NEVIĐENI ‘BOOM‘

Bijeg s Fejsa i Twittera: Mreža Parler novo utočište za Trumpove pristalice, ali i mnoge protivnike cenzure

Aplikacija zabrane svodi na minimum i ne provjerava objave, a broj korisnika učetverostručio joj se samo tijekom prošlog vikenda
 Olivier DOULIERY/AFP/Profimedia

Nakon što su po završetku američkih predsjedničkih izbora konzervativci masovno pohrlili "skinuti" aplikaciju Parler, koja se smatra najvećom Twitterovom alternativom, ista je postala najpreuzimanija aplikacija u SAD-u. U čemu je zapravo "kvaka"?

Konzervativni krugovi Parler smatraju "aplikacijom slobodnog govora", za razliku od Facebooka i Twittera, na kojima se uklanjaju sve izborne vijesti i informacije koje bi, po ocjeni određenih novinskih redakcija, mogle biti "fake news".

Vlasnik Parlera Dan Bongino kaže kako je njegova usluga u nedjelju dobivala na tisuće novih korisnika u minuti (dva milijuna na dan), a takav iznenadni "boom" uzrokovao je i brojne tehničke probleme za korisnike - većina se žalila na poteškoće s registracijom i sporost aplikacije.

Broj aktivnih korisnika na Parleru učetverostručio se samo tijekom prošlog vikenda, a aplikaciju već koriste i neki bliski suradnici Donalda Trumpa. On osobno još se nije priključio platformi - zasad.

Teksaški senator Ted Cruz može se pohvaliti s 2,6 milijuna sljedbenika na Parleru, dok voditelji Fox Newsa Mark Levin i Sean Hannity imaju po više od dva milijuna pratitelja, piše BBC.

Parler je pokrenut 2018. godine i pokazao se vrlo popularnim među Trumpovim pristašama i desničarskim konzervativcima, koji su često optuživali Twitter i Facebook za nepravedno cenzuriranje njihovih stavova. Aplikacija je dobila ime po francuskom glagolu "govoriti" i u mnogočemu je nalik Twitteru. Na objave se može odgovoriti komentarima, a ima i opciju sličnu retweetu.

Iz Parlera kažu kako zabrane svode na apsolutni minimum i ne provjeravaju objave, no pornografija, prijetnje nasiljem i potpora terorizmu apsolutno su zabranjeni.

Nakon izborne pobjede Joea Bidena i Trumpovih tvrdnji o prijevari, mnogi konzervativci Twitter i Facebook zamijenili su Parlerom. Na Facebooku su čak osnovane grupe koje pozivaju na "masovni izlazak" s te društvene mreže počevši od petka, 13. studenoga.

Ljevičarski orijentirani korisnici Twittera otvoreno se rugaju planiranom egzodusu i nazivaju ga "bijegom u siguran prostor bez trunke kritičkog razmišljanja".

Iako svjetski mediji ponajviše pišu o masovnijem prelasku američkih korisnika, na Parler su u izvjesnom broju prešli i korisnici iz drugih država, pa i iz Hrvatske. Među kontroverznim odlukama Facebooka i Twittera koje su ih potaknule na prelazak spominju se označavanje raznih statusa 'fake newsom' kao i blokiranje profila New York Posta nakon što je objavio priču o navodnom korupcijskom skandalu sina Joea Bidena.

U Hrvatskoj je prije nekoliko dana Facebook uklonio objavu s intervjuom našeg poznatog astronoma Korada Korlevića koji je gostovao u emisiji Pressing na televiziji N1, navodno zbog iznošenja neznanstvenih gledišta u pogledu pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2020 18:30