NAJTANJI NA SVIJETU

Apple predstavio novi MacBook Air: Manji, lakši, ali i jeftiniji od prethodnika

 AFP

Američki informatički div Apple sinoć je u sjedištu tvrtke u Cupertinu predstavio novosti za jesen. Osim paketa iLife 11 osvježen je i MacOS X, a 'jabukoljupce' će sigurno najviše razveseliti novi MacBook Air.

Apple se pohvalio i vrlo uspješnim posljednjim kvartalom koji mu je donio 22 milijarde dolara prihoda, a poslovni direktor Applea Tim Cook najavio je rast od čak 27 posto godišnje.

- Više od 20 posto računala na svijetu kupljeno je u jednom od naših 318 trgovina u 11 zemalja - istaknuo je Cook.

Novi iLife 11 predstavio je potpredsjednik Applea Phil Schiller. Korisnici će sada u iPhoto 11 fotografije moći sortirati i po mjestu snimanja, a ne samo vremenu. Olakšano je i dijeljenje fotografija koje će se direktno iz albuma na klik mišem slati putem maila. iMovie 11 dobio je poboljšanje obrade zvuka te specijalne zvučne efekte dok ćete s novim GarageBandom sami stvarati glazbu na vrlo visokoj razini produkcije.

MacOS od sada nudi i povezivanje s iPhonom te iPod Touchem putem FaceTime-a tako da će te moći razgovarati s prijateljima gotovo licem u lice. Među važnijim unaprjeđenjima jest i složenije upravljanje računalom koristeći više prstiju što se do sada moglo vidjeti samo na Appleovim prijenosnim računalima, iPadu te iPhoneu i iPod Touchu. Novost je i otvaranje App Storea za Mac stolna računala s čime će se korisnici susresti tijekom studenog.

Novi MacOS X Lion na policama trgovina će se naći u ljeto sljedeće godine.

Što se tiče hardvera najvažniji korak naprijed dogodio se MacBook Airu kojeg je Steve Jobs proglasio budućnošću prijenosnih računala. Osim što je tanji i lakši od prethodnika novi Air krasit će i nova cijena. Baterija će mu trajati čak sedam sati pri zahtjevnom radu ili gotovo mjesec dana na čekanju, a umjesto tvrdih diskova dolazit će s memorijskim.

Kako novi Air nema niti jednu optičku jedinicu, operativni sustav te svi potrebni programi dolaze na USB-u.

Prodavat će se u dvije verzije, manja s ekranom od 11,6 inča (29,5 cm) stajat će od 1000 dolara naviše dok će se cijena 13 inčne (33 cm) verzije biti od 1300 dolara. Najskuplja opcija, Air s najvećim ekranom te flash diskom od 256 GB, prodaje se za 1600 dolara i već ga možete kupiti na Apple Storeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:01