RUČNI SAT SA ZASLONOM

Apple stvara prvi sat od savitljivog stakla

Ako je vjerojati informacijama New York Timesa, Apple bi uskoro trebao predstaviti svoj ručni sat sa zaslonom osjetljivim na dodir , i to izrađenim od revolucionarnog savitljivog stakla willow glass.

Modificiran sustav

Pozivajući se na izvore “bliske istraživačkim odjelima kompanije”, NYT navodi da bi taj iWatch radio na iOS-u, istom operativnom sustavu kao iPhone 5 te iPad, premda bi, naravno, bio prilično modificiran. Willow glass (vrba na engleskom) je pak staklo koje razvija tvrtka Corning, inače proizvođač stakla gorilla glass koje se nalazi na većini skupljih pametnih telefona (uključujući iPhone).

I dok je glavna značajka gorilla glassa njegova tvrdoća, willow glass bi se trebao moći savijati do mile volje bez pucanja, barem tako tvrdi Corningov glavni tehnolog Pate Bocko.

“Naša tvrtka na razvoju tankog, fleksibilnog stakla radi već deset godina i ta tehnologija sada je dostupna. Naše se staklo definitivno može omotati oko bilo kojeg cilindričnog objekta, pa tako i oko ljudskog zgloba. Ako bismo sada pokušali napraviti nešto što bi nalikovalo ručnom satu, willow glass za to bi bio idealan.

Još moramo riješiti jedan od najtežih mehaničkih izazova, a to je osposobiti to staklo da se prilagođava nepredvidivim načinima na koje se kreće ljudsko tijelo”, rekao je Bocko.

Da je Apple već počeo s proizvodnjom, objavilo je nekoliko kineskih portala, ali i Wall Street Journal. Prema njima, iWatch bi imao Intelov procesor, ekran s dijagonalom 1,5 inča i preko Bluetooth tehnologije bi komunicirao s vlasnikovim pametnim telefonom pa bi se na njemu mogle čitati poruke, pratiti upute s navigacijskih aplikacija, prihvaćati ili odbijati pozive i slično. Sve te kontrole bile bi zasnovane na poboljšanoj verziji Appleova Sirija.

Posebni remeni

Inače, Apple je već imao proizvod koji bi se mogao zvati prethodnikom iWatcha: iPod Nano šeste generacije bio je otprilike istih dimenzija i spojen posebnim remenima mogao se nositi kao sat, a Apple je u tu svrhu bio dizajnirao nekoliko različitih “ciferblata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:30