UPALIO SE ALARM

Agenti FBI-ja hitno stižu u Crnu Goru: ‘Ruski napad je toliko snažan da ni distribucija struje nije normalna‘

 Mario Martija sevilla/Alamy/Alamy/Profimedia
Napad je bio toliko snažan da se struja u zemlji zbog njega morala distribuirati ručno, a ne automatski

Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore u srijedu je objavilo da stručnjaci Saveznog istražnog ureda Sjedinjenih Američkih Država (FBI) za pitanja kibersigurnosti stižu u Crnu Goru kako bi istražili snažni koordinirani napad na Vladu Crne Gore i usluge koje država pruža građanima, piše The Washington Post.

Objava Ministarstva dolazi u trenutku kada se internetskim stranicama Vlade i Ministarstava obrane, financija te unutarnjih poslova još uvijek ne može pristupiti. Crnogorski su dužnosnici rekli da su offline zbog sigurnosnih razloga.

Ministarstvo je reklo da će pomoć koju će FBI pružiti Crnoj Gori dokaz odlične suradnje između te zemlje i SAD-a.

Agencija za nacionalnu sigurnost Crne Gore za prošlotjedni je napad okrivila Rusiju iako svoju optužbu nije poduprla dokazima. Navedeno je jedino da su spomenute internetske stranice napadnute ucjenjivačkim softverom (ransomware) te da su serveri tih institucija zasuti abnormalno velikom količinom upitima na koje nikako nisu mogli odgovoriti (napad uskraćivanjem resursa).

Napad je bio toliko snažan da se struja u zemlji zbog njega morala distribuirati ručno, a ne automatski.

Jedna je kriminalna grupa preuzela dio odgovornosti za napad. Rusi cyberkriminalci obično djeluju bez znanja Kremlja, ali pod uvjetom da ne napadaju prijateljske mu zemlje.

Crnogorski su dužnosnici rekli da napadači još uvijek nisu zatražili nikakvu otkupninu.

Crnogorski dužnosnici kažu da bi Rusi razlog za napad mogli pronaći u činjenici da je Crna Gora 2017. godine pristupila Sjevernoatlantskom savezu te da je Moskvi zbog invazije na Ukrajinu izrekla sankcije.

Američka ambasada u Podgorici prošlog je tjedna u petak izdala upozorenje u kojem je stajalo da bi u Crnoj Gori moglo biti problema s komunalijama, prijevozom i telekomunikacijama.

Mrežni sustavi u Moldaviji, Sloveniji, Bugarskoj i Albaniji također su se nedavno našli na udaru ruskih hakera.

Crnogorski su dužnosnici rekli da su određene usluge koje država pruža građanima još uvijek nedostupne te da će ostati nedostupne dok se ova situacija ne riješi. Napadnuti su, čini se, i crnogorski sustavi za opskrbu vodom.

Rečeno je da podaci građana i tvrtki u napadu nisu ugroženi.

Direktor Uprave za informacijsku sigurnost Dušan Polović rekao je da 150 računala u brojnim institucijama zaraženo ransomwareom te da je napad omeo prikupljanje PDV-a.

"Inficirana računala uklonjena su s mreže i forenzičari ih trenutno pregledavaju", rekao je Polović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 21:26