'JABUKA' RUŠI REKORDE

Apple u 3 mjeseca zaradio 20,3 milijarde dolara. To je oko 9,5 milijuna na sat

 AP Photo/Paul Sakuma
iPhone se prodaje u 89 zemalja i prodano je 40 milijuna primjeraka, a na drugom je mjestu iPad s prodanih osam milijuna

ZAGREB - Apple je, zaključno sa 25. rujnom, ostvario najbolji poslovni rezultat u povijesti kompanije. Njihov profit u posljednja tri mjeseca je nevjerojatnih 20,3 milijarde dolara, dok je od početka godine do danas ta brojka čak 65 milijardi. Prosječno je Apple tijekom tri mjeseca svakih sat vremena zaradio 9,5 milijuna dolara.

Nema krize

Goleme cifre koje je Apple zaradio posljednjih mjeseci Steve Jobs ponajprije može zahvaliti enormnoj prodaji iPhonea, koji se u tri mjeseca prodao u 14,1 milijun komada, što je najveći broj prodanih iPhonea u tolikom razdoblju dosad. Isto tako, Apple je oborio rekorde u prodaji svojih Mac računala. U samo posljednja tri mjeseca prodano ih je 3,9 milijuna, što se nikada prije nije dogodilo.

No, prodaja iPhonea je ono što Jobsu daje razlog za otvaranje šampanjca, jer je u odnosu na prošlu godinu prodaja iPhonea porasla za nevjerojatnih 91 posto, dok je prodaja Macova narasla za 27 posto. Toliki porast prodaje Appleu je donio rast prihoda od 67 posto, a rezultate je danas komentirao i Steve Jobs, koji inače nikada prije nije komentirao poslovne rezultate. - Iako ovo nisam nikada prije radio, morao sam se oglasiti, jer je Apple prvi put u svom postojanju ostvario prihode veće od 20 milijardi dolara u tri mjeseca.

Iznad očekivanja

iPhone se trenutno prodaje u 89 zemalja, a uključujući zadnji rekordni kvartal do danas je prodano 40 milijuna iPhonea. Drugi najpopularniji gadget, iPad, prodaje se u 26 zemalja i prodano ih jeosam milijuna komada.

Zadnji poslovni kvartal Applea

Vrijednost dionice - 320 dolara, 20,3 milijarde dolara zarade

Prodano 3,9 milijuna Macintosha

Prodano 14,1 milijun iPhonea

Prodano 9,05 milijuna iPoda

Prodano 4,19 milijuna iPada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:48