AMAZON ONE

Amazon predstavio sustav plaćanja pomoću skeniranja dlana i vena: ‘Krivotvorenje je teško‘

Amazon One skener
 Amazon
Sustav bi se mogao koristiti za ulazak na stadion ili na radno mjesto umjesto da se koristi osobna iskaznica

Amazon je najavio novi sustav plaćanja za fizičke trgovine koji koristi tek jednostavni pokret ruke kupca, piše BBC.

Njihov novi skener Amazon One registrira sliku korisnikova dlana te omogućuje plaćanje držanjem ruke iznad uređaja 'otprilike sekundu'.

Proizvod će se testirati u dvije Amazonove fizičke trgovine u Seattleu.

Iz tvrtke su poručili da je 'u aktivnim pregovorima s nekoliko potencijalnih kupaca' o implementaciji ovog sustava i u druge trgovine.

'U većini maloprodajnih trgovina, Amazon One mogao bi postati zamjenska opcija plaćanja ili oblik programa vjernosti s uređajem na blagajni pored tradicionalnog sustava prodajnih mjesta', navodi se.

Iz Amazona su također rekli da bi se sustav mogao koristiti za 'ulazak na neku lokaciju poput stadiona' ili skeniranje prilikom ulaska na radno mjesto umjesto da se koristi osobna iskaznica.

'Vjerujemo da Amazon One ima široku primjenjivost izvan naših maloprodajnih trgovina', dodaju iz ove kompanije.

Ispod kože

Skeneri za dlanove nisu potpuno nova tehnologija jer već postoje neka komercijalno dostupna rješenja.

'Identifikacija temeljena na dlanovima funkcionira pomoću određivanja uzoraka vena na dlanu', objašnjava dr. Basel Halak iz Škole elektronike i računarstva na Sveučilištu u Southamptonu.

'Ti se uzorci razlikuju za svaki prst i za svaku osobu, a kako su skriveni ispod površine kože, krivotvorenje je izuzetno teško.'

Doktor Halak rekao je da je razina sigurnosti približno slična skeniranju otiska prsta, ali da se može koristiti na udaljenosti od nekoliko centimetara, što ovaj sustav čini mnogo praktičnijim.

'U usporedbi s drugim oblicima identifikatora kao što su fizički uređaji, ovaj oblik biometrijske provjere autentičnosti temelji se na fizičkim karakteristikama koje ostaju konstantne tijekom cijelog života i teško ih je lažirati, mijenjati ili krasti', rekao je.

Amazon nije precizno objasnio kako će njegova verzija ove tehnologije raditi, osim što su kazali da će koristiti 'algoritme i hardver izrađen po mjeri' i skenirati 'različite značajke na i ispod površine ruke'.

No, dodali su i da je jedan od razloga zašto su odabrali prepoznavanje dlana taj što je 'privatniji' od nekih drugih opcija.

'Ne možete utvrditi identitet osobe gledajući sliku njezinog dlana', poručuju iz Amazona referirajući se na kontroverzu oko prepoznavanja lica.

Inače, tvrtka je prekinula policijsku upotrebu softvera za prepoznavanje lica Recognition nakon što su aktivisti za građanska prava izrazili zabrinutost zbog potencijalne rasne pristranosti.

Amazon je rekao da je drugi razlog za odabir upravo ovpog sistema taj što uključuje 'namjernu gestu' držanja dlana nad senzorom i beskontaktnu prirodu, 'za koju mislimo da će je kupci cijeniti, posebno u današnje vrijeme'.

Prvi korisnici mogu isprobati prvu verziju tehnologije samo u dvije trgovine Amazon Go - eksperiment tvrtke sa stvarnim supermarketom koji nema blagajne, već umjesto toga prati kupca i ono što ovaj uzme s police.

Za upotrebu sustava plaćanja dlanom, nije potreban Amazonov račun. Kako bi se registrirao, kupac može samo umetnuti svoju bankovnu karticu i slijediti upute na zaslonu kako bi povezao svoj dlan s tom opcijom plaćanja, kažu iz Amazona..

Tvrtka obećaje da se ispis ne pohranjuje na nekom fizičkom mjestu, već se šifrira i sigurno čuva u 'oblaku'. Korisnici također mogu izbrisati svoje podatke putem web stranice, dodaju iz Amazona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:21