TKO JE JACK DORSEY

Bio je maneken i maser, vikendom ne jede, živi kao pustinjak. Nakon Twittera planira postati kralj bitcoina

Jack Dorsey

 Jim WATSON/AFP
Čak i kada je Twitter postao njegov jedini posao, Dorsey se nije odrekao svojih hobija. Volio je modni dizajn i crtanje, a bavio se i jogom

Budući da je posljednjih godina često govorio o dobrim stranama Bitcoina, nagađa se da će se bivši glavni izvršni direktor društvene mreže Twitter Jack Dorsey (45) sada posvetiti kriptovalutama, piše Daily Mail.

Dorsey je, naime, još uvijek na čelu tvrtke za financijske usluge i digitalna plaćanja Square, tvrtke koju je 2009. godine osnovao s milijarderom Jimom McKelveyjem.

Square je vlasnik uspješnog servisa za mobilna plaćanja Cash App i prodaje vlastita digitalna rješenja za upravljanje financijama, a ove je godine u travnju za 300 milijuna dolara kupio glazbeni streaming servis Tidal. Procjenjuje se da je Squareova tržišna vrijednost trenutno veća od 100 milijardi dolara.

Dorsey je u srpnju rekao da će Square pokrenuti novi projekt koji se bazira na Bitcoinu, a kojem je cilj omogućavanje "lakog stvaranja decentraliziranih financijskih servisa". Square je u veljači otkrio da Bitcoin čini pet posto njegovog investicijskog portfelja.

Projekt će se zvati tbDEX, a trebao bi ljudima omogućiti pretvaranje fiducijarnog novca u Bitcoin bez korištenja više drugih platformi.

Dorsey je ove godine na okupljanju Bitcoin simpatizera rekao da se nada da će ta kriptovaluta pomoći da se ostvari "mir u svijetu".

Bivši direktor Twittera i aktualni direktor Squarea, čije se privatno bogatstvo procjenjuje na blizu 12 milijardi dolara, rođen je u američkom gradu St. Louisu u saveznoj državi Missouri. Otac mu je radio kao trgovac znanstvenim instrumentima, a majka mu je bila domaćica.

Kao mladić, Dorsey se bavio manekenstvo, točnije modelirao je vintage odjeću, a prije odlaska na Sveučilište Missouri-Rolla napravio je program za upravljanje taksi prijevozom. Početkom 2000-ih godina otišao je u Kaliforniju kako bi se počeo ozbiljnije baviti programiranjem. Ne želeći se ograničiti na samo jedan karijerni put, Dorsey je 2002. godine ishodio licencu za masera.

Twitter je osnovao 21. ožujka 2006. godine s Noahom Glassom, Bizom Stoneom i Evanom Williamsom.

Čak i kada je Twitter postao njegov jedini posao, Dorsey se nije odrekao svojih hobija. Volio je modni dizajn i crtanje, a bavio se i jogom.

Dorsey je 2013. godine svome poslovnom partneru Noah Glassu navodno rekao da će napustiti tehnološku industriju te da će postati modni dizajner. Dorsey je s posla odlazio u 18 sati kako bi pohađao satove modnog dizajna u školi Apparel Arts u San Franciscu.

U knjizi "Osmišljavanje Twittera: Istinita priča o novcu, moći, prijateljstvu i izdaji" Nicka Biltona stoji da mu je suosnivač Twittera Williams jednom rekao: "Ili ćeš dizajnirati haljine ili ćeš biti glavni izvršni direktor Twittera. Ne možeš raditi oboje".

Dorsey je Twitter vodio u dva navrata - od osnivanja do 2008. godine te od 2015. do kraja studenog 2021. godine.

Dorsey je 2019. godine otkrio da se sa stresom nosi pomoću strogog režima prehrane i vježbanja. Samo večera, a vikendom uopće ne jede. Tvrdi da se tušira isključivo hladnom vodom te da na posao ide pješice kako bi mu koncentracija bila bolja. Dorsey je rekao da mu se zbog svega toga dani čine duljima, a dodao je da noću dovoljno spava.

Dorsey je dvije godine bio vegan, ali se prebacio na paleo dijetu nakon što mu je majka rekla da je zbog prekomjerne količine beta karotena postao narančast.

Bivši direktor Twittera rekao je da meditira dva puta dnevno te da vodi dnevnik.

Dorsey nije oženjen i nema djece. Dosad ga se povezivalo s manekenkama Raven Lyn Corneil (26) i Florom Carter (23).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:34