti reći da se sva dotadašnja izdanja knjige ne preporučuju. Izdavači su u njihov sadržaj unosili brojne neautentične izmjene - piše mi scijentolog Juraj.

Grupa iznad pojedinca

Nisam shvatila tko su to “izdavači”, jer se scijentološka literatura deseljećima objavljuje upravo pod njihovim okriljem. Nije mi bilo jasno niti kako su to Hubbardovi sljedbenici 20 godina nakon njegove smrti uspjeli otkriti krive interpretacije u knjizi koju je sam napisao. Ali nisam mu odgovorila na SMS. Kao ni njegovu koordinatoru Ištvanu, koji mi je usred noći slao šašave poruke kako “odustanak od scijentologije nije pametna odluka. Na koju me netko sigurno nagovorio”.

Doslovnog značenja “kroz duh”, ta znanost o mentalnom zdravlju, kako ju je autor nazvao, marketinški se pozicionira kao self-help sustav za unapređenje raznih životnih aspekata. Osim što najvećim dijelom podsjeća na čušpajz davno obrađenih teza i tehnika, stilski djeluje slabašno. Istina, Hubbard ne ubacuje religijske elemenate u tipičnom teološkom kontekstu, ali za razliku od suvremenih priručnika za samopomoć, grupu upadljivo pretpostavlja pojedincu.

Nešto kasnije sam se uvjerila u uspješnost njegovih metoda, razgovarajući s nekolicinom scijentologa.

Svjedočenja ‘bivših’

Većina njih činila mi se vrlo inteligentno, no bez obzira na to što se međusobno ne poznaju, redom izgovaraju identične rečenice. Ne samo dok raspravljamo o uvjerenjima ili scijentološkim iskustvima. Karakteristične termine i konstrukcije zadržali su i bivši članovi, premda su svi koje sam upoznala već godinama izvan organizacije.

- Ne razumijem zašto ste uopće kontaktirali s tim bivšim scijentolozima. To je kao da se o djelovanju katoličke crkve raspitujete kod bivših svećenika, umjesto kod kardinala. Ako doista želite saznati nešto o našoj religiji, a ne objaviti još jedan u nizu senzacionalističkih članaka, posvetite se aktivnim članovima - kazao mi je prvi hrvatski scijentološki pastor Jura Nanuk tijekom dogovora o intervjuu. S njegovom bih se tezom možda i složila, da posljednjih godina nisu objavljene stotine alarmantnih svjedočanstva “bivših”.

Ples sa stolcima

Protagonist jedne od afera je i David Miscavige, poglavar scijentološke crkve koji je na mjestu predsjednika uprave, kako mu glasi službena titula, naslijedio L. Rona Hubbarda.

- Miscavige me fizički napao najmanje 50 puta. Ponekad mu se nije sviđao moj pogled. Ili mu nisam dovoljno brzo odgovorio na postavljeno pitanje. Pa bi me ošamario, udario šakom ili iscipelario - izjavio je za St. Petersburg Times Mike Rinder, bivši glasnogovornik crkve. Taj floridski dnevni list tiskao je ispovijesti još nekolicine nekadašnjih članova najvišeg ranga. Redom tvrde da su godinama trpjeli uvrede i nasilje. Možda najbrutalnija anegdota koju su prepričali odnosi se na ples sa stolcima, navodno omiljenu zabavu scijentološkog bossa.

- David bi pustio Mozartov Rekvijem i naredio da počnemo kružiti oko postavljenih stolaca. Kad je zaustavio glazbu, oni koji nisu uspjeli sjesti, izbačeni su iz scijentološke središnjice u kalifornijskom Gilman Hot Springsu. Zamislite 20 ozbiljnih, odraslih ljudi kako se tuku, čupaju i grebu do krvi - opisuje Marc Headley.

Zašto su grčevito željeli ostati u organizaciji u kojoj su navodno trpjeli psihičko i fizičko zlostavljanje, pokušao je rasvijetliti BBC-jev novinar John Sweeney u dokumentarnom serijalu Tajne scijentologije. Problematizirajući, među ostalim, organizacijsku “politiku isključivanja”, intervjuirao je nekoliko bivših scijentologa kojima je napuštanje zajednice označilo posljednji susret s najbližima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:25