PRVI DOJMOVI

Apple je na novi MacBook Pro napokon vratio neke stvari koje su korisnici tražili, evo i cijena

 Handout/Apple Inc./AFP
Dugoočekivanu novu generaciju svog prijenosnog računala Apple je predstavio u ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu

Apple je to doista učinio: kao što su glasine i predviđale, na redizajniranu i dugoočekivanu novu generaciju svog prijenosnog računala MacBook Pro koju su predstavili u ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu stavili su ekran s "notchem", urezom na vrhu ekrana koji su popularizirali na iPhoneu.

"Notch" je uvelike rezultat prilično smanjenih bridova oko zaslona i Apple će sigurno imati vrhunska softverska rješenja kako bi pametno iskoristio taj ekstra prostor, ali kao i sve vezano uz tvrtku iz Cupertina, i ova je odluka prilično polarizirajuća. S druge strane - i vrlo netipično za Apple - čini se da su poslušali kritike i želje korisnika i na računalo vratili brojne stvari koje su u nekoliko prethodnih generacija bili oduzeli, kao što su SDXC čitač memorijskih kartica, HDMI utor te magnetska konekcija za punjenje MagSafe (ona koja se samo odvoji od računala kad se netko spotakne od kabel, umjesto da povuče sve za sobom).

image
Vraćen je favorit kupaca - magnetski priključak za punjač MagSafe
Apple

Dodatno, Apple je s novim MacBookom Pro nastavio svoje odljepljivanje od Intela i predstavio dva nova procesora vlastitog dizajna i izrade, M1 Pro i M1 Max. Riječ je o nasljednicima čipa M1, izrađenog na arhitekturi ARM koja se inače koristi za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tableta. Takva arhitektura omogućila je abnormalne performanse uz izuzetnu energetsku učinkovitost i za očekivati je da će nova generacija nastaviti tim smjerom.

Što se tiče dizajna, MacBook Pro izgleda kao tipičan Appleov prijenosnik - vrlo je jednostavan, u već standardnom aluminijskom unibody kućištu, a dolazi u dvije verzije - s 14,2-inčnim ekranom te 16,2-inčnim. Manji model ima debljinu od 15,5 milimetara i težak je 1,6 kilograma, dok veći model ima kućište od 16,8 milimetara i 2,1 kilogram. I dalje je dostupan u srebrnoj i "svemirsko" sivoj boji.

image
MacBook Pro dolazi u srebrnoj i svemirsko sivoj boji
Apple

Što se tiče smještaja periferije, s desne strane laptopa nalaze se čitač kartica, jedan USB-C utor s Appleovom tehnologijom Thunderbolt 4 te HDMI priključak, dok su s lijeve strane još dva USC-C utora, utor za slušalice te MagSafe priključak za punjenje. Tipkovnica je dobila brojke pune veličine i više nema Touch Bara (za neupućene, OLED traka koja je mijenjala funkcije ovisno o otvorenoj aplikaciji i koja je puno dodavala na cijeni, ali ne na korisnosti).

Računala dolaze s dvije procesorske opcije (tehnički gledano, riječ je o sistemskim čipovima, odnosno čipovima koji na sebi sadrže i procesor, i grafički procesor, i neuralni stroj, i modem…) Apple M1 Pro ima procesor s 8 ili 10 jezgri, 16-jezgreni grafički procesor te podršku za do 32 GB RAM-a. Moćniji Apple M1 Max pak ima 10-jezgreni procesor te 24-jezgreni ili 32-jezgreni grafički procesor, uz podršku do 64 GB RAM-a.

image
Na vrhu ekrana nalazi se "notch", kao na iPhoneu
Apple

Zaslon je još jedan veliki adut novih prijenosnika. Kao što smo spomenuli, bridovi oko ekrana smanjeni su na samo 3,5 milimetara. "Notch" u sredini sadržava novu 1080p kameru i svjetlosni senzor. Sam zaslon napravljen je u mini-LED tehnologiji, zove se Liquid Retina XDR, ima 1600 nita vršne svjetline (te 1000 nita konstantne) i prilagodljivu frekvenciju osvježavanja od 120 Hz (što je jako, jako dobro). Rezolucija je 3456 X 2234 na većem modelu, odnosno 3024 X 1964 na manjem. U oba slučaja gustoća prikaza piksela je jednaka - 254 ppi.

image
Iznad tipkovnice više nema "Touch Bara"
Apple

Novi MacBook Pro ima i mikrofone "studijske kvalitete" te zvučnike koji podržavaju "Spatial Audio" (16-inčni model ih ima ukupno šest). Što se tiče baterije, Apple obećava brzo punjenje do 50 posto u 30 minuta, kao i izvrsne brojke: 17 sati reprodukcije videa na manjem modelu, odnosno 21 sat na većem.

Naravno, sve ove divote imaju i svoju cijenu. A cijena je visoka. Novi 14-inčni MacBook Pro u SAD-u počinje od 1999 dolara, a 16-inčni od 2499 dolara. Ti početni modeli, inače, relativno su solidno opremljeni - dolaze s po 16 GB RAM-a te s 512 GB memorije.

Koliko će koštati u Hrvatskoj i kad će se uopće ovdje moći kupiti službeno se još ne zna. No ako ćemo se voditi dosadašnjom poviješću kad je riječ o Appleovim uređajima, da bismo dobili hrvatske cijene dolarske je iznose nužno pomnožiti s 10-ak. Dakle, od 20-ak tisuća kuna za početni model 14-inčnog MacBooka Pro, odnosno oko 25 tisuća kuna za 16-inčni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:31