ERA VELIKIH PROMJENA

2010.: Godina tableta, 3D-a, e-knjiga i Facebooka

 Sipa
Tehnološki brendovi ipak su nas uspjeli iznenaditi novitetima

ZAGREB - Godina 2010. u tehnološkom smislu bila je inovativnija od bilo koje do sada, a unatoč tomu što smo odavno zagazili u doba kada nas, navodno, više ništa ne može iznenaditi, industriji tehnologije to i dalje uspijeva. Proteklu godinu ćemo zapamtiti po ekspanziji društvenih mreža, sve većem korištenju aplikacija, te nizu gadgeta koji su već osvojili tržište.

Koliko se brzo razvija tehnologija vidjet ćete početkom 2011. Tehnologija od koje nam se u 2010. “zavrtilo u glavi” samo je baza onoga što nas tek čeka, a tehnološka industrija je uložila stotine milijardi dolara da nas i u idućoj godini opet impresionira.

3D

Popularnosti 3D tehnologije zasigurno je najviše pridonio film “Avatar” Jamesa Camerona, koji je otvorio put Hollywoodu da nakon dugo vremena gledateljima ponudi nešto drukčije i novo. Međutim, nakon filmske industrije, i ostali tehno divovi krenuli su u pohod na 3D, tako da je tržište krcato 3D laptopima i televizorima.

Društvene mreže

Prije svega ovdje mislimo na Facebook iza kojeg je najuspješnija godina od kada postoji. U 2010. Facebook je prešao broj od pola milijarde članova i sve je svoje rivale, osim Twittera, koji je broj svojih članova povećao za sto milijuna, izbacio iz igre.

Aplikacije

iTunes, Google Market, Ovi store... To su najfrekventnija mjesta u kojima se nalazi novi “Sveti Gral” tehnologije - aplikacije. Deseci tisuća aplikacija za operatere i proizvođače predstavljaju ogroman komad tržišta čija se vrijednost procjenjuje u milijardama dolara.

Elektronske knjige

2010. bila je prijelomna za elektronske knjige, ponajprije zbog toga jer je ovo bila ključna godina za e-čitače. Amazon je s novom verzijom Kindlea “u sridu” pogodio masovno tržište, dok su brendovi poput Sonyja izbacili napredne serije svojih e-čitača. Zajedno s njima dobili smo milijune elektronskih knjiga, kojima se priklonio i Google s najvećom online knjižarom u svijetu.

Smartphone (pametni telefon)

Malo više od trećine tržišta mobilnih telefona zauzimaju smartphonesi, a 2010. sigurno je bila njihova godina. Tržište smartphonesa najbrže je rastući segment tržišta mobilnih telefona, a u 2010. njihova je prodaja u odnosu na prethodnu godinu narasla za nevjerojatnih 96 posto.

Android

Operativni sustav Android najuspješniji je u 2010., a trenutno na svijetu postoji više od 300 tisuća gadgeta koji rade na Androidu, inače Googleovom operativnom sustavu. Najviše je dakako mobitela, a zatim slijede tableti. No, opasno mu za vratom pušu i ostali, tako da će u 2011. biti zanimljivo gledati utrku najraširenijih operativnih sustava.

Tableti

Tableti su u 2010. bili “najvruća roba”. Fenomen tableta počeo je u siječnju kada je Apple predstavio iPad, a nakon njega su se svi veliki proizvođači bacili na dizajniranje svojih modela. Najveća konkurencija iPadu su Samsung Galaxy, Dell Streak, te Playbook od RIM-a.

Apple

Steve Jobs je definitivno pobjegao konkurenciji, a u 2010. se proslavio iPadom, iPhoneom4, novim MacBook Airom, te novom serijom svih modela iPoda. iPad i iPhone4 očekivano su izazvali opću histeriju, dok je novi MacBook Air i dalje najtanji laptop na svijetu. iPhone je prodan u 40 milijuna komada, iPad u osam milijuna, a 2010. je po zaradi bila najuspješnija godina za Apple.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:36