VELIKA NOVOST

Aplikacija WhatsApp sprema radikalnu promjenu, uskoro će se moći koristiti i bez pametnih telefona

Ilustracija
 Heline Vanbeselaere/reporters/Sciencephoto/Profimedia
Iako dvije milijarde korisnika odavno želi ovu značajku, stručnjaci za sigurnost upozoravaju na potencijalne opasnosti

WhatsApp testira novu značajku koja će korisnicima po prvi puta omogućiti slanje poruka i bez korištenja njihovih telefona, piše BBC.

Trenutno je aplikacija WhatsApp povezana s korisnikovim telefonom. Njezin desktop i web aplikacija trebaju mobitel za povezivanje i primanje poruka.

No, nova značajka omogućit će korisnicima slanje i primanje poruka 'čak i ako je baterija vašeg telefona prazna'.

Do četiri druga uređaja - poput računala i tableta - moći će se koristiti zajedno, poručili su iz WhatsApp-a.

Za početak će nova značajka biti predstavljena kao beta verzija za 'malu skupinu korisnika', a u planu je poboljšanje izvedbe i dodavanje nekih značajki prije nego što bude dostupna svima.

End-to-end enkripcija - ključna značajka WhatsAppa - i dalje će se koristiti u ovom novom sustavu, navodi se.

Nekoliko drugih aplikacija za razmjenu poruka već ima takvu značajku, uključujući suparničku aplikaciju Signal, koja za prijavu zahtijeva telefon, ali ne i za razmjenu poruka.

Ovu značajku su odavno zatražili i korisnici WhatsAppa - njih dvije milijarde.

'Preispitivanje'

U objavi na blogu kojom su najavili ovaj potez, Facebookovi inženjeri rekli su da je za promjenu potrebno 'preispitati' dizajn softvera WhatsAppa.

To je zato što trenutna verzija 'koristi aplikaciju za pametni telefon kao primarni uređaj, čineći telefon izvorom istine za sve korisničke podatke i jedinim uređajem koji može end-to-end kriptirati poruke za drugog korisnika ili slati pozive', poručila je tvrtka.

WhatsApp Web i druge aplikacije koje nisu namijenjene pametnim telefonima, u osnovi su 'ogledalo' onoga što se događa na telefonu.

No taj sustav ima ozbiljne nedostatke koji su poznati mnogim redovnim korisnicima, jer je poznato da se web aplikacija često ruši.

To također znači da istodobno može biti aktivna samo jedna takozvana 'popratna aplikacija' - pa će učitavanje WhatsAppa na drugom uređaju prekinuti internetski prozor WhatsApp-a.

'Nova WhatsApp arhitektura pogodna za više uređaja uklanja ove prepreke i više neće zahtijevat da pametni telefon bude izvor istine, no pritom će bez problema zadržati korisničke podatke, privatne i sinkronizirane na siguran način', rekli su iz tvrtke.

Na tehničkoj razini, rješenje će svakom uređaju omogućiti njegov vlastiti 'identitetski ključ', a WhatsApp vodi evidenciju koji ključevi pripadaju istom korisničkom računu. To znači da ne treba čuvati poruke na vlastitom poslužitelju, što bi moglo povećati bojazan o čuvanju privatnosti.

Jake Moore, stručnjak za sigurnost na internetu u antivirusnoj tvrtki Eset, rekao je da bez obzira na to koliko je zaštita robusna, postojanje poruka na više uređaja i dalje može biti zabrinjavajuće.

'Uvijek će se naći netko zlonamjeran tko želi pronaći zaobilazno rješenje', rekao je. 'Obiteljski nasilnici i uhode sada bi mogli iskoristiti novu značajku stvaranjem dodatnih krajnjih točaka kako bi ulovili neku sinkroniziranu privatnu komunikaciju.'

Također je rekao da je društveni inženjering 'sve veća' prijetnja, a odgovornost je na korisniku da pripazi na potencijalne zlouporabe.

'Od vitalne je važnosti da ljudi budu svjesni svih uređaja koji su povezani s njihovim računom', upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:45