NEVIĐENI ‘BOOM‘

Bijeg s Fejsa i Twittera: Mreža Parler novo utočište za Trumpove pristalice, ali i mnoge protivnike cenzure

 Olivier DOULIERY/AFP/Profimedia
Aplikacija zabrane svodi na minimum i ne provjerava objave, a broj korisnika učetverostručio joj se samo tijekom prošlog vikenda

Nakon što su po završetku američkih predsjedničkih izbora konzervativci masovno pohrlili "skinuti" aplikaciju Parler, koja se smatra najvećom Twitterovom alternativom, ista je postala najpreuzimanija aplikacija u SAD-u. U čemu je zapravo "kvaka"?

Konzervativni krugovi Parler smatraju "aplikacijom slobodnog govora", za razliku od Facebooka i Twittera, na kojima se uklanjaju sve izborne vijesti i informacije koje bi, po ocjeni određenih novinskih redakcija, mogle biti "fake news".

Vlasnik Parlera Dan Bongino kaže kako je njegova usluga u nedjelju dobivala na tisuće novih korisnika u minuti (dva milijuna na dan), a takav iznenadni "boom" uzrokovao je i brojne tehničke probleme za korisnike - većina se žalila na poteškoće s registracijom i sporost aplikacije.

Broj aktivnih korisnika na Parleru učetverostručio se samo tijekom prošlog vikenda, a aplikaciju već koriste i neki bliski suradnici Donalda Trumpa. On osobno još se nije priključio platformi - zasad.

Teksaški senator Ted Cruz može se pohvaliti s 2,6 milijuna sljedbenika na Parleru, dok voditelji Fox Newsa Mark Levin i Sean Hannity imaju po više od dva milijuna pratitelja, piše BBC.

Parler je pokrenut 2018. godine i pokazao se vrlo popularnim među Trumpovim pristašama i desničarskim konzervativcima, koji su često optuživali Twitter i Facebook za nepravedno cenzuriranje njihovih stavova. Aplikacija je dobila ime po francuskom glagolu "govoriti" i u mnogočemu je nalik Twitteru. Na objave se može odgovoriti komentarima, a ima i opciju sličnu retweetu.

Iz Parlera kažu kako zabrane svode na apsolutni minimum i ne provjeravaju objave, no pornografija, prijetnje nasiljem i potpora terorizmu apsolutno su zabranjeni.

Nakon izborne pobjede Joea Bidena i Trumpovih tvrdnji o prijevari, mnogi konzervativci Twitter i Facebook zamijenili su Parlerom. Na Facebooku su čak osnovane grupe koje pozivaju na "masovni izlazak" s te društvene mreže počevši od petka, 13. studenoga.

Ljevičarski orijentirani korisnici Twittera otvoreno se rugaju planiranom egzodusu i nazivaju ga "bijegom u siguran prostor bez trunke kritičkog razmišljanja".

Iako svjetski mediji ponajviše pišu o masovnijem prelasku američkih korisnika, na Parler su u izvjesnom broju prešli i korisnici iz drugih država, pa i iz Hrvatske. Među kontroverznim odlukama Facebooka i Twittera koje su ih potaknule na prelazak spominju se označavanje raznih statusa 'fake newsom' kao i blokiranje profila New York Posta nakon što je objavio priču o navodnom korupcijskom skandalu sina Joea Bidena.

U Hrvatskoj je prije nekoliko dana Facebook uklonio objavu s intervjuom našeg poznatog astronoma Korada Korlevića koji je gostovao u emisiji Pressing na televiziji N1, navodno zbog iznošenja neznanstvenih gledišta u pogledu pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 11:55