'ZASTARIO CERTIFIKAT'

Apple odustao od najvažnijeg eko-certifikata jer se 'kosi sa smjerom u kojem ide njihov dizajn'

 AP

CUPERTINO - Iako Apple voli isticati kako su svi njihovi proizvodi ‘zeleni’, tvrtka je odlučila prestati se pridržavati ekoloških kriterija EPEAT, koji su u svijetu prihvaćeni kao najbolji standad za ‘zelenu’ elektroniku. Apple je povukao svih svojih 39 modela iz EPEAT standarda.

Svrha EPEAT standarda je smanjiti negativni utjecaj elektroničkih uređaja na okoliš, kroz pridržavanje pravila u osam kategorija utjecaja na okoliš, poput vrijeme trajanja proizvoda, toksičnih materijala, mogućnosti reciklaže, itd. Svi Appleovi modeli računala imali su EPEAT Gold certifikat od 2007. godine do danas.

- Rekli su da smjer u kojem se kreće njihov dizajn više nije u skladu sa EPEAT kriterijima. Žao nam je što više ne žele svoje proizvode ocjenjivati po našim standardima, rekao je Robert Frissbee, direktor udruge EPEAT.

Apple je navodno odustao od EPEAT standarda zbog novog MacBook Pro modela s Retina zaslonom. Ovaj prekrasni laptop nije baš ekološki jer je njegova baterija doslovno zalijepljena ljepilom za kućište, pa se niti baterija niti kućište neće moći reciklirati bez trganja. Kako takav dizajn nije u skladu s kriterijima EPEAT certifikata, a Apple očito planira koristiti sličaj dizajn i u svojim novijim računalima, tvrtka je preventivno povukla sve svoje proizvode iz procesa certificiranja.

Potencijalni problem za Apple je da mnoge škole, državne i gradske institucije u SAD-u mogu nabavljati isključivo računala sa EPEAT certifikatima.

Kao odgovor na medijske napise o povlačenju iz EPEAT certificiranja, Apple je objavio priopćenje u kojem tvrde da je EPEAT ‘zastarjeo’.

- Apple poduzima sveobuhvatni pristup mjerenju našeg utjecaja na okoliš, i svi naši proizvodi u skladu su s najstrožim standardima energetske učinkovitosti podržanim od strane Vlade SAD-a, Energy Star 5,2. Također smo postavili i standard u industriji kroz objavljivanje količine ispuštanja stakleničkih plinova za svaki od naših proizvoda, a Appleovi proizvodi su superiorni u drugim važnim ekološkim kriterijima koje EPEAT ne mjeri, poput uklanjanja toksičnih materijala, piše u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:40