GADGETI

APPLE PREDSTAVIO NOVI iPHONE Dizajn je iz 2014., ali ima namoćniji procesor na tržištu i sjajnu kameru. Poznato je i koliko će koštati u Hrvatskoj

 

Apple je u srijedu putem virtualne konferencije predstavio svoj novi iPhone i, prema svemu sudeći, čini se da je riječ o uređaju koji pozitivno odgovara na želje brojnih ljubitelja odgrizene jabuke. Prije svega kada je riječ o cijeni, jer umjesto sumanutih iznosa koje Apple gura u posljednjih nekoliko godina, iPhone SE koštat će 399 dolara u SAD-u, što znači da će u Hrvatskoj stajati oko 4000 kuna. Premda je to i dalje ogroman novac, definitivno je lakše za probaviti od 10 ili čak 14,5 tisuća koliko koštaju Appleovi top modeli.

Ako vam je naziv telefona poznat, to je zato što je već postojao jedan iPhone SE i ova, druga generacija slijedi istu filozofiju starijeg dizajna sparenog sa suvremenim komponentama. Koncept je sljedeći: Apple je spojio dizajn i kućište iPhonea 8, sistemski čip i brojne druge komponente iz najnovijeg iPhonea 11 te kameru iz iPhonea XR koja je vjerojatno dobila i nešto softverskih i hardverskih poboljšanja.

Za sve one koji su spremni zanemariti dizajn iz 2014. godine, iPhone SE bit će vrlo, vrlo primamljiv paket s omjerom uloženog i dobivenog kakav dugo nije viđen u svijetu Applea (zapravo, još od izvornog SE-a). Realno gledano, dizajn je iz današnje točke gledišta strašan. Takve bridove oko ekrana i tako gigantsku bradu i čelo danas ama baš nijedan proizvođač na svijetu ne bi stavio na telefon s takvom cijenom. Ali, ovo nije bilo koji proizvođač.

U svijetu sve glomaznijih ekrana, Apple se ovim uređajem kladi da postoji sasvim dovoljno kupaca koji žele fizički manje telefone. iPhone SE ima LCD ekran s dijagonalom od 4,7 inča, rezolucija je ona stara, standardna Retina i premda je riječ i o zastarjelom zaslonu, za većinu korisnika bit će i više nego zadovoljavajući. Koliko poznajemo Apple, materijali i izrada bit će vjerojatno na vrhunskoj razini, a dvije staklene plohe bit će spojene aluminijskim okvirom.

Nadalje, Apple će razveseliti i sve one korisnike koji već godinama plaču zbog nestanka fizičke tipke - Touch ID je opet tu. To ujedno znači još nešto - nema “notcha”, ureza u ekran koji je Apple prvi masovno uveo i koji je postao industrijski standard.

Možda najvredniji dio iPhonea SE skriva se u untrašnjosti. Naime, Apple pomalo iznenađujuće nije u svoj najjeftiniji telefon stavio neki stariji sistemski čip, nego je odabrao A13 Bionic. Riječ je o procesorskom sustavu koji se može naći u njihovim najnovijim telefonima, pa je tako realno za očekivati da će iPhone SE od 399 dolara raditi jednako brzo i glatko ili možda tek mrvicu slabije od iPhonea 11 Pro Max koji košta skoro 1500 dolara.

Štoviše, zahvaljujući nizu faktora - kao što su optimizacija hardvera i softvera - iPhone SE iz 2020. vjerojatno će raditi brže od praktički bilo kojeg Androida na tržištu, koliko god taj Android koštao. Dodatno, vlasnici ovog iPhonea (kao i drugih, uostalom) mogu očekivati da će dugi niz godina imati softversku podršku od Applea i da će im telefon godinama raditi prilično solidno bez potrebe da ulažu u novi uređaj, a na kraju priče će imati gadget koji će zadržati vrlo solidnu vrijednost u eventualnoj preprodaji.

Je li Apple mogao biti darežljiviji s memorijskim paketom od 64 GB u osnovnoj verziji? Apsolutno, ali u ovoj fazi ne bi bilo iznenađujuće ni da su odlučili u SE staviti 32 gigabajta, tako da vjerojatno trebamo biti sretni. Model od 128 GB koštat će 50 dolara više (dakle, 500-tinjak kuna više). Baterija također ima vrlo malen nominalni kapacitet od 1821 mAh i tek će detaljnija testiranja pokazati hoće li to biti dovoljno. Ali, opet zahvaljujući nenadmašnoj optimizaciji sustava Appleovi telefoni iz baterija cijede više struje nego što bi to trebalo biti moguće.

Što se tiče kamere Apple navodi da je riječ o “najmoćnijoj jednostrukoj kameri na bilo kojeg iPhoneu dosad”, što je logična marketinška tvrdnja koju tek treba testirati u praksi. Hardverski je riječ o 12-megapikselnom senzoru s blendom od f/1.8 koji je kadar snimati video u 4K pri 60 fps.

Sve u svemu, baš kao što je iPhone XR bio najprodavaniji Appleov telefon u 2019. godini (podsjetimo da je riječ o modelu iz 2018. godine koji je imao prilično nižu cijenu od ostatka Appleove game) tako treba očekivati da će iPhone SE zagrabiti ogroman komad tržišta. Apple se zadnjih godina cjenovno pozicionirao prilično iznad velikog broja svojih potencijalnih korisnika i novi iPhone SE mogao bi biti idealan most do tog segmenta tržišta. Prodaja u prednarudžbi u SAD-u će početi u danas, a zasad su dostupne tri boje - crna, bijela i crvena (PRODUCT)RED.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:54