POTPUNI REDIZAJN

APPLE PREDSTAVIO NOVI iOS7 Na iPhoneima i iPadovima više ništa neće biti isto: Mijenjaju se ikone, gumbi, boje, fontovi...

 Apple

NOVO 21:05 Najvažnija premijera dana za Apple ipak je iOS 7, za koji je Tim Cook rekao da je doživio najveći redizajn dosad. Promijenjeno je sve: ikone, gumbi, boje, tipkovnica je postala još više prozirna. Sve izgleda mnogo svježije, jednostavnije, elegantnije i urednije.

Home zaslon će biti u 3D prikazu kada se uređaj bude pomicao na stranu. Otključavanje iPhonea više neće imati manji tab, nego će ga se otključavati potezom prstom bilo kamo. Notifications dobiva opciju "today", gdje je prikazan svojevrsni sažetak tog dana. Postoji 10 novih značajki u iOS-u 7; primjerice, Control Center, do kojeg se dolazi swipeom od dolje prema gore i koji kotrolira svjetlost, glasnoću, avionski način rada, bluetooth, do not disturb, lampu… Zatim je tu Multitasking za sve aplikacije i dulji vijek baterije; redizajnirani Safari; kamera sada ima live filtere (dakle, može ih se upotrijebiti dok se snima slika, ne samo naknadno); preuređena je i aplikacija Photos, koja fotografije neće prikazivati kao beskonačnu listu, nego kao skup "trenutaka", a može ih se pretraživati po mjestu slikanja te vremenu; drugi korisnici mogu dijeliti fotografije iz vašeg iCloud phot streama.

Osvježena je i Siri, koja ima svježe sučelje, kao i novi ženski te i muški glas. Jedna od novih značajki je iOS in the Car, u kojoj su apliakcije Maps, Music, iMessages kadre raditi "eyesfree". Velika novost je to što će App Store dobiti automatske nadogradnje.

Dosta spominjani radijski servis je također doživio premijeru, ali se ne zove iRadio nego iTunes Radio i zapravo je radio integriran u aplikaciju Music. Prvo će biti dostupno u SAD-u, a u ostalim zemaljama naknadno. iOS 7 će biti dostupan od jeseni i radit će na svim iPhoneima 4 i nadalje, iPadu 2 i nadalje, iPad Miniju te od pete generacije iPoda Touch nadalje.

--------------------------------------------------------

20:19 Predstavljen je novi MacBook Air s poboljšanom baterijom - 11-inčni model sa 5 sati ide na 9, a 13-inčni sa 7 na 12 sati rada, a iz sleepa će se buditi u samo jednoj sekundi. U stanju mirovanja baterija će moći izdržati čak 30 dana.

Računala rade na Intelovim čipovima Haswell, koji obećavaju 40 posto bržu grafiku. Cijene se kreću od 999 američih dolara u SAD-u, a postoje verzije sa 128 i 256 GB memorije. U SAD-u su prodaji već od danas.

Appleov Paul Schiller najavio je i novo stolno računalo Mac Pro (koje nije osvježeno već 4 godine), iznimno futurističkog izgleda i apsolutno vrhunskih performansi. Procesor, procesorska jedinica i memorija izgrađeni su oko nove termalne jezgre, čipovi su Intelovi Xeon koji mogu primiti12 jezgri.

Flash memorija će biti dva i pol puta brža od sadašnjih i deset puta brža od standardnih hard diskova. Podržava 4K rezoluciju na najviše tri zaslona i doći će na tržište krajem godine, a za razliku od svega ostalog iz Apllea, sklapat će se u SAD-u.

----------------------------------------------------------

19:51 Prvo veliko predstavljanje na Worldwide Developers Conferenceu je nova verzija operativnog sustava za računala, OS X 10.9, koji nosi ime Mavericks (nakon velikih mačaka Apple će buduće verzije svog OS-a nazivati prema lokacijama u Kaliforniji koje ih inspiriraju, a Mavericks je poznata surferska oaza).

Craig Federighi, šef za iOS i OSX, prikazao je nove mogućnsoti stolnog operativnog sustava, a nadogradnja će omogućiti i bolji život baterije za laptope. Redizajniran je Finder, koji je sada dobio tabove.

Još uvijek se mogu otvarati prozori, ali sada se sve aplikacije mogu otvarati u tabovima. Kod spremanja datoteka moći će ih se tagirati, što će kasnije omogućiti njihov lakši pronalazak.

S tehničke strane značajna je opcija App Nap, koja usmjerava energiju određenim aplikacijama, a drugima ne, što značajno štedi bateriju, i do 72 posto. Redizajnirane su i brojne apliakcije, posebice Maps, koja će se sada savršeno povezivati s Appleovim mobilnim uređajima. OS X Mavericks dolazi na jesen.

----------------------------------------------------------------

SAN FRANCISCO - U 10 sati po lokalnom, odnosno 19 sati po hrvatskom vremenu, Apple će danas u centru Moscone West u San Franciscu održati svoj tradicionalni skup Worldwide Developer's Conference (WWDC), na kojemu će predstaviti nekoliko noviteta, među kojima su najvažniji nove verzije operativnih sustava iOS te OSX.

Pred oko 1000 uzvanika vodeća ekipa tehnološkoga gigatna, uključujući i glavnog izvršnog direktora Tima Cooka, trebala bi demonstrirati dosad najveći odmak od filozofije koju je gajio pokojni utemeljitelj Applea Steve Jobs, jer bi promjene za koje se već dugo nagađa da će se dogoditi unutar mobilnog operativnog sustava iOS trebale biti najveće dosad poduzete. Naime, Jobs je zagovarao takozvani skeuomorfni dizajn, koji je snažno inspiriran izgledom stvarnih predmeta.

Primjerice, knjižna aplikacija iBooks bila je dizajnirana kao polica za knjige, aplikacija Notes za zapisivanje zabilješki kao bilježnica. S time je gotovo; otkako je Jony Ive, inače jedan od najdražih Jobsovih apostola, ujedinio uloge glavnog dizajnera i za sotware i za hardware, počelo se spekulirati da će Apple drastično smiriti izgled iOS-a 7, da će sučelje biti mnogo jednostavnije, hladnije. U sklopu promjena koje će zadesiti OSX, operativni sustav za računala, ne očekuju se nikakvi revoucijski zahvati.

Iako se to s Appleom ne zna do posljednjeg trenutka, danas vjerojatno neće biti predstavljene nove verzije iPhonea ili iPada, ali bi zato navodno svjetlo dana trebali ugledati novi modeli prijenosih računala - MacBook Pro i MacBook Air. Oni bi zahvaljuući novih Intelovim čipovima Haswell trebali biti još tanji i brži te s još boljim vijekom trajanja baterije.

Napoljetku, glasine kažu da bi tvrtka iz Cupertina trebala premijerno prikazati svoj online radijski servis, koji je, naravno, odmah prozvan iRadio. Riječ je o streaming platformi, konkurentu Pandori i Spotifyju, koja korisniku pušta radijski program baziran na preferencijama. Navodno će biti besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:47